2020-10-03 23:49:06
Φωτογραφία για Φρένο «λιτότητας» στον Μακρόν, από τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη!
  O Βιλερουά ντε Γκαλό ανησυχεί γιατί αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό και οι δαπάνες που δε συνδέονται με την πανδημία - και ασκεί ευθεία κριτική στην πολιτική και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μακρόν  Ο Κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας και ο μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βολερουά ντε Γκαλό, είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση οφείλει να είναι πιο προσεκτική στην επέκταση των δαπανών και τη δημιουργία χρεών που δεν συνδέονται ευθέως με την υγειονομική κρίση του κοροναϊού.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική, καθώς ο ρυθμός των δαπανών, αφαιρώντας τα μέτρα Covid-19, επιταχύνεται «ακόμη πιο γρήγορα» από ό, τι πριν από την κρίση του ιού, δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο France Inter το Σάββατο.

Όταν η κυβέρνηση επέβαλλε lockdown στη Γαλλίας την άνοιξη για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους «ανεξάρτητα από το κόστος».


Δημόσιο χρέος από 98% στο 117% του ΑΕΠ

Η τήρηση αυτής της υπόσχεσης σήμαινε αύξηση των δαπανών ταυτόχρονα με την κατάρρευση της οικονομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος θα φθάσει σε περισσότερο από 117% της οικονομικής παραγωγής φέτος από 98% το 2019.

«Καθώς τα πράγματα βελτιώνονται, η υπόσχεση «ανεξάρτητα από το κόστος» θα πρέπει να μετατραπεί σε «όταν αξίζει τον κόπο, αν αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο Βιλερουά στη σημερινή του συνέντευξη. Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο επιλεκτική στις δαπάνες, υποστήριξε: “Υπάρχει ακόμη πρόοδος που πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το μέτωπο.”

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να δοθεί ώθηση στη γαλλική οικονομία χωρίς να επιβαρύνει με περισσότερο χρέος ήταν ανέκαθεν το κύριο πρόβλημα για τον Πρόεδρο Μακρόν. Ο 42χρονος πρόεδρος δεν κατάφερε ποτέ να μειώσει το δημόσιο δανεισμό της Γαλλίας πριν από την κρίση του Covid-19 , με αποτέλεσμα η οικονομία να μπει στην κρίση της πανδημίας σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να εξοφλήσουμε το χρέος», δήλωσε ο Βιλερουά. Εάν οι επενδυτές χάσουν τέτοια εμπιστοσύνη, αυτό θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια, πρόσθεσε.

Επικίνδυνο χρέος

«Λέω πολύ ξεκάθαρα, δεν έχουμε πετύχει το στόχο μας για τη τισάθευση των δαπανών», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας τα πάντα, συνεχώς».

«Υπάρχει χρέος που είναι δικαιολογημένο, και αυτό είναι το χρέος Covid-19, και υπάρχει χρέος που είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας. «Αυτό πρέπει να προσέξουμε.»

Μιλώντας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για τη France Inter, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απασχόληση, οι επενδύσεις και η οικονομική ανάκαμψη.

«Όλο το χρέος που συνδέεται με αυτήν την κρίση είναι επενδύσεις. Θα πρέπει να επιστραφεί, το έλεγα πάντα. Αλλά αυτό θα γίνει όταν επιστρέψει η ανάπτυξη », είπε ο Λε Μερ.

Ο Βιλερουά ωστόσο αναγνώρισε ότι από το τέλος του lockdown, η γαλλική οικονομική ανάκαμψη ήταν «μάλλον ισχυρότερη από το αναμενόμενο», προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αλλάξει τις προβλέψεις ανάπτυξης της χώρας το 2020. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ