2020-04-04 19:19:49
Φωτογραφία για Slot Zeist: Μπαρόκ παλάτι για royal πάρτυ
Στα περίχωρα της Ουτρέχτης, σε μια κατάφυτη περιοχή πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, υψώνεται το παλάτι όπου το ολλανδικό jet set διοργανώνει τα πιο λαμπερά καλέσματα.

Μεγαλοπρεπές, επιβλητικό, ατμοσφαιρικό, πολυτελές, με μια λέξη βασιλικό. Το Slot Zeist μπορεί να μην έχει πυργίσκους με μυτερές κορυφές και πολεμίστρες, περιστοιχίζεται όμως από μια βαθιά τάφρο και ψηλά δέντρα, ενώ στη βαριά σιδερένια πύλη του τα βασιλικά οικόσημα μαρτυρούν την ιστορία του. Χτισμένο σε μια καταπράσινη έκταση 25.000 στρεμμάτων, ανατολικά της Ουτρέχτης, εξωτερικά μοιάζει περισσότερο με έπαυλη κάποιου μεγαλοεπιχειρηματία ή σταρ στους λόφους του Χόλιγουντ παρά με παλάτι βασιλικών οικογενειών της Βόρειας Ευρώπης. Κι όμως, το εν λόγω château ήταν η θερινή κατοικία του ευγενούς διπλωμάτη Βίλεμ Αντριαάν του Νασάου, εγγονού του πρίγκιπα Μαυρίκιου της Οράγγης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1677 και ολοκληρώθηκε το 1686 έχοντας ως πρότυπο τις Βερσαλλίες και το γαλλικό μπαρόκ, κάτι που είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στο εσωτερικό του, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς.


Το 1746 πέρασε στην ιδιοκτησία ενός εύπορου εμπόρου ενώ το 1830 περιήλθε και πάλι σε μέλος της ολλανδικής αριστοκρατίας, που διαμόρφωσε τον κήπο στο πίσω μέρος του -ο οποίος μέχρι σήμερα είναι γεμάτος τουλίπες κάθε χρώματος- και άλλαξε τον ρυθμό στο εσωτερικό του από μπαρόκ σε αυτοκρατορικό, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στις αρχές του 19ου αιώνα. Ευτυχώς, η μεγάλη τοιχογραφία κατά μήκος της εσωτερικής σκάλας παρέμεινε άθικτη.

Βαριές κουρτίνες, ακριβές ταπετσαρίες, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, σκαλιστές οροφές και φυσικά τα πορτρέτα των βασιλικών προγόνων δίνουν το στίγμα της εποχής όπου το ανάκτορο υποδέχτηκε τους πρώτους κατοίκους του. Φώτο 3: Η αίθουσα χορού μοιάζει βγαλμένη από ταινία εποχής. Απέραντη, λουσμένη στο φυσικό φως και τη μπαρόκ μεγαλοπρέπεια, παραπέμπει στο μυθικό παλάτι των Βερσαλλιών, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο αισθητικής για όλο το κτίσμα

Το 1924 το παλάτι αγόρασε ο δήμος του Zeist, ο οποίος και πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη ανακαίνισή του το 1969, αναθέτοντας στον αρχιτέκτονα που την ανέλαβε να το επαναφέρει στον αρχικό μπαρόκ ρυθμό του, κάτι που έκανε χρησιμοποιώντας μάλιστα αυθεντικά υλικά από κατεδαφίσεις κτιρίων της ίδιας περιόδου. Το Slot Zeist, έχοντας ανακαινιστεί εκ νέου το 2007, άνοιξε για το κοινό και πλέον αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χώρους δεξιώσεων γάμου και λοιπών εκδηλώσεων. Στα σαλόνια του γίνονται συχνά εκθέσεις ενώ λειτουργεί και ένα εστιατόριο, το «Brasserie Marot», καθώς το παλάτι είναι ιδρυτικό μέλος της ένωσης Châteaux et Résidences Gastronomiques αλλά και του Historic Conference Centres of Europe (HCCE). Η απαράμιλλη πολυτέλεια του εσωτερικού του με τον μπαρόκ διάκοσμο, τις ταπισερί, τους τεράστιους καθρέφτες, τα πορτρέτα ευγενών και βασιλέων και τα έπιπλα εποχής το έχει κάνει εξαιρετικά αγαπητό στο ολλανδικό jet set, που συχνά διοργανώνει εκεί κλειστά πάρτυ βασιλικών προδιαγραφών.

Πελώρια τζάκια πλαισιωμένα από μάρμαρο, χρυσά σκαλιστά γύψινα στους τοίχους και αυθεντικές αντίκες ανεκτίμητης αξίας μεταφέρουν τον επισκέπτη στη χρυσή εποχή της Ολλανδίας. Τελευταία φωτογραφία: Εξωτερικά τίποτα δεν μαρτυρά το υπερθέαμα μπαρόκ αισθητικής που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό στα ενδότερα του Slot Zeist Η ξύλινη σκάλα στο κέντρο που συναντά ο επισκέπτης μετά την είσοδό του στο Slot Zeist διαχωρίζει τις δύο πτέρυγες. Οι τοιχογραφίες και οι πίνακες των βασιλικών προγόνων με τις περίτεχνες κορνίζες δίνουν το στίγμα της εποχής όπου χτίστηκε, όταν υποδέχτηκε τους πρώτους του καλεσμένους. Ασημικά πάνω σε έπιπλα αντίκες, βαριές κουρτίνες, ακριβές ταπετσαρίες, κρεμαστοί κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, μεγάλα τζάκια που πλαισιώνονται από μάρμαρο, χρυσά σκαλιστά γύψινα στους τοίχους και τα ταβάνια μάς ταξιδεύουν στον χρόνο και μας μεταφέρουν στη χρυσή εποχή της Ολλανδίας. Από τα πλέον εντυπωσιακά δωμάτια του παλατιού είναι η αίθουσα χορού. Τεράστια -έτσι όπως πρέπει να είναι ένα βασιλικό ballroom-, πλημμυρισμένη στο φυσικό φως και στολισμένη με πληθώρα μπαρόκ στοιχείων και τεράστια ροζ χαλιά, η σάλα παραπέμπει ευθέως στο παλάτι των Βερσαλλιών. Από τα παράθυρα οι πίσω κήποι δεσπόζουν επιβλητικοί.

«Το Slot Zeist δεν είναι ένα οποιοδήποτε παλάτι. Η ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα που αποπνέουν οι χώροι του το κάνουν άμεσα αγαπητό σε όσους είχαν την τύχη να το επισκεφθούν, ιδίως εάν το γνώρισαν στο πλαίσιο κάποιου λαμπερού gala dinner. Πρόκειται για έναν χώρο υψηλής αισθητικής, που αν και διαθέτει μπαρόκ χαρακτήρα είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το σήμερα. Οικόσημα, πίνακες, έπιπλα και διακοσμητικά συνθέτουν ένα σύγχρονο παραμύθι», αναφέρουν στο «Gala» οι υπεύθυνοι του χώρου που μας υποδέχτηκαν, προσθέτοντας: «Η Ολλανδία αγαπά τους βασιλείς της. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι άνθρωποι απλοί, που κυκλοφορούν ανάμεσα στον κόσμο και συνομιλούν μαζί του. Σε κάποιες γιορτές ανοίγουν τους χώρους τους για να υποδεχτούν τους πολίτες, να ανταλλάξουν μαζί τους μια χειραψία και να συνομιλήσουν. Το γεγονός ότι οι βασιλείς μας κυκλοφορούν με ποδήλατα τους κάνει ακόμα πιο προσιτούς και λαοφιλείς».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ