2020-08-23 23:04:36
Φωτογραφία για ΕΕ: Πιέσεις από την χώρα του να παραιτηθεί ο Ιρλανδός Επίτροπος Εμπορίου
Ο Χόγκαν απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφότου ο ίδιος και περίπου 80 ακόμη άτομα παρακολούθησαν μια εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από την λέσχη γκολφ του ιρλανδικού κοινοβουλίου

Ο Ιρλανδός Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φιλ Χόγκαν, αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από την ιρλανδική κυβέρνηση, για να δώσει εξηγήσεις γιατί παρακολούθησε μια κοινωνική εκδήλωση κι ενώ στην Ιρλανδία υφίστανται περιοριστικά μέτρα, εγείροντας εκκλήσεις για την παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ συνομίλησαν μαζί του το Σάββατο και «του ζήτησαν να αναλογισθεί τη θέση του», σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Ο Χόγκαν την Παρασκευή απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφότου ο ίδιος και περίπου 80 ακόμη άτομα παρακολούθησαν μια εκδήλωση αυτή την εβδομάδα, η οποία διοργανώθηκε από την λέσχη γκολφ του ιρλανδικού κοινοβουλίου.


Ο Χόγκαν, ο κορυφαίος διαπραγματευτής της ΕΕ, ζήτησε συγγνώμη για «οποιαδήποτε ταλαιπωρία προκάλεσε», ενώ δήλωσε ότι ακολούθησε τους κανόνες της κυβέρνησης και είχε επιβεβαιώσει ότι η εκδήλωση πληρούσε τις οδηγίες της Ιρλανδίας για την πανδημία, όμως αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν αρκετές για τους κυβερνητικούς ηγέτες.

Ο Μάρτιν και ο Βαράντκαρ πιστεύουν ότι «η εκδήλωση δεν θα έπρεπε ποτέ να πραγματοποιηθεί, ότι η συγγνώμη του Επιτρόπου ήρθε αργά και πως πρέπει ακόμη να δώσει πλήρη περιγραφή και εξηγήσεις για τις ενέργειές του», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Βαράντκαρ κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας ήταν εκείνος που βοήθησε τον Χόγκαν να διορισθεί Επίτροπος Εμπορίου. Οι αρχές ερευνούν το γεγονός με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του να Χόγκαν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέδωσε δήλωση με την οποία τον στηρίζει.

Δεν είναι σύνηθες οι Ευρωπαίοι Επίτροποι να παραιτούνται. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το 1999 όταν παραιτήθηκε ολόκληρη η ηγεσία της Κομισιόν υπό τον Ζακ Σαντέρ, εξαιτίας ενός σκανδάλου που αφορούσε τον διορισμό της Γαλλίδας Εντίτ Κρεσόν.

Έκτοτε, ο επικεφαλής της Κομισιόν -επί του παρόντος υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον νερ Λέινεν- έχει το δικαίωμα να ζητήσει από κάποιον Επίτροπο μεμονωμένα να παραιτηθεί.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ