2020-07-24 23:51:52
Φωτογραφία για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Παραδόθηκε ο νέος κήπος του
Η εκδήλωση παράδοσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δημάρχου Αθηναίων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο θα συλλειτουργεί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο θα έχει παράλληλα και τον δικό του προγραμματισμό ενώ οι αρχιτέκτονες – μελετητές θα αποφασίσουν εάν η σύνδεση με το Ακροπόλ θα είναι υπόγεια ή υπέργεια. Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης παράδοσης του νέου, αναβαθμισμένου κήπου του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Βασικός στόχος του έργου της ανάπλασης αποτελεί η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του προαυλίου και των χώρων πρασίνου, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική, πολιτισμική, αισθητική και αστική ταυτότητα του Μνημείου. Πιο συγκεκριμένα η έμπνευση για τον σχεδιασμό, προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, με αυτοφυή ιστορικά φυτά όπως δίκταμο, θυμάρι, άγρια ρίγανη, κυπαρίσσια, μυρτιές αλλά και παραδοσιακά καρποφόρα είδη όπως ροδιές, λωτούς, αμυγδαλιές και αμπέλι. Συνολικά φυτεύτηκαν περί 6.000 νέα φυτά, ενώ εγκαταστάθηκε νέο αυτόματο σύστημα άρδευσης, καθώς και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός.


«Πριν από ένα χρόνο και μία ημέρα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφωνώντας τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησής του, αναφέρθηκε στο έργο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ως ένα από τα εμβληματικά έργα, το οποίο θέλει, όχι μόνο να περιλαμβάνει την επέκταση του μεγαλύτερου και μέγιστου μουσείου της χώρας, αλλά να συμβάλλει στην αναγέννηση της συγκεκριμένης περιοχής της πρωτεύουσας» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού για να προσθέσει αμέσως μετά: «Έναν χρόνο λοιπόν μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με την JTI, η οποία δεν είναι άγνωστη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού πριν από τέσσερα χρόνια με μια αντίστοιχη ευγενική και γενναία χορηγία είχε δημιουργήσει τον εσωτερικό κήπο του Μουσείου, έχουμε την τύχη και τη χαρά, να παραδίδεται στο Μουσείο και στους πολίτες της Αθήνας, ο αναγεννημένος κήπος».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην εκδήλωση παράδοσης του νέου κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας στο «Ακροπόλ» το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις.

«Μέσα από την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και αυτής της περιοχής της πρωτεύουσας, θέλουμε να σημάνουμε και να σηματοδοτήσουμε τη σύνδεση του κλασικού ελληνικού πολιτισμού με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Μία σύνδεση και μία συνεύρεση που μόνο θετικά μπορεί να προσδώσει στην πολιτιστική αξία της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας με νέες αναγνώσεις, με νέες ερμηνείες» υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.

Στην χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, η διευθύντρια του Ε.Α.Μ. Δρ Μαρία Λαγογιάννη, ο κ. Βίκτορ Κρέσπο, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας JTI, με χορηγία της οποίας πραγματοποιήθηκε το έργο, και ο κ. Αντώνης Σκορδίλης από την εταιρεία Ecoscapes, που σχεδίασε την αναβάθμιση του κήπου. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας κ. Γιασουχίρο Σιμίζου και σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ