2020-06-24 08:38:22
Φωτογραφία για Νίκος Αλέφαντος: Ένας αντισυμβατικός προπονητής γεμάτος ατάκες
Ο Νίκος Αλέφαντος «έφυγε» στα 81 του χρόνια, προδομένος από την καρδιά του -

Πέρα από την σημαντική προπονητική του καριέρα σε πολλές ομάδες, έχει χαρίσει και ορισμένες από τις κορυφαίες ατάκες που έχουν ακουστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Στην πολυετή θητεία του στους πάγκους διαφόρων ομάδων, ο Νίκος Αλέφαντος ξεχώριζε για το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο, το κοντομάνικο μπλουζάκι του που επί πολλά χρόνια ήταν το σήμα κατατεθέν του, αλλά και για τις απίθανες ατάκες και γενικά τις δηλώσεις του πριν και μετά τους αγώνες.

Κάποιες εξ αυτών ακόμη και σήμερα «ακούγονται» συχνά, πυκνά στον ραδιοφωνικό αέρα.

Στις 21 Μαρτίου 1999 η ΑΕΚ έχει επικρατήσει με 1-0 της Προοδευτικής και στο φινάλε του αγώνα (δεν υπήρχαν τότε συνεντεύξεις Τύπου) ο νυν διευθυντής του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ Γιώργος Λυκουρόπουλος (τότε ρεπόρτερ του συνδρομητικού Super Sport) τον ρωτά για το επεισόδιο που είχε με ποδοσφαιριστή του τον οποίο πέρασε ως αλλαγή στο 46' και μετά από ένα δεκάλεπτο τον... άλλαξε και ήταν έτοιμος να τoυ χιμήξει.


Ο Αλέφαντος θέλει να αποφύγει την ερώτηση κι αφού ο δημοσιογράφος επιμένει ο πολύπειρος τεχνικός λέει μεταξύ άλλων: «Στα εξηγώ ωραία; Μάθετε μπαλίτσα ρε από τον άρχοντα…»

Στις 12 Μαρτίου 2003 ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη και πριν το ματς ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας Γιώργος Μύρτσος τον φιλοξενεί σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης για να του σχολιάσει το ντέρμπι.

«Μόλις θα έρθει ο ΠΑΟΚ την Κυριακή, καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0. Στα δίχτυα θα τον βάλει ο Ολυμπιακός...», ατάκα του. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 με ανατροπή με τον Αλέφαντο να φιλοξενείται εκ νέου την επομένη του αγώνα, όπου παραδέχεται το λάθος του, αλλά το «καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0», είχε ήδη περάσει στην ιστορία.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Αλέφαντος αναλαμβάνει για τρίτη και τελευταία φορά στην καριέρα του τον Ολυμπιακό και στις 18 Απριλίου αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό θέλοντας μόνο νίκη για να μείνει ζωντανός στη μάχη του τίτλου με διαιτητή τον Κορίνθιο Γιώργο Δούρο.

Οι πράσινοι προηγούνται 1-0 με πέναλτι, ο Ολυμπιακός κάνει την ανατροπή (1-2), για να φτάσουμε στο 71'. Κυργιάκος και Τζιοβάνι αλληλοτραβήχτηκαν και βρέθηκαν στο έδαφος με τον πρώτο πέφτοντας να δίνει ύπουλη αγκωνιά στον δεύτερο και τον Βραζιλιάνο να τον κλωτσά.

Ο Δούρος δεν είδε το χτύπημα του Κυργιάκου κι απέβαλλε μόνο τον Τζιοβάνι με τον Παναθηναϊκό να ισοφαρίζει στο 81' και αυτή η ισοπαλία του επέτρεψε να διατηρήσει το προβάδισμα στη μάχη του τίτλου (που κατέκτησε τελικά).

Αρκετές εβδομάδες αργότερα, την ημέρα που ο ΠΑΟ πανηγύριζε το ντάμπλ ο Αλέφαντος εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Με τα μάτια της Έλλης» την οποία παρουσίαζε η Έλλη Στάη.

Εκείνη την ωριαία τηλεοπτική του παρουσία ήταν γεμάτη ατάκες («εγώ ανέλαβα τον Ολυμπιακό στο -2, ενώ άλλοι προπονητές όχι απλά δεν δέχθηκαν αλλά πηδούσαν από τα καράβια»), ωστόσο στην ιστορία έχει μείνει η αναφορά του (με δάκρια στα μάτια) στον διαιτητή του αγώνα όταν και αναρρωτήθηκε «γιατί δεν βγαίνει στο τηλέφωνο ο Δούρος;».

Απάντηση δεν πήρε ποτέ, ούτε κι εμείς Υπάρχουν όμως πραγματικά άπειρες περιπτώσεις, στις οποίες ο, αείμνηστος πλέον, προπονητής χάρισε μοναδικές στιγμές με τον ξεχωριστό τρόπο που αντιδρούσε ή σχολίαζε την επικαιρότητα όπως μπορείτε να δείτε στα βίντεο που ακολουθούν.

Επικό πάντως ήταν το ξέσπασμα του κατά τη διάρκεια της παρουσίας της Εθνικής ομάδας στο Euro 2008 (μόλις τέσσερα χρόνια μετά τον θρίαμβο της Πορτογαλίας) όταν βρέθηκε καλεσμένος στην ίδια εκπομπή με τον Άγγελο Χαριστέα (που είχε βγει μέσω δορυφόρου από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας όπου ήταν με την Εθνική).

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο Αλέφαντος έχει αναλάβει προπονητής στην ΑΕΚ και δεν άργησε να έρθει σε προστριβές με τον Θωμά Μαύρο.

Ο λατρεμένος της ασπρόμαυρης κερκίδας προέρχονταν από τραυματισμό κι όταν επέστρεψε ο Αλέφαντος δεν τον χρησιμοποιούσε τακτικά με αποκορύφωμα το ματς με την Καλαμαρά όπου τον έκανε αλλαγή (μόλις στο 18ο λεπτό!) με τον κόσμο να τον αποδοκιμάζει και τον ίδιο να εξηγεί στο φινάλε ότι «για μένα δεν μετράνε τα ονόματα, αλλά η δουλειά στο χορτάρι».

Μια μεγάλη κόντρα μόλις είχε γεννηθεί...
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ