2020-07-07 10:18:08
Φωτογραφία για Ιταλικές Άλπεις έγιναν... ροζ
Με το λιώσιμο των πάγων εμφανίζονται περισσότερα φύκια, τα οποία βρίσκουν το απαραίτητο νερό και αέρα ώστε να δημιουργηθούν έτσι κόκκινες αποχρώσεις

Kομμάτια ροζ πάγου έχουν παρατηρηθεί σε αρκετά σημεία στις ιταλικές Άλπεις...Οι επιστήμονες που διερευνούν τo παράξενο φαινόμενο αυτό πιθανολογούν ότι προκαλείται από άλγη- βρύα.

Όπως αναφέρει η Guardian, οι γνώμες σχετικά με την προέλευση των βρυών διίστανται. Σύμφωνα με τον Μπιάτζιο Ντι Μάουρο από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας, το ροζ ή καρπουζί χιόνι που παρατηρείται σε τμήματα του παγετώνα Presena πιθανότατα προκαλείται από το ίδιο φυτό που βρέθηκε και στη Γροιλανδία.

«Τα βρύα δεν είναι επικίνδυνα, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, αλλά και στους πόλους», δήλωσε ο Ντι Μάουρο, ο οποίος έχει μελετήσει τα φύκια στον παγετώνα Μόρτερατς στην Ελβετία.


Το φυτό, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Ancylonema nordenskioeldii, έχει εντοπιστεί και στη λεγόμενη Σκοτεινή Ζώνη της Γροιλανδίας, όπου ως γνωστόν επίσης παρατηρείται λιώσιμο των πάγων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο πάγος αντανακλά περισσότερο από το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα, αλλά καθώς εμφανίζονται τα φύκια, σκουραίνουν τον πάγο, με αποτέλεσμα να απορροφά τη θερμότητα και να λιώνει πιο γρήγορα. Αυτό πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς με το λιώσιμο των πάγων εμφανίζονται περισσότερα φύκια, τα οποία βρίσκουν το απαραίτητο νερό και αέρα ώστε να δημιουργηθούν έτσι κόκκινες αποχρώσεις.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα πρόβλημα, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμασταν ήταν τα φύκια», σχολίασε η Μάρτα Ντουράντε, τουρίστρια στην περιοχή. «Δυστυχώς, κάνουμε ανεπανόρθωτη ζημιά. Νομίζω πως είμαστε ήδη στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή»

Την ίδια ώρα, η Έλσα Ποντζίνι από τη Φλωρεντία αναφέρει πως αισθάνεται ότι η γη «μας ξεπληρώνει όσα της κάναμε».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ