2020-04-25 01:28:47
Φωτογραφία για Ουχάν : Αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή οι πολίτες μετά την άρση του lockdown
Η κατάσταση στην πόλη που αποτέλεσε πρώτο επίκεντρο της πανδημίας δείχνει πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι δύσκολη και αργή

Το lockdown της Ουχάν έχει αρθεί από τις 8 Απριλίου. Όμως δύο εβδομάδες αργότερα, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων εξακολουθούν να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά τις επιχειρήσεις τους, γεγονός με τεράστιες ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κύριο Wang, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο στην πόλη που αποτέλεσε το πρώτο επίκεντρο της πανδημίας, παρά την έλλειψη πελατείας, ο ίδιος εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τρεις μήνες ενοικίων, ύψους 8.500 δολαρίων.

Με τους φόβους για δεύτερο κύμα λοιμώξεων να αυξάνονται, ο Wang δήλωσε στο CNN ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να κλείσει την επιχείρησή του.

“Στην Ουχάν υπάρχουν πολλοί σαν κι εμένα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην απασχόληση που είχαν πριν την πανδημία”, ανέφερε ο Wang, ο οποίος επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει το επίθετό του από φόβο για τις επιπτώσεις της επικοινωνίας του με ξένα ΜΜΕ.


Οι δυσκολίες της επιστροφής στην κανονικότητα

Πρόκειται μόνο για έναν από τους αμέτρητους επιχειρηματίες της Ουχάν που αδυνατούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους σε μια δύσκολη τοπική οικονομία. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία ολόκληρης της επαρχίας Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Ουχάν, συρρικνώθηκε κατά 40% σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας σκληρής και μεγάλης σε διάρκεια καραντίνας, στον φόβο για τον ίδιο τον ιό, αλλά και στο πένθος για τις απώλειες αγαπημένων προσώπων.

Ο Wang ανέφερε ότι τρεις συγγενείς του κόλλησαν τον ιό, με έναν εξ αυτών να χάνει τη ζωή του, δημιουργώντας τεράστιο φόβο σε ολόκληρη την οικογένεια, η οποία δεν ήταν καν σε θέση να κηδεύσει τον εκλιπόντα.

Με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, η Ουχάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα της Κίνας. Εδώ και πολύ καιρό θεωρείται μία από τις οικονομικές “μηχανές” της κινεζικής ενδοχώρας.

Ήταν η πρώτη πόλη στον κόσμο που επέβαλε lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας, στις 23 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού απέτυχαν, με τον κοροναϊό να έχει προσβάλει μέχρι στιγμής περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Συνολικά, στην επαρχία Χουμπέι καταγράφηκαν 68.128 κρούσματα και 4.512 θάνατοι.

Από τις 8 Απριλίου το lockdown τελείωσε επισήμως και οι πολίτες έχουν πλέον δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας. Ορισμένα καταστήματα άνοιξαν της πόρτες τους, ενώ αρκετά πάρκα και δημόσιοι χώροι δέχονται και πάλι επισκέπτες.

Όμως η εμπειρία της Ουχάν αποκαλύπτει τα βαθιά σημάδια που αφήνει ένα μακροχρόνιο lockdown σε μια κοινωνία και τις δυσκολίες της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ο κύριος He, ο οποίος ζήτησε να γίνει χρήση αποκλειστικά του επωνύμου του για λόγους ασφαλείας, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας προμήθειας ηλεκτρονικών και μηχανικών συσκευών σε οικοδομές σε ολόκληρη την Ουχάν.

Η επιχείρησή του είχε κλείσει στα πλαίσια του lockdown, όμως ακόμη και δύο εβδομάδες μετά την άρση του, δηλώνει ότι εξακολουθεί να απαγορεύεται η είσοδος οχημάτων στην αποθήκη του, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές δεν μπορούν να παραλάβουν το εμπόρευμά του.

Την ίδια στιγμή, εκείνος καλείται να πληρώνει 24.000 δολάρια τον χρόνο ως ενοίκιο. Κατά τα λεγόμενά του, οι εργαζόμενοι της αποθήκης είναι τρομαγμένοι και οργισμένοι, αλλά δεν έχουν περιθώρια να εκφράσουν τα παράπονά τους.

Πώς μοιάζει η ζωή μετά το lockdown

Παρά την επίσημη άρση των μέτρων, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ενώ οι πολίτες κυκλοφορούν φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό που κυμαίνεται από μάσκες μέχρι ολόσωμες προστατευτικές στολές.

Ορισμένοι πολίτες δήλωσαν στο CNN ότι ένα δεύτερο κύμα πανδημίας είναι αναπόφευκτο. Ήδη η κινεζική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να περιορίσει τα εισαγόμενα κρούσματα, καθώς αυτά έχουν αυξηθεί – ιδίως τα προερχόμενα από τη Ρωσία – οδηγώντας στον μεγαλύτερο αριθμό νέων μολύνσεων που είχε σημειωθεί στη χώρα επί εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Wang, δεν έχει υπάρξει ακόμη κρατική οικονομική ενίσχυση για την αποπληρωμή των ενοικίων του, ενώ ακόμη και αν αυτή έρθει, ενδέχεται να είναι πλέον αργά για την επιχείρησή του.

Επιπλέον, πιστεύει ότι ακόμη και αν καταφέρει να πάρει άδεια υποδοχής πελατών στο εστιατόριό του, θα αναγκαστεί σύντομα να το κλείσει και πάλι, αν ξεσπάσει δεύτερο κύμα λοιμώξεων.

Αυτή τη στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του βρίσκονται σε αναζήτηση νέας εργασίας. Όμως κατά τα λεγόμενά του, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζήτηση για υπαλλήλους στην Ουχάν, καθώς η οικονομία της πόλης μόλις τώρα αρχίζει να ανακάμπτει.

“Δεν έχουμε επιλογές. Αν βρεθεί μια δουλειά με την οποία μπορούμε να υποστηρίξουμε την οικογένειά μας, θα είμαστε ευτυχισμένοι και αν μπορούμε να την κάνουμε, θα την κάνουμε όποια και αν είναι”, τόνισε.

Πηγή: www.cnn.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ