2020-09-04 16:50:28
Φωτογραφία για Σύψας: Τι θα συμβεί με τη συνύπαρξη γρίπης – κορονοϊού – Ποιοι πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αν και σπάνιο, δεν είναι εντελώς απίθανο κάποιος που έχει μολυνθεί από τη γρίπη να μολυνθεί και από τον κορονοϊό. Το γεγονός ότι οι δύο επιδημίες μπορούν να διασπείρονται παράλληλα και να μολύνουν τους πληθυσμούς, κάνει τον ερχόμενο χειμώνα ιδιαίτερα περίπλοκο. Ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης, ωστόσο, αναμένεται να περιορίσει το πρόβλημα της συνύπαρξης δύο αναπνευστικών ιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, έδωσε χθες το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης. Θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των φαρμακείων τα πρώτα αντιγριπικά εμβόλια. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου, θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Δείτε επίσης: Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στις 28 Σεπτεμβρίου

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr, ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τον συνδυασμό "γρίπης – κορονοϊού"
. Επίσης, αναφέρει τις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να λάβουν κατά προτεραιότητα τα 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Είναι όσα παρήγγειλε το Υπουργείο Υγείας για να καλύψει τις αυξημένες εμβολιαστικές ανάγκες της πατρίδας μας.

Κορονοϊός και γρίπη: Οι ιοί ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο στον ανθρώπινο οργανισμό

Ο περιορισμός της διασποράς της γρίπης εξυπηρετεί πρωτίστως, σύμφωνα με τον ειδικό, την ανάγκη να περιοριστεί η νόσος με το διαθέσιμο εμβόλιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί λιγότερο το σύστημα υγείας, οι αντοχές του οποίου δοκιμάζονταιμε την πανδημία του κορονοϊού.

“Το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν "σπάσουμε" την εποχική επιδημία της γρίπης, την ελαττώσουμε μέσω του εμβολιασμού, θα βοηθήσουμε το σύστημα να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα τον COVID-19. Γιατί αν υπάρχουν δύο μεγάλες επιδημίες θα πιεστεί το σύστημα υγείας πάρα πολύ. Ξέρουμε από τα προηγούμενα χρόνια, το είδαμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, ότι η γρίπη συνυπάρχει με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Όταν ελαττώνεται η γρίπη με τον εμβολιασμό, ελαττώνονται όλες οι λοιμώξεις”, αναφέρει ο καθηγητής κ. Σύψας.

Επισημαίνει επίσης, ότι -με τις μέχρι σήμερα γνώσεις που έχουν οι επιστήμονες- μπορεί κάποιος να μολυνθεί και από δύο ασθένειες. Όμως, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Αυτό που δεν είναι γνωστό, ωστόσο, είναι εάν η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει τη μόλυνση από τον COVID-19 ή να την περιορίσει, τονίζει.

“Τον χειμώνα όσοι έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα ελέγχονται και για τον COVID-19 και για τη γρίπη και για άλλους αναπνευστικούς ιούς. Είναι προφανές. Αυτό το οποίο πιστεύουμε, είναι ότι εάν κάποιος μολυνθεί από τον έναν ιό, θα είναι δύσκολο να μολυνθεί και από τον άλλο. Γιατί συνήθως υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των μικροβίων”

Δείτε επίσης: «Σιωπηρή σφαγή»: Γιατί σχεδόν οι μισοί θάνατοι της πανδημίας συμβαίνουν στα γηροκομεία

Ο ένας ιός μπορεί εξουδετερώνει τον άλλον

Η αλληλεπίδραση μεταξύ γρίπης και κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι άγνωστο πεδίο για τους γιατρούς. Από την εμπειρία τους από άλλους ιούς, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σύψα, φαίνεται να λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, για το ποιος θα επικρατήσει έναντι του άλλου:

“Επομένως δεν νομίζω ότι θα δούμε μεικτές λοιμώξεις. Αν εγώ προσβληθώ από COVID-19, τότε πολλαπλασιάζεται και δεν επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίπης. Τώρα όσον αφορά, στο ποια λοίμωξη θα επικρατήσει; Είτε υπάρχει επιδημία COVID-19 είτε όχι, η επιδημία της γρίπης θα εμφανιστεί. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Κάθε χρόνο εμφανίζεται”

Σύψας: "Τοίχος προστασίας" από τη γρίπη με 4 εκατομμύρια εμβόλια - Η προτεραιότητα στους εμβολιασμούς

Κατά την περσινή εμβολιαστική περίοδο (2019-2020) σημειώθηκε ρεκόρ στον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς χορηγήθηκαν 1 εκατομμύριο περισσότερες δόσεις εμβολίου στον ελληνικό πληθυσμό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2018-2019). Φέτος οι παραγγελίες του Υπουργείου Υγείας προς τις εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια, αυξήθηκαν κατά 1 ακόμη εκατομμύριο, στα 4 εκατομμύρια δόσεις.

Όσον αφορά στο ποιοι θα λάβουν φέτος το εμβόλιο κατά προτεραιότητα; Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σύψα, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το Υπουργείο Υγείας.

Ο ίδιος, ωστόσο, είναι καθησυχαστικός. Ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, γνωρίζει ότι οι δόσεις που παραγγέλθηκαν επαρκούν να καλύψουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Καλό θα ήταν, μάλιστα, να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Πρέπει να δημιουργήσουμε “ασπίδα προστασίας” απέναντι στον ιό της γρίπης, όπως αναφέρει:

“Πρώτα ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια όσο το δυνατόν περισσότερο μέρος του πληθυσμού. Νομίζω ότι το Υπουργείο Υγείας, έχει ήδη εξασφαλίσει 4 εκατ. εμβόλια γρίπης, οπότε αν μπορούμε καλό θα ήταν να τα χρησιμοποιήσουμε όλα. Είναι αρκετά για τους ηλικιωμένους, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή πιστεύω ότι είναι μια καλή προμήθεια”, επισημαίνει.

Όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας ανά πληθυσμιακή ομάδα, αυτή είναι -σύμφωνα με τον κ. Σύψα- η εξής:

“Προηγούνται οι υγειονομικοί, δηλαδή εμείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ακολουθούν οι ηλικιωμένοι και όλες οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι πνευμονοπαθείς κ.α. Και μετά είναι και οι εργαζόμενοι στον στρατό, στα σώματα ασφαλείας κλπ. Μετά από όλους αυτούς, εγώ θα εμβολίαζα και τα υγιή παιδιά, γιατί η γρίπη αντίθετα με τον COVID-19 στα σχολεία πολλαπλασιάζεται, δηλαδή διασπείρεται. Επομένως όσον αφορά στη γρίπη, νομίζω ότι τα παιδιά είναι καλή ιδέα να εμβολιαστούν”.

Ο κ. Νικόλαος Σύψας δεν παραλείπει καταλήγοντας να επισημάνει, ότι παράλληλα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Πρέπει να τα τηρούμε και ενάντια στην επιδημία της γρίπης.

“Επειδή δεν έχουμε πάρα πολλά όπλα στα χέρια μας, δεν έχουμε ούτε φάρμακα, ούτε εμβόλια -για τον κορονοϊό τουλάχιστον- θα πάμε στα παλιά και κλασσικά που είχαμε και στη γρίπη του 1918. Αποστάσεις, μάσκες, απολύμανση στα χέρια και να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς. Αυτά είναι τα όπλα που έχουμε, αυτά θα χρησιμοποιήσουμε”, καταλήγει ο καθηγητής κ. Σύψας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ