2020-04-25 01:40:09
Φωτογραφία για Πρόωρα αποτελέσματα θανάτων έβαλαν... τέλος στην έρευνα για θεραπεία του κορονοϊού με χλωροκίνη
Αναφέροντας ένα "πρόωρο αποτέλεσμα" θανάτων, οι ερευνητές έπαυσαν πριν την ώρα της, μια μελέτη που είχε ως σκοπό να δοκιμάσει το φάρμακο κατά της ελονοσίας, τη χλωροκίνη, ως πιθανή θεραπεία για τον Covid-19, καθώς ορισμένοι ασθενείς ανέπτυξαν απροσδιόριστους καρδιακούς παλμούς και σχεδόν είκοσι εξ αυτών πέθαναν, μετά τη λήψη δόσεων του φαρμάκου καθημερινά.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στο περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), θα έπρεπε να προκαλέσουν κάποιο βαθμό σκεπτικισμού στο κοινό, όσο αφορά τους ενθουσιώδεις ισχυρισμούς σχετικά με αυτό, αλλά και ίσως "χρησιμεύσουν στον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης" του φαρμάκου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως παράγοντας που δυνητικά μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

Τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας έπεσαν πάνω στη χλωροκίνη αφ' ότου δύο μικρές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας με 36 ασθενείς του Covid-19, που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου στη Γαλλία, είχαν τη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο, απέβαλαν τον κορονοϊό από το σύστημά τους πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες ομάδες υπό έρευνα
. Η έκθεση της JAMA ανέφερε ότι αυτές οι δοκιμές δεν πληρούσαν τα κοινοτικά πρότυπα.

"Αυτά τα αδύναμα ευρήματα, που ενισχύονται από ανυπόστατες αναφορές και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, έχουν ενισχύσει την ευρεία πεποίθηση ως προς την αποτελεσματικότητα αυτών των παραγόντων", σύμφωνα με μια ξεχωριστή προειδοποίηση σχετικά με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, που εκδόθηκε την Παρασκευή, παράλληλα με τη νέα μελέτη της JAMA.

Η έρευνα είναι γεμάτη πολιτικές επιπτώσεις. Ένας ομοσπονδιακός επιστήμονας με ειδίκευση στα εμβόλια, ο οποίος εκδιώχθηκε τη θέση του επικεφαλής ενός οργανισμού που ασχολείται με την επιδημία του Covid-19, σχεδιάζει να υποβάλει καταγγελία, στην οποία θα ισχυρίζεται ότι η εκδίωξή του έγινε ως αντίποινα, στην αντίθεσή του να προωθήσει τα φάρμακα που προωθούσε ο Τραμπ, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δικηγόροι του την Πέμπτη.

Ο Δρ. Rick Bright είπε ότι πίστευε πως απομακρύνθηκε από το αξίωμά του (ως επικεφαλής της Αμερικανικής Αρχής Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης), διότι επέμενε ότι "τα δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν από το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19" πρέπει να επενδυθούν "σε ασφαλή και επιστημονικά ελεγχθείσες λύσεις και όχι σε φάρμακα, εμβόλια και άλλες τεχνολογίες που δεν διαθέτουν επιστημονική αξία".

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τη βραζιλιάνικη πολιτεία, Amazonas, είχε ως στόχο την παρακολούθηση 81 ενηλίκων ασθενών κορονοϊού και διεξήχθη μεταξύ 23 Μαρτίου και 5 Απριλίου, σε ιατρική μονάδα στη Βραζιλία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι στους 40 ασθενείς χορηγήθηκαν 450 χιλιοστόγραμμα του φαρμάκου, δύο φορές την πρώτη ημέρα και μία φορά, κάθε μέρα, για τις τέσσερις ημέρες που ακολούθησαν. Οι άλλοι 41 έλαβαν 600 χιλιοστόγραμμα δύο φορές την ημέρα, για 10 ημέρες, είπαν. Στους ασθενείς δόθηκε επίσης το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, κοινώς γνωστό ως Z-Pak.

Την 13η ημέρα, έξι από τους 40 ασθενείς στην ομάδα χαμηλής δόσης είχαν πεθάνει, σε σύγκριση με 16 νεκρούς από τους 41 ασθενείς, στην ομάδα υψηλής δόσης. Οι καρδιακές ανωμαλίες παρατηρήθηκαν σε 11 από τους συνολικά 81 ασθενείς. Επιπλέον, δύο ασθενείς στην ομάδα υψηλών δόσεων παρουσίασαν κοιλιακή ταχυκαρδία, μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ