2020-05-21 09:37:46
Φωτογραφία για Σοβαρός κίνδυνος να μην λάβουν θεραπεία 2.000 ασθενείς!
Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Περίπου 2.000 ασθενείς διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να μην μπορούν να λάβουν τη θεραπεία τους, λόγω της γραφειοκρατίας του υπουργείου Υγείας. Εδώ και δύο ολόκληρους μήνες, εκκρεμεί η έκδοση μίας υπουργικής απόφασης, γεγονός που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, που έγινε με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια γ-σφαιρίνης.

Η γ-σφαιρίνη είναι παράγωγο του πλάσματος αίματος και – μεταξύ άλλων – είναι σωτήρια για τους ασθενείς με ανοσοανεπάρκειες, ειδικά εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Παράλληλα, αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική επιλογή για παιδιά με νόσο Kawasaki. Θυμίζω ότι η νόσος αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς σε πολλές χώρες που χτυπήθηκαν έντονα από τον SARS-COV-2, εμφανίστηκε ένα σπάνιο σύνδρομο, με παρόμοια συμπτώματα.

Να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι γενικότερα τα προϊόντα πλάσματος είναι παγκοσμίως σε έλλειψη και κάθε χώρα δίνει μάχη για να διασφαλίσει τις αναγκαίες ποσότητες για τους ασθενείς της. Παράλληλα, τα τελευταία 10 χρόνια, είχαμε συχνά ελλείψεις σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, λόγω Μνημονίου και περικοπών.


Οφείλω να αναγνωρίσω ότι η σημερινή κυβέρνηση εντόπισε εγκαίρως πόσο επιτακτικό είναι αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Έτσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε τις επαφές με τις παρασκευάστριες εταιρείες, ώστε αφενός να πετύχει καλύτερες τιμές και αφετέρου να διασφαλίσει την προμήθεια γ-σφαιρινών στη χώρα μας.

Η πρωτοβουλία μετουσιώθηκε σε πράξη το Δεκέμβριο του 2020, όταν η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κάλεσε τις εταιρίες σε διαπραγματεύσεις για το τρέχον έτος και τελικά το Μάρτιο, υπογράφηκε συμφωνία με τις εταιρίες για τη διάθεση ανοσοσφαιρίνης. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η συμφωνία παραμένει έκτοτε στον αέρα!

Για να είναι έγκυρες αυτές οι συμφωνίες θα πρέπει να επικυρωθούν με Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ορίζει τους κλειστούς προϋπολογισμούς (νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ) στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων. Το θέμα είναι σε εκκρεμότητα και πηγές της αγοράς λένε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος οι ποσότητες προϊόντων να ακυρωθούν λόγω παγκόσμιας έλλειψης και μη ύπαρξης συμφωνίας σε ισχύ Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δείξει πολλάκις σε αντίστοιχες περιπτώσεις, που αφορούν ανάγκες ασθενών, ότι δρα άμεσα. Χρειάζεται να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν. Άλλως, η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει στα κρύα του λουτρού, καθώς διεθνώς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και 2.000 Έλληνες να μην μπορούν να πάρουν εγκαίρως τη θεραπεία τους…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ