2020-07-25 00:02:16
Φωτογραφία για Covid-19: Περίπου 10.000 θάνατοι στο 24ωρο - Η γεωγραφία του κορωνοϊού
REUTERS/CAITLIN OCHS

Οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 9.753 μέσα σε διάστημα 24 ωρών, αριθμός που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 30 Απριλίου, όταν είχαν αναφερθεί 9.797 θάνατοι, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται και ρεκόρ κρουσμάτων, με 284.196 μέσα σε ένα 24ωρο. Το προηγούμενο, από τις 18 Ιουλίου, ήταν 259.848 κρούσματα σε μία ημέρα.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε ότι αφορά τα κρούσματα θανάτους καταγράφουν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Τον Ιούλιο οι θάνατοι ανέρχονταν κατά μέσο όρο στους 5.000 ημερησίως και τον Ιούνιο γύρω στους 4.600.

Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τα αυξημένα κρούσματα στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατέψουν τους πολίτες τους, ενώ στην Αμερική - η οποία αποτελεί την πιο πληγείσα περιοχή με περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα - λερευνα δείχνει ότι και οι υγιείς νέοι αργούν αν αναρρώσουν όταν προσβληθούν.


Γαλλία: Επιταχύνεται ο ρυθμός μολύνσεων

Η Γαλλία κατέγραψε 1.130 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι ο ρυθμός των μολύνσεων επιταχύνεται εκ νέου, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η σημερινή είναι η δεύτερη συναπτή ημέρα που οι νέες μολύνσεις σε 24 ώρες υπερβαίνουν τις 1.000.

Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη οι πολίτες να επιδεικνύουν πειθαρχία περιορίζοντας την μη αναγκαία έκθεσή τους, και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες.

Ιταλία: Σε καραντίνα όσοι έρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία

O Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε εντολή για να τίθενται σε καραντίνα όσοι ήταν στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 ημέρες, ένα μέτρο που έχει στόχο να αποτρέψει την εισαγωγή κρουσμάτων της COVID-19 από το εξωτερικό.

"Ο ιός δεν έχει ηττηθεί, συνεχίζει να κυκλοφορεί. Για τον λόγο αυτό, πρέπει ακόμη να είμαστε προσεκτικοί", έγραψε ο Σπεράντσα στο Facebook.

Η Ιταλία, μια από τις χειρότερα πληγείσες ευρωπαϊκές χώρες από τον νέο κορονοϊό, έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε ανθρώπους που προέρχονται από 16 χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία που μαστίζεται από την COVID-19.

Νορβηγία: Περιορισμοί σε ταξίδια στην Ισπανία

Η Νορβηγία επέβαλε εκ νέου σήμερα περιορισμούς στα ταξίδια με την Ισπανία, περιζήτητο τουριστικό προορισμό των Νορβηγών, όπου ο ιός σημειώνει μεγάλη αύξηση, ενώ χαλαρώνει τους περιορισμούς για όσους καταφθάνουν από περισσότερες κομητείας της Σουηδίας, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η απόφαση της βόρειας χώρας σημαίνει ότι όσοι προέρχονται ή επιστρέφουν από την Ισπανία θα υποβάλλονται από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα μόλις εισέλθουν στο έδαφος της Νορβηγίας.

Αντίθετα, η νορβηγική κυβέρνηση αύξησε σε επτά τον αριθμό των σουηδικών περιφερειών, εκ των οποίων η συνοριακή κομητεία Βέρμλαντ αλλά όχι η Στοκχόλμη, προς τις οποίες τα ταξίδια δεν αντενδείκνυνται επίσημα πλέον, αίροντας συνεπώς την υποχρέωση της καραντίνας.

Οι περιορισμοί τίθενται εκ νέου για την Ανδόρα ενώ αίρονται για την Ουγγαρία. Παραμένουν επίσης για την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Κροατία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Όσοι διαμένουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης ή του χώρου Σένγκεν με λιγότερα από 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα μπορούν να εισέρχονται στη Νορβηγία χωρίς να πρέπει να τίθενται μόνοι τους σε καραντίνα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνουν ότι οι λοιμώξεις από Covid-19 στην Ισπανία αυξήθηκαν σε 30,9 ανά 100.000 κατοίκους.

Συνολικά, η Νορβηγία μετρά έως σήμερα 9.085 κρούσματα του νέου κορονοϊού, εκ των οποίων τα 255 ήταν θανατηφόρα.

Ασυτρία: Δεν ανησυχεί για τις νέες λοιμώξεις

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με κορονοϊό στην Αυστρία έχει αυξηθεί ξανά κατά περισσότερες από 100 περιπτώσεις εντός μιας ημέρας και είναι μία τριψήφια αύξηση για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα, αλλά σημαντικά μικρότερη από τα 170 νέα περιστατικά που αναφέρθηκαν την προηγούμενη ημέρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσχομπερ, διευκρινίζοντας ότι η αύξηση δεν είναι "λόγος συναγερμολογίας".

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι τώρα προτίθεται να παρέχει μια γενικότερη εβδομαδιαία ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, παρατηρώντας ότι "οι αριθμοί εξελίσσονται ανοδικά διεθνώς", στην Αυστρία η αύξηση είναι "πιο σταθερή", ωστόσο "συνολικά, αυτή η εξέλιξη μας γεμίζει με ανησυχία", καθώς αυτό είναι "πραγματικά, μια πολύ δραματική κατάσταση για την παγκόσμια κοινότητα".

Ο ίδιος ανέφερε πως η στρατηγική στην Αυστρία βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε διαγνωστικά τεστ, ο αριθμός των οποίων έχει φθάσει έως σήμερα τις 883.000, ενώ επισήμανε και τα τρέχοντα τεστ περιβάλλοντος χώρου και τα προγράμματα ελέγχου.

ΗΠΑ: Εβδομάδες ανάρρωσης ακόμη και για υγιείς νέους που προσβλήθηκαν από Covid -19

Οι νέοι, υγιείς ενήλικες, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αναρρώσουν πλήρως ακόμη και αν έχουν εμφανίσει ήπια λοίμωξη από την Covid-19, με το ένα πέμπτο από αυτούς τους ασθενείς κάτω των 35 ετών να δηλώνει ότι πέρασαν έως και 21 ημέρες από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικοί μέχρι να επανέλθουν στην προτεραία φυσική τους κατάσταση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, πάνω από τρεις στους δέκα (ποσοστό 35%) δεν είχαν επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή τους, όταν ρωτήθηκαν δύο με τρεις εβδομάδες αφότου βγήκε θετική η πρώτη εξέτασή τους. Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά σε 13 Πολιτείες, σε ενηλίκους που είχαν παρουσιάσει συμπτώματα ήπιας Covid-19.

Ο βήχας, η κούραση και η δύσπνοια ήταν κάποια από τα συμπτώματα που επέμειναν, ακόμη και πολλές εβδομάδες αργότερα.

Από τους 292 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 274 απάντησαν ότι είχαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα όταν έκαναν την εξέταση. Από εκείνους που είπαν ότι δεν είχαν επανέλθει ακόμη στην προηγούμενη κατάστασή τους, το 26% ήταν ηλικίας μεταξύ 18-24 ετών, το 32% ήταν μεταξύ 35-49 ετών και το 47% ήταν άνω των 50 ετών.

Αυστραλία: Ο στρατός θα ελέγχει τηρείται η καραντίνα στη Βικτόρια

Η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας θα στείλει τον στρατό για να ελέγχει αν παραμένουν στο σπίτι τους σε καραντίνα όσοι πολίτες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας.

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στα σπίτια όσων έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 και οι οποίοι δεν απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους.

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Μελβούρνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βικτόριας, ώθησε την τοπική κυβέρνηση να επιβάλει lockdown για έξι εβδομάδες, ενώ πλέον είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.

«Αν σας χτυπήσουν την πόρτα και δεν σας βρουν σπίτι (…) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σας επιβληθεί πρόστιμο», εξήγησε ο Άντριους.

Στη διάρκεια της νύκτας της Πέμπτης προς Παρασκευή στη Βικτόρια καταγράφηκαν έξι θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έχει αναφερθεί σε διάρκεια 24 ωρών στην Αυστραλία από την έναρξη της πανδημίας.

Όλοι οι νεκροί ήταν ηλικιωμένοι ένοικοι οίκων ευγηρίας, με περισσότερα από 40 τέτοια ιδρύματα να έχουν αναφέρει κρούσματα. Σε όλη την πολιτεία αναφέρθηκαν χθες 300 νέα κρούσματα, μείωση σε σχέση με τα 484 της Τετάρτης.

Περιορισμοί και στη Νέα Νότια Ουαλία

Εξάλλου περιορισμοί επιβλήθηκαν σήμερα και στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία μετά την εμφάνιση πολλών εστιών της Covid-19, ανάμεσά τους και ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο.

Συνολικά στην πολιτεία καταγράφηκαν χθες Πέμπτη 7 νέα κρούσματα, έπειτα από αρκετές ήμερες που ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων ξεπερνούσε τα δέκα.

Στα εστιατόρια της πολιτείας θα επιτρέπονται πλέον έως δέκα άτομα ανά τραπέζι, ενώ ο συνολικός αριθμός των πελατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 300.

naftemporikigr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ