2020-08-11 21:06:30
Φωτογραφία για Προκαλούν οι Τούρκοι από το Oruc Reis το ελληνικό ναυτικό: «Είσαστε σε τουρκική υφαλοκρηπίδα»!
Το Oruc Reis κινείται νοτιοδυτικά - Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει σε σημείο που εφάπτεται με τη συμφωνηθείσα ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου - Δεν διεξάγει σεισμικές έρευνες διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές

Τον πλου του με νοτιοδυτική πορεία σε θαλάσσια ύδατα αλλά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζει το Oruc Reis με την εκτίμηση να είναι ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα φτάσει στο δυτικότερο άκρο της περιοχής που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες, δηλαδή στο σημείο που εφάπτεται με το σημείο Α της οριοθετικής γραμμής της συμφωνηθείσας ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Εντωμεταξύ σε απάντηση του μηνύματος που εκπέμπεται μέσω Link-16 από τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία παρακολουθούν τον τουρκικό στολίσκο πoυ συνοδεύει το Oruc Reis, ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας καλώντας το πλήρωμα να απομακρύνει το πλοίο από την περιοχή, η απάντηση που δίδεται σε κάποιες περιπτώσεις από την τουρκική πλευρά είναι «βρίσκεστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»


Αντιπαραβάλουν, δηλαδή, τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η περιοχή ανήκει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Δείτε σε χάρτη την πορεία του Oruc Reis - Κατευθύνεται δυτικά και εκτιμάται ότι θα στρίψει βόρεια μόλις φτάσει στον 28ο μεσημβρινό

Την ίδια ώρα αρμόδια στελέχη διαβεβαιώναν ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Σημειώνεται ότι ο πλους του Oruc Reis συνεχίζεται με κλοιό από πολεμικά πλοία, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ σε απόσταση πίσω του ακολουθούν τα δύο συνοδευτικά πλοία και άλλα πλοία του τουρκικού στόλου.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών.

Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας, έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

Σχετική συζήτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλα καλά θα πάνε, όλα καλά» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής στέλνοντας προφανές μήνυμα ετοιμότητας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ