2020-09-15 17:10:20
Φωτογραφία για Οι αγορές σφυροκοπούν τον Ερντογάν εκεί που πονάει: Νέο χαμηλό για τουρκική λίρα
Παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας με προσωπική του εντολή, η λίρα "λιώνει" στις αγορές συναλλάγματος - Πτώση ρεκόρ σε σχέση με το ευρώ: αξίζει πλέον όσο εννιά λίρες

Αν και η όρεξη των Ελλήνων για ταξίδια στην Τουρκία είναι σε χαμηλά επίπεδα λόγω κορωνοϊού και εθνικών θεμάτων, από μια άποψη όμως δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για φθηνές αγορές: Το ευρώ μπορεί να αγοράσει περισσότερα δερμάτινα από ποτέ στην αγορά της Κωνσταντινούπολης, λόγω της ραγδαίας υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος που συνεχίζεται και σήμερα.

Η λίρα της Τουρκίας έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του Ευρώ την Τρίτη μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του οργανισμού Moody από την Τουρκία σε «B2».

Η ισοτιμία της με το αμερικανικό νόμισμα επιδεινώθηκε στα 7,4970 ανά δολάριο στις απογευματινές συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη, αυξάνοντας τις απώλειές της από τις αρχές του τρέχοντος έτους σε περίπου 21%.


Την ίδια ώρα κατέγραψε ένα πρωτοφανές χαμηλό έναντι του ευρώ στα 8.9037, μια υποχώρηση κατά 25% σε σχέση με τα μέσα του 2019.

Καθώς η διολίσθηση της λίρας μοιάζει δρομολόγιο χωρίς επιστροφή, φαίνεται οι τιμές στην Τουρκία για ευρωπαίους και Αμερικανούς θα μειωθούν κι άλλο.

Ο Moody’s ανέφερε ως πιθανά ρίσκα για την τουρκική οικονομία μια πιθανή κρίση ισοζυγίου πληρωμών και την ανικανότητα ή απροθυμία των θεσμικών οργάνων της χώρας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρόκληση της εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας.

«Τα εξωτερικά τρωτά σημεία της Τουρκίας είναι όλο και πιο πιθανό να αποκρυσταλλωθούν σε μια κρίση ισοζυγίου πληρωμών», ανέφεραν οι αναλυτές της Moody’s, Σάρα Κάρλσον και Ίβ Λεμέ. «Καθώς οι κίνδυνοι για το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας αυξάνονται, τα θεσμικά όργανα της χώρας φαίνεται να είναι απρόθυμα ή ανίκανα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε στις αρχές Αυγούστου ότι φαίνεται να υπάρχει έντονη πτωτική πίεση στη λίρα, ζητώντας από την κεντρική τράπεζα να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να περιορίσει την ταχεία πιστωτική ανάπτυξη.

Η αύξηση του δανεισμού, με επικεφαλής τις κρατικές τράπεζες, βλάπτει τη λίρα επειδή τροφοδοτεί τη ζήτηση για εισαγωγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, διευρύνοντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Η Τουρκία χρειάζεται σκληρό νόμισμα για να χρηματοδοτήσει αυτό το κενό. Όμως κατ’εντολήν Ερντογάν καίει τα περιορισμένα συναλλαγματικά της αποθέματα για να υποστηρίξει την λίρα και να περιορίσει το ρυθμό της πτώσης της.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ