2020-03-30 00:36:42
Φωτογραφία για Τι πραγματικά συμβαίνει με τις διαθέσιμες ΜΕΘ για την πανδημία
Μόλις 215 είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. 

Για 813 ΜΕΘ είχε κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα μέσα της εβδομάδας!

Για ποιο λόγο υπάρχει «απόκλιση» στα στοιχεία για τις ΜΕΘ.

υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης την Κυριακή το απόγευμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι στο ΕΣΥ έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κοροναϊό και είναι διαθέσιμες 215 ΜΕΘ.

813 ή 215 κλίνες ΜΕΘ;

Από την απάντηση του υφυπουργού Υγείας για τη διαθεσιμότητα αυτή τη στιγμή σε κλίνες ΜΕΘ προκύπτει ότι δεν ήταν ακριβής η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες από τα όσα είχαν αναφέρει τόσο ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Πέμπτη 26 Μαρτίου είχε τονίσει ότι «σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813, εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό είναι μέχρι σήμερα 2158».


Μάλιστα ο κ. Πέτσας είχε αντιπαραβάλει τα στοιχεία αυτά σε σχέση με την προ δύο μηνών κατάσταση στο ΕΣΥ όπου υπήρχαν 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά κοροναϊού Covid-19, προκειμένου να τεκμηριώσει την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό.

Τη περασμένη Δευτέρα 23 Μαρτίου ο κ. Κικίλιας είχε τονίσει στην καθιερωμένη από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «πριν 2 μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, εμείς προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα έχουμε 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Έχουμε προσθέσει κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί είναι μέχρι σήμερα 2158. Οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται με βάση τις ανάγκες».

Όπως διαπιστώνουμε τα στοιχεία του κ. Κικίλια και του κ. Πέτσα τρεις μέρες μετά συμπίπτουν ως προς τον αριθμό των ΜΕΘ και ΜΑΦ (που μπορούν να μετατραπούν σε ΜΕΘ) και δημιούργησαν την εντύπωση υπό τον έλεγχο του δημόσιου συστήματος Υγείας η χώρα διαθέτει σήμερα πάνω από 800 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ωστόσο όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του κ. Κοντοζαμάνη τελικά από τις 813 κλίνες ΜΕΘ, διαθέσιμες για την ανάγκες της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι μόλις οι 215.

Οι γιατροί ζητάνε 2000 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ πριν από την πανδημία

Ο αριθμός αυτός ανησυχητικά μικρός και με δεδομένο άλλωστε ότι οι Νοσοκομειακοί Γιατροί πολύ πριν την πανδημία απαιτούσαν για να αντιστραφεί η τραγικά μικρή αναλογία κλινών ΜΕΘ με βάση τον πληθυσμό στην Ελλάδα να ανοίξουν συνολικά 3500 κλίνες (2000 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ).

Η Ελλάδα είναι η τρίτη από το τέλος χώρα της ΕΕ με τη χειρότερη αναλογία αριθμού ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η Ελλάδα διαθέτει μόλις 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους!

Μάλιστα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει την ανάγκη να ανοίξουν τώρα και να λειτουργήσουν 2000 ΜΕΘ.

Η σημερινή αποκάλυψη του Βασίλη Κοντοζαμάνη για τις διαθέσιμες για τον κοροναϊό ΜΕΘ δίνει και μια εξήγηση γιατί η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε με ιδιαίτερη σφοδρότητα και οξύτητα το αφήγημα της κυβέρνησης περί «επιχειρησιακής ετοιμότητας» του ΕΣΥ μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε πριν μια εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το ορόσημο του Απριλίου και το 5% των κρουσμάτων που χρειάζεται ΜΕΘ

Οι 215 διαθέσιμες τούτη την ώρα κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό ιδίως από τη στιγμή που τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών Βασίλη Κικίλια και Νίκου Χαρδαλιά ορίζουν τα μέσα Απριλίου ως ορόσημο για τυχόν έξαρση του κοροναϊού.

Μάλιστα τα στοιχεία για τις διαθέσιμες ΜΕΘ αυτή τη στιγμή αποκτούν βαρύνουσα σημασία, υπό την έννοια ότι όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, υπολογίζεται πως ένα 5% των ασθενών χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς ο κορονοϊός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις. Επισήμανε πως «στη χώρα μας, έως σήμερα καταγράφουμε ασθενείς που διασωληνώνονται σε μια μέση ηλικία των 66 ετών και περίπου 47% από αυτούς έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα».

Το τι σημαίνουν οι διαθέσιμες 215 ΜΕΘ όταν το 5% των κρουσμάτων –σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσιόδρα- χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αρκεί να καταγράψει τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τσιόδρας για την πορεία της νόσου την Κυριακή το απόγευμα.

Ήδη 69 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1156 και 69 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

«Ο μέσος χρόνος νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι αρκετά παρατεταμένος. Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας για όσους ασθενείς παραστεί ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση των Αρχών βρισκόμαστε προς ώρας στο «καλό σενάριο» σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, πόσο επαρκούν οι 215 κλίνες ΜΕΘ αν υπάρξει μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες;

Το χειρότερο από όλα είναι πως αν δεν υπάρξει επίταξη του ιδιωτικού τομέα όπως ζητούν οι πάντες, είναι πιθανόν να παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού και αυξημένων αναγκών για διαθέσιμες ΜΕΘ: Όσοι ασθενείς δεν είναι προσβεβλημένοι από τον Covid-19 και έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ να ωθούνται σε ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας, με το κράτος να καταβάλει διπλάσιο από το μέχρι πρότινος μίσθωμα στα ιδιωτικά νοσοκομεία με βάση την τελευταία ΠΝΠ, προκειμένου να εξευρεθούν δημόσιες ΜΕΘ για την ανάγκη της πανδημίας.

Τραγική έλλειψη σε αναπνευστήρες

Αξίζει δε κανείς να επισημάνει και τα όσα είχε πει ο Ηλίας Μόσιαλος για την ανάγκη σε αναπνευστήρες.

Συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ ανέφερε:

«Έκανα την εκτίμηση ότι αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ’ αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο – στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10% – χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες».

Το «μυστικό» της Γερμανίας

Μάλιστα ο κ. Μόσιαλος συσχέτισε την επάρκεια σε αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ με τη δυνατότητα των διαφόρων χωρών να έχουν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω του κοροναϊού και υπογράμμισε πως η Γερμανία είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες της Ευρώπης επειδή έχει το πλεονέκτημα της επάρκειας σε κλίνες.

Η Γερμανία «είναι η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 1000 κατοίκους στον κόσμο, Έχει τετραπλάσιες δυνατότητες από την Αγγλία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

Από την άποψη αυτή η επάρκεια και η ετοιμότητα της Ελλάδας σε ΜΕΘ θα κρίνει και το αν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές τη μάχη με τον κοροναϊό.

Το ΕΣΥ και τα περιοριστικά μέτρα

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση δείχνει και σύμφωνα με το παράδειγμα των στοιχείων από τις ΜΕΘ ότι δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει σε μακροπρόθεσμη βάση στην ανάπτυξη και την ισχυροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, αρχής γενομένης την επί του πρακτέου θωράκιση του ΕΣΥ μπροστά στην πανδημία.

Αυτό ουσιαστικά ίσως να μπορεί να εξηγήσει γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση κυρίως εστιάζει στα περιοριστικά μέτρα και την «ατομική ευθύνη» των πολιτών...
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ