2020-09-01 07:48:33
Φωτογραφία για POLITICO: Ο Τραμπ «χορεύει» στη σκηνή της οικονομικής καταστροφής και πάει σε εκλογές
Η ανεργία ίπταται στο 10% σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί παίρνουν κάποιο είδος επιδόματος ανεργίας ενώ εταιρείες κολοσσοί ανακοινώνουν απολύσεις-

Ο Τραμπ υπόσχεται να ξανακάνει την «Αμερική Μεγάλη», η αλήθεια των αριθμών όμως είναι το «όπλο» του Τζο Μπάιντεν προς τις κάλπες

Στις εννέα εβδομάδες που απομένουν για την προεκλογική εκστρατεία έως τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει έναν και μόνο στόχο: να πείσει τον δύσπιστο μέσο Αμερικανό ότι η αμερικανική οικονομία που πλήττεται από τον κορωνοϊό ανακάμπτει και σύντομα θα επιστρέψει στην κατάσταση που ο ίδιος ο Τραμπ αποκαλεί την καλύτερη στιγμή της στην αμερικανική ιστορία. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και ο… μεγάλος αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν το γνωρίζει καλά.

Η αμερικανική οικονομία προ-κορωνοϊού δεν ήταν στην καλύτερη φάση στα χρονικά, έτσι όπως ήθελε να την παρουσιάσει ο Λευκός Οίκος. Οι Αμερικανοί είχαν λίγα αποθέματα με αποτέλεσμα πολλοί να βρεθούν εκτεθειμένοι στην κρίση. Η ανεργία πλέον ίπταται στο 10%, πάνω από τα ποσοστά της Μεγάλης Ύφεσης – και σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν κάποιο είδος επιδόματος ανεργίας.


Οι Ρεπουμπλικάνοι ομιλητές του συνεδρίου του κόμματος υποστήριξαν ότι η κατάσταση βελτιώθηκε για τις γυναίκες, τις μειονότητες . Για εκατομμύρια Αμερικανούς όμως τίποτα δεν είναι ρόδινο ενώ για άλλους παρουσιάστηκε μια εικόνα που δεν είναι ακριβής. «Ειπώθηκαν πολλά ψέματα και αλήθειες», λέει η Μέγκαν Γκριν οικονομολόγος του Χάρβαρντ. «Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαμε να έχουμε την καλύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη και τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην ιστορία». Ομως η περιγραφή του Τραμπ για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, σύμφωνα με τον Γκριν, «είναι εντελώς άνευ σημασίας για όποιον πραγματικά κοιτάζει τα δεδομένα».

Για τους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση την οικονομία, η επιλογή μπορεί να εξαρτάται από το εξής απλό: αν ανήκουν στο κομμάτι της Αμερικής που τα πάει εξαιρετικά καλά εν μέσω πανδημίας – όπως εργαζόμενοι με υψηλότερους μισθούς και επενδυτές στο χρηματιστήριο – ή αν ανήκουν σε αυτούς που έχουν πληγεί, που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή βρίσκονται στον αέρα σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα. Στην πραγματικότητα, επί χρόνια την τελευταία δεκαετία οι Ρεπουμπλικάνοι σφυροκοπούσαν τους Δημοκρατικούς στον τομέα της οικονομίας όμως ήταν τα χρόνια που τα βασικά στοιχεία της οικονομίας ήταν καλύτερα από ό, τι είναι σήμερα.

Καθώς ο Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τους τελευταίους δύο μήνες της προεκλογικής εκστρατείας ως τους μήνες του comeback της οικονομίας , ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν επιρρίπτει τις ευθύνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την κατάσταση στην οικονομίας στην κυβέρνηση Τραμπ.

Οι θάνατοι που συνδέονται με τον Covid-19 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ανά ημέρα τον Αύγουστο, διπλασιάζοντας το ποσοστό από τις αρχές Ιουλίου.«Η ακραία αμέλεια του απέναντι στο ξέσπασμα του κορωνοϊού προκάλεσε μια από τις πιο καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις για τα αμερικανικά νοικοκυριά στην ιστορία των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπάιντεν Άντριου Μπέιτς. «Και ακατανόητα, μετά από επτά μήνες, ο Τραμπ δεν έχει ακόμα σχέδιο να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία ή να τερματίσει την ύφεση».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε κινούμενη άμμο μιλώντας για την οικονομία, κάποτε ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά…του Μια δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου διαπίστωσε ότι το 58% των Αμερικανών πιστεύει ότι η οικονομία είναι σε λάθος δρόμο. Και για πρώτη φορά φέτος, η δημοσκόπηση έδειξε τον Τραμπ με καθαρά αρνητικούς αριθμούς σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του στην οικονομία.

Η οικονομία που ο Tραμπ και άλλοι περιέγραψαν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα εκατομμυρίων Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλόμισθων που θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στις εκλογικές μάχες που θα δοθούν σε περιοχές όπως το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και η Πενσυλβάνια . «Στη νέα θητεία ως πρόεδρος, θα οικοδομήσουμε ξανά τη μεγαλύτερη οικονομία στην ιστορία, επιστρέφοντας γρήγορα σε πλήρη απασχόληση, αυξάνοντας τα εισοδήματα και την ευημερία», υποσχέθηκε ο Τραμπ. Ομως η οικονομία προ covid 19 δεν είναι αυτό που περιγράφει ο Τραμπ. με την ανάπτυξη να μην είναι πολύ διαφορετική από τα ποσοστά Ομπάμα και πολύ πιο αργή από ό, τι άλλες περιόδους μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα τα ρεκόρ μείωσης της ανεργίας για τα οποία καυχιέται ο Τραμπ προέρχονται επίσης από τάσεις που ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια και άλλαξαν.

Ενώ ο Τραμπ λατρεύει να διεκδικεί το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας του 3,5% πριν από την πανδημία η ανεργία είχε ήδη μειωθεί από την κορυφή του 10% το 2009 σε 4,7% ό όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2017. Ο Tραμπ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς υποστηρίζουν επίσης ότι είναι δικό τους επίτευγμα 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν μιλούν όμως για τις 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν τους δύο προηγούμενους μήνες. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνθηκε από 4,8 εκατομμύρια τον Ιούνιο σε 1,8 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο αριθμός θα μειωθεί ξανά σε περίπου 1,4 εκατομμύρια στην έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου που δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Η ταχεία ανάκαμψη για την οποία μίλησαν ο Τραμπ και ο Πενς στο συνέδριο δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα των αριθμών της ανεργίας, περίπου 1 εκατομμύριο την εβδομάδα, πολύ πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των περίπου 700.000 τη δεκαετία του 1980.

Μεγάλες εταιρείες όπως η Coca-Cola, η American Airlines, η Delta Air Lines και η Bed Bath & Beyond συνεχίζουν να ανακοινώνουν ή να προειδοποιούν για σοβαρές περικοπές θέσεων εργασίας μετά από μια πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 180.000 Αμερικανούς. Και υπάρχει έντονος φόβος σε ολόκληρη τη χώρα ότι οι μαθητές που επιστρέφουν στα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες εστίες μετάδοσης που ίσως οδηγήσουν σε νέα lockdown.

Aυτή ακριβώς τη διαφορά μεταξύ της εικόνας του «όλα πάνε καλά» και της πραγματικότητας θέλει να εκμεταλλευτεί το επιτελείο του Μπάιντεν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Η οικονομία επιβραδύνεται και θα είναι στάσιμη εάν δεν υπάρξει γρήγορα ένα νέο πακέτο για την οικονομία» λέει ο Τζάρεντ Μπέρνστάιν κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αλλά και του Ομπάμα. «Αν δεν υπάρξει πραγματική αλλαγή στην αρχιτεκτονική της πολιτικής μας θα ζήσουμε δύο παράλληλες καταστάσεις, την ανάκαμψη της κορυφής που κινείται μαζί με το χρηματιστήριο και την ανάκαμψη αυτών που τα βγάζουν δύσκολα πέρα» προσθέτει.

Οι συνομιλίες για ένα νέο πακέτο ενίσχυσης είναι σε αδιέξοδο στο Καπιτώλιο. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου γνωρίζουν τους κινδύνους «Δεν συμφωνούν όλοι μαζί μου, αλλά βλέπω μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη που έρχεται μετά από την τρομερή συρρίκνωση που βιώσαμε σχεδόν σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λάρι Κάντλοου στο Politico.«Πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές στους πολίτες ότι αυτός ο πρόεδρος έχει το χειρότερο ρεκόρ δημιουργίας θέσεων εργασίας κάτω από οποιονδήποτε πρόεδρο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Σέντρικ Ρίτσμοντ. «Έχασε έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η εποχή του Ομπάμα-Μπάιντεν δημιούργησε 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τη Μεγάλη Ύφεση. Αυτός ο πρόεδρος απλώς δεν έχει οικονομικό σχέδιο».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ