2020-08-18 14:07:14
Φωτογραφία για 8η ημέρα το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο - Οι διπλωματικές κινήσεις στη σκακιέρα
Ειδική Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου - Τα μηνύματα από τον ξένο Τύπο

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis παραμένει για όγδοη ημέρα συνοδεία

πολεμικών πλοίων εντός της δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ με δικαιολογία την παράνομη τουρκική NAVTEX, κορυφώνοντας έτσι την ένταση στην περιοχή. Αυτό ακριβώς θα είναι και το ζήτημα της ειδικής Συνόδου Κορυφής που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Τότε θα συζητηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου. «Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020», ανέφερε η ανακοίνωση.

Εντωμεταξύ, ημέρα με την ημέρα πληθαίνουν δημοσιεύματα πρωτοκλασάτων διεθνών μέσων που κατακρίνουν την στάση της Άγκυρας και δικαιώνουν την Αθήνα
. Ενδεικτικό παράδειγμα το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Liberation, το οποίο αναφέρεται στην απόφαση Μακρόν να ενισχύσει τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, «σώζοντας την τιμή της Ευρώπης». Το άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και τον διευθυντή της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύση Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά, επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ επιχειρεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο «εκλεγμένο δικτάτορα». Είχε προηγηθεί και το ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο των βρετανικών Times που υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα. Ακολούθησε και η επιστολή μέσω της οποίας εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες απειλές και την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο 25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Όπως αναμενόταν, δόθηκε και το «πράσινο» φως από την Συνταγματική και Νομοθετική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αίγυπτο για την συμφωνία με την Ελλάδα ως προς την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Αιγύπτου, αναφέρεται ότι τα μέλη της - βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου. Από την πλευρά της η Αθήνα επίσης διαμηνύει ότι προτίθεται να κυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, δηλαδή μεταξύ 24-28 Αυγούστου.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να στηρίζει εμμέσως τον Τούρκο πρόεδρο, «αδειάζοντας» τον Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζουμε ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Ερντογάν "αυταρχικό", ενώ επέκρινε την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να στηριχθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, ώστε «να τον κερδίσουν, όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσω εκλογών». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, πως ο αντίπαλός του δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε ξένους ηγέτες. «Αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που είναι πολύ οξυδερκείς. Αντιμετωπίζουμε ‘σκακιστές’ παγκόσμιας κλάσης στους ηγέτες αυτών των χωρών. Τα ξέρω όλα. Τα πάμε πολύ καλά με όλους αυτούς, τον [Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν της Τουρκίας. Δεν μπορείς να έχεις έναν άντρα που δεν ξέρει πού βρίσκεται (σ.σ. αναφέρεται στον Μπάιντεν). Δεν μπορείς να έχεις έναν άντρα που φοβάται να φύγει από το υπόγειό του γιατί δεν μπορεί να μιλήσει πια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο FOX. Αντιθέτως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να ρίξει τους τόνους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Πομπέο-Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία δήλωσε ότι «Είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Πομπέο, μάλιστα, μετά την συνάντηση επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, όπου και ενημέρωσε το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο, μετά την απροθυμία να εξεταστούν άμεσα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, προωθεί την έναρξη των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων. Η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει, αλλά θεωρεί ότι προϋπόθεση είναι η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις με το Oruc Reis. Όπως είναι φυσικό, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί κάθε του κίνηση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Lamborghini Huracan EVO; (video)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Lamborghini Huracan EVO; (video)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ