2020-10-12 13:49:23
Φωτογραφία για Ντόναλντ Τραμπ: Από «Ράμπο» έγινε και γιατρός


Ο εκνευρισμός του επειδή τον λένε υπέρβαρο και το κρίσιμο για την υγεία του δεκαήμερο, το οποίο δεν έχει περάσει  «Επέστρεψα δριμύτερος, γιατί είμαι το τέλειο δείγμα υγείας εγώ». Εάν αυτά τα έλεγε ο 74χρονος Σιλβέστερ Σταλόνε με την ευκαιρία μιας υποτιθέμενης επανόδου του στον κινηματογράφο ως Ράμπο, θα γελούσαμε πολύ και θα το απολαμβάναμε, υποθέτω. Τα είπε όμως ο Ντόναλντ Τραμπ, 74 ετών και αυτός, γεννημένος μάλιστα μόλις 22 ημέρες μετά τον Σλάι, με την ευκαιρία της επιδεικτικά σκηνοθετημένης επιστροφής του στα προεδρικά καθήκοντα έπειτα από νοσηλεία με COVID-19 - και δεν γελάμε καθόλου. Αυτό το «δείγμα» ή «είδος» -«specimen», όπως αυτοκαθορίστηκε- αψηφά τα πάντα. Την επιστήμη και τη λογική πάνω απ’ όλα.

Εκδίδοντας ο ίδιος ιατρικό ανακοινωθέν για τον εαυτό του, είπε ότι σταμάτησε να παίρνει τα περισσότερα «θεραπευτικά» (therapeutics) που του είχαν δώσει, ότι συνεχίζει όμως να λαμβάνει στεροειδή και θα ελεγχθεί ξανά για κορωνοϊό «σύντομα».


Και έτσι απλά, καθιερώθηκε πάλι ως ένας ακόμη ειδήμων του εαυτού του. Αυτός, ο επικοινωνιολόγος του. Αυτός, ο εκπρόσωπος Τύπου και διαχειριστής των social media του. Αυτός, ο σύμβουλός του σε θέματα άμυνας, οικονομικών, τάξης και ασφάλειας. Αυτός, ο προσωπικός του γιατρός. Αυτός, και ο ενδυματολόγος του.

Οι έχοντες τυπικά τους αντίστοιχους τίτλους είναι απλώς παρατεταγμένοι δίπλα, γύρω ή πίσω του, ή ακόμα και απόντος αυτού, όπως συνέβη με τη στοίχιση 7-13 γιατρών στο προαύλιο του στρατιωτικού νοσοκομείου «Walter Reed», όπου νοσηλεύτηκε για λίγες ημέρες. O,τι και να είπαν οι γιατροί, αυτό έπαιξε πολύ λιγότερο απ’ όσα τουίταρε ο βιονικός Ντόναλντ!

Η μόνη μάσκα που φοράει είναι αυτή που αντιπροσωπεύει τον εκάστοτε εαυτό του. Την Πέμπτη όμως ήταν ο ορίτζιναλ Τραμπ. Και δεν φορούσε καμία όταν δήλωνε «δεν πρόκειται να κάνω εγώ εικονικό (virtual) ντιμπέιτ», όπως αποφάσισε η σχετική για τις τηλεμαχίες επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη της τον παράγοντα «υγεία» του ίδιου αλλά και των γύρω του, από τους οποίους δεν θα κρατούσε αποστάσεις.

Θέλει τον Τζο Μπάιντεν «ζωντανό» στο στούντιο για να του δείξει ότι αυτός ξεπέρασε «για πλάκα» τον COVID-19 (το γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα αυτό, σαν παρατραβηγμένη προφητεία!), ενώ εκείνος αν κολλούσε ούτε virtual δεν θα ήταν στο ντιμπέιτ.

Την Παρασκευή ήρθαν κι άλλα breaking news (τελικά απλώνονται πιο γρήγορα από τον κορωνοϊό) που έλεγαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ, ασκώντας συνεχή πίεση στην επιτροπή για να γίνει πρόσωπο με πρόσωπο το αρχικά προγραμματισμένο για τις 16 Οκτωβρίου δεύτερο ντιμπέιτ στο Μαϊάμι και όχι virtual, φέρεται να εξασφάλισε βεβαίωση από γιατρό ότι «αναμένεται το Σάββατο να είναι σε θέση να αναλάβει δημόσια καθήκοντα».

Αναμενόμενη και αυτή η εξέλιξη. Η μάχη του τετ-α-τετ με τον Μπάιντεν παίζεται ακόμα και η πιθανή ημερομηνία μετατέθηκε στις 22 Οκτωβρίου. Ενώ για τούτο το Σαββατοκύριακο, με τη γνωμάτευση από τον προσωπικό του γιατρό, που ήδη δέχεται κριτική από συναδέλφους του ως προς το πόσο επιστημονικά αμερόληπτος είναι, σχεδιάζει να απευθυνθεί σε μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις.

Λατρεύει το πλήθος του ο Τραμπ και έχει αχαλίνωτη ανάγκη να εμφανιστεί μπροστά του σαν Ράμπο. Χωρίς μάσκα, εννοείται. Τις τελευταίες εβδομάδες παραβρέθηκε σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με μεγάλο συνωστισμό και δίχως να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από επίσημα πρωτόκολλα, κυβερνητικά και σε τοπικό επίπεδο.

Την προπερασμένη Πέμπτη, μία ημέρα αφότου υπολογίζεται βάσει του τεστ που έκανε ότι είχε ήδη εκδηλωθεί ο COVID-19, πήγε σε άλλη συγκέντρωση φίλων και χορηγών στο δικό του γκολφ κλαμπ στο Νιου Τζέρσι. Οι «New York Times» έγραψαν ότι ο πρόεδρος πρέπει να ήρθε σε άμεση επαφή με τουλάχιστον 100 άτομα, κανένα από τα οποία, ούτε ο ίδιος βεβαίως, είχαν λάβει προφύλαξη. «Ο πρόεδρος φαινόταν ληθαργικός», πρόσθεσε η εφημερίδα. Κι όμως, μόλις λίγες ώρες προτού ανακοινώσει μέσω Twitter ότι μολύνθηκε από τον ιό, απευθυνόμενος στο ίδιο ακροατήριο είπε: «Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό».

Δυσαρέσκεια

Στο μεταξύ, πλήρης εικόνα για την κατάσταση της υγείας του δημόσια δεν υπάρχει. Ολες αυτές τις ημέρες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπερχειλίζουν από πληροφορίες και εκτιμήσεις, σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που είναι σαν να παρακολουθεί κάποιος σε διαρκή αναμετάδοση τη συνεδρία ενός κρίσιμου ιατροσυμβουλίου.

Το βασικό δεδομένο είναι ότι προσβλήθηκε από κορωνοϊό, ασχέτως εάν και αυτό αμφισβητήθηκε από κύκλους, στα όρια της συνωμοσιολογίας. Αλλά μπορείς να αποκλείσεις ακόμα και αυτό μιλώντας για τον συγκεκριμένο άνθρωπο;

Η απάντηση φίλου γιατρού στην Ελλάδα που μίλησε με συνάδελφό του στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Walter Reed» στο Μέριλαντ, όπου εισήχθη για λίγες ημέρες ο πρόεδρος, είπε ότι κατηγορηματικά αυτό δεν μπορεί να έχει γίνει, «γιατί θα μαθευόταν και θα γκρεμιζόταν όλος ο ιατρικός κόσμος της Αμερικής». Και πρώτος απ’ όλους, ο αρχίατρος πρόεδρος!

Ξέρουμε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισε να εμφανίζει πυρετό, συνάχι και ξηρό, επίμονο βήχα. Την προπερασμένη Παρασκευή του χορηγήθηκε ένα πειραματικό φάρμακο, το remdesivir, που κατ’ εξαίρεση πήρε γρήγορη έγκριση από την αρμόδια αρχή FDA, και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ας μην μπούμε όμως σε περισσότερες ιατρικές λεπτομέρειες και ας κρατήσουμε μόνο την αντίδραση του κορυφαίου επιδημιολόγου των ΗΠΑ Αντονι Φάουτσι, ο οποίος είπε: «Ο πρόεδρος φαίνεται να είναι καλά», προσθέτοντας όμως ότι «σε αυτή τη φάση της νόσου και γνωρίζοντας πώς εξελίσσεται ο ιός, μια υποτροπή είναι πιθανή».

Η επιβεβαίωση αυτής της άποψης έρχεται από την περίπτωση Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαγνώστηκε με κορωνοϊό, παρέμεινε στην πρωθυπουργική κατοικία με περίπου τα ίδια συμπτώματα, ακολούθησε μια αγωγή (χωρίς όμως το πειραματικό κοκτέιλ της Regeneron), και μετά την πρώτη εβδομάδα, κατά την οποία είχε ημέρες καλής ανάρρωσης, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «St. Thomas’» του Λονδίνου, μπήκε στην Εντατική και διασωληνώθηκε.

Οι κρίσιμες 7-10 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, που μπορεί να είναι και περισσότερες, δεν έχουν παρέλθει για τον Ντόναλντ Τραμπ που, ασχέτως εάν τον εκνευρίζει πολύ, έχει τοποθετηθεί στην κατηγορία των ευπαθών ατόμων. Είναι υπέρβαρος και έχει υποκείμενα νοσήματα. Είναι επίσης γνωστό ότι δεν ακολουθεί υγιεινή διατροφή, λατρεύει το junk food και η άσκησή του εξαντλείται στο γκολφ, όπου όμως δεν είναι και ο πιο αθλητικός παίκτης. Με golf-cart (αυτοκινητάκι) κινείται στο γήπεδο, και σπάνια το περπατά.

«Στα 74 του ο πρόεδρος είναι στην πιο ευπαθή ομάδα για τον συγκεκριμένο ιό. Οκτώ στους 10 θανάτους από COVID στις ΗΠΑ αποδίδονται σε εκείνους που είναι άνω των 65», έγραφαν οι «New York Times», και ούτε αυτό του άρεσε.

Ολιστική προσέγγιση

Προσωπικός του γιατρός είναι ο 40χρονος δρ Σον Κόνλι από την Πενσιλβάνια, ο οποίος σπούδασε και πήρε διδακτορικό στην Οστεοπαθητική, ένας τύπος εναλλακτικής ιατρικής που ακολουθεί μια διαφορετική, πιο ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία του ασθενούς, δίνοντας έμφαση όχι μόνο σε συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά και σε συνήθειες του αρρώστου, στον τρόπο ζωής του και στο φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και εργάζεται. Στην Αμερική είναι αναγνωρισμένη η οστεοπαθητική και όσοι την ακολουθούν έχουν σχεδόν την ίδια βασική εκπαίδευση με αυτή ενός συμβατικού γιατρού.

Ο Κόνλι είναι στρατιωτικός γιατρός, αξιωματικός του Ναυτικού, και από τον Μάρτιο του 2018 μετατάχθηκε στην Ιατρική Μονάδα του Λευκού Οίκου ως προσωπικός γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ. Συνήθως συμφωνεί με τον πρόεδρο. Ακόμα και για ιατρικά θέματα! Οπως όταν ο ασθενής του δήλωσε ότι πήρε και υδροξυχλωροκίνη για τον κορωνοϊό, ενώ ο Κόνλι είπε το αντίθετο, αναγκάστηκε να το πάρει πίσω δηλώνοντας ότι έκρινε πως «το δυνητικό όφελος από το να λάβει το σχετικό σκεύασμα υπερίσχυσε των σχετικών ρίσκων». Και εκεί, έκλεισε και αυτό Αυτό το διάστημα, μέσα στον οργανισμό του διεξάγεται μια σκληρή μάχη ανάμεσα στον ιό και στο δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Φαίνεται, και μακάρι να μείνει έτσι, ότι επί του παρόντος κερδίζει αυτός. Αλλά, εάν η μικρή προεκλογική περίοδος που απόμεινε έως την αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου επικεντρωθεί στην υγεία του προέδρου, αντί στην υγεία των πολιτών, και αυτό επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα, η Αμερική θα μπει στην Εντατική για άλλα πέντε χρόνια και θα έχει για θεράποντα γιατρό της αυτόν που δεν κατάφερε να προστατεύσει τους πολίτες της από τη χειρότερη πανδημία που χτύπησε τον πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια.

Οκτώ εκατομμύρια θα φτάσουν όπου να ’ναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αμερική. Ενα από αυτά είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 214.000. Ο πρόεδρος ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να μη φοβηθούν τον ιό. Προφανώς, δεν απευθυνόταν σε εκείνους που έχασαν κάποιον ή κάποιους από αυτούς τους 214.000. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ