2020-08-28 07:34:15
Φωτογραφία για Στο μικροσκόπιο οι «κόκκινες» περιοχές - Ανησυχία για τους θανάτους των 65+ και έκτακτα μέτρα για τα γηροκομεία
Σε αναμενόμενα επίπεδα κυμάνθηκαν τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ωστόσο, καταγράφηκαν συνολικά επτά θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων στους 256.

Συγκεκριμένα, στην ημερήσια έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρθηκαν συνολικά 259 νέα κρούσματα: 228 εγχώρια και 31 εισαγόμενα. Τα 107 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφέρεια της Αττικής, ενώ 25 στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, η Λέσβος είχε σήμερα 22 κρούσματα, η Ημαθία 7, τα Χανιά 9 και η Πέλλα 5. Χθες, είχε καταγραφεί ρεκόρ δεκαημέρου με 293 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 261 εγχώρια.

Διασωληνωμένοι παραμένουν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς 36 ασθενείς, ενώ έγιναν και 29 νέες εισαγωγές με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19.

Μεταξύ των επτά θανόντων σήμερα περιλαμβάνεται κι ένας άνδρας 45 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Η περίπτωσή του έχει τεθεί υπό περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση, όπως και εκείνη του 52χρονου από την Καβάλα, που έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 21 Αυγούστου.


Στους επτά θανάτους περιλαμβάνονται και τρεις που αφορούν σε ηλικιωμένους τροφίμους του οίκου ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων από τη συγκεκριμένη δομή στους 14.

Οι θάνατοι από την ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω έρχονται να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα του κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας (ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα για την τρέχουσα εβδομάδα στην τακτική δισεβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό), ο οποίος την περασμένη Τρίτη εξήγησε ότι «η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες».

Έτσι, για την αναχαίτιση της επίπτωσης του κορωνοϊού στους ηλικιωμένους και δη σε αυτούς που διαβιούν σε οίκους ευγηρίας, αύριο Παρασκευή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, θα συμμετάσχει στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, και παρουσία των κ.κ. Μαγιορκίνη και Νίκου Χαρδαλιά, παρουσιάζοντας μια νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων για τη λειτουργία των δομών αυτών.

Στο «μικροσκόπιο» τρεις περιφέρειες

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι επιδημιολόγοι τις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή εκείνες που ενώ έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η περιφέρεια Αττικής, που σταθερά δίνει καθημερινά περισσότερα από 100 κρούσματα κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, η περιφέρεια Λέσβου με περισσότερα από 60 κρούσματα το ίδιο διάστημα, αλλά και οι νομοί Ηρακλείου και Χανίων Κρήτης, Έβρου, Ξάνθης, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας.

Προς εκτόνωση φαίνεται να βαίνει η κατάσταση στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο στη μεν Χαλκιδική τα ημερήσια κρούσματα δεν υπερβαίνουν τα 5, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είναι διψήφιος εν αντιθέσει με της Αττικής που είναι σταθερά τριψήφιος.

Η σταδιακή επάνοδο των εκδρομέων στα αστικά κέντρα και τις μόνιμες κατοικίες τους, από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και ο τερματισμός της τουριστικής σεζόν, που όπως φαίνεται θα έρθει πρόωρα φέτος, θα επηρεάσουν την κατανομή των κρουσμάτων πανελλαδικά και θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση των περιοριστικών μέτρων.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ