2020-03-22 09:00:20
Φωτογραφία για O δεκάλογος του Παιδιάτρου για μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη των παιδιών στη χώρα μας, ασκείται όπως γνωρίζετε, κυρίως από τους ιδιώτες παιδιάτρους.

 Τα παιδιά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εξάπλωσης της νόσου, διότι μπορεί να μην έχουμε θανάτους από τον ιό στην παιδική ηλικία, αλλά η ήπια νόσηση και κυρίως τα ασυμπτωματικά παιδιά μεταδίδουν αθόρυβα τη νόσο, γεγονός που μπορεί να μολύνει το παιδίατρο και όσους βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής ενός παιδιατρικού ιατρείου. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει τα εξής:

1. Αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής στα ιατρεία μας (αντισηπτικά, μάσκες, σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών κλπ). Να χρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσεως, μάσκα, γυαλιά και μπλούζα με μακριά μανίκια. Να απομακρύνετε τα παιχνίδια από το σαλόνι του ιατρείου. Στην αρχή και το τέλος της λειτουργίας του ιατρείου σας να απολυμαίνετε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες. Εξηγείστε στους γονείς ότι δε νοσείτε, αλλά η διαδικασία αυτή ακολουθείται για να προστατεύσετε το παιδί τους και τους ίδιους από πιθανή μετάδοση, στην περίπτωση που έχετε μολυνθεί και δεν το γνωρίζετε.


2. Περιορίστε στο ελάχιστο την δραστηριότητα στο ιατρείο.

3. Να δέχεσθε ΜΟΝΟ με ραντεβού, για να αποφύγετε το συγχρωτισμό. Εσείς θα αποφασίσετε, ποια παιδιά χρήζουν εξέτασης και ποια μπορούν να λάβουν οδηγίες μέσω τηλεφώνου και αναβολή της επίσκεψης για το μέλλον.

4. Σε περίπτωση επίσκεψης στο ιατρείο, ζητήστε από τους γονείς να υπάρχει ένας συνοδός για κάθε παιδί.

5. Αναβολή συναντήσεων με ιατρικούς επισκέπτες την περίοδο αυτή, προς αποφυγή επιπλέον κίνησης στο ιατρείο.

6. Αναστολή της χορήγησης ιατρικών πιστοποιητικών υγείας η άλλων βεβαιώσεων όταν αυτό δεν είναι απολύτως αναγκαίο. Οι εμβολιασμοί ρουτίνας επίσης, μπορούν να αναβληθούν για μερικούς μήνες.

7. Θα πρέπει να συμβουλεύετε τους γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, μακριά από άτομα τρίτης ηλικίας (παππούδες-γιαγιάδες). Οι γονείς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ειδικές άδειες που χορηγούνται αυτή την περίοδο και να μείνουν οι ίδιοι με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μην απαιτείται η φύλαξη από τον παππού ή τη γιαγιά. Δυστυχώς πολλά παιδιά δεν ακολουθούν τον κατ’ οίκο περιορισμό, παρά τις συστάσεις των ειδικών! Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν βρισκόμαστε σε διακοπές!

8. Όλα τα παιδιά που εξετάζετε, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ύποπτα κρούσματα της νόσου και να τηρούνται όλες οι προφυλάξεις. Έχει συμβεί παιδί να έχει επισκεφθεί 4 διαφορετικά ιατρεία ενώ ήταν θετικό στη νόσο, χωρίς να έχει ληφθεί σχετική πρόληψη.

9. Για τους συναδέλφους που είναι ηλικιωμένοι και πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα προτείνεται για την περίοδο αυτή η αναστολή λειτουργίας του ιατρείου τους. Για τους ηλικιωμένους χωρίς υποκείμενο νόσημα, προτείνεται ο περιορισμός στο ελάχιστο δυνατό της λειτουργίας του ιατρείου τους.

10. Σε περίπτωση θετικού η ύποπτου κρούσματος συστήνεται, εφ’ όσον τα συμπτώματα είναι ήπια, να παραμένει το παιδί σε κατ’ οίκο περιορισμό και παρακολούθηση,(εκτός και αν ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου), χωρίς να προβείτε σε εργαστηριακό έλεγχο. Θα πρέπει επίσης να βρίσκεστε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς, ώστε σε περίπτωση που εμφανισθούν έντονα συμπτώματα (υψηλός πυρετός, έντονος βήχας ή “κοντόβηχας”) να παραπεμφθεί σε ένα από τα κέντρα αναφοράς. Η δύσπνοια αποτελεί το τελικό στάδιο της πνευμονίας

Πηγη ΕΚΕ
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ