2020-10-14 13:59:40
Φωτογραφία για Washington Examiner: Μονόδρομος οι κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία του Ερντογάν
«Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, τότε και άλλοι - όπως για παράδειγμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν - θα θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα» επισημαίνει ο αρθρογράφος Τομ Ρόγκαν - Οι ΗΠΑ οφείλουν να βοηθήσουν, προσθέτει

Ο αρθρογράφος της Washington Examiner, Τομ Ρόγκαν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει δυναμικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νέα τουρκική Navtex και την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στο άρθρο του, ο κ. Ρόγκαν αναφέρει πως... «η επιστροφή του Oruc Reis στην ελληνική ΑΟΖ, καταδεικνύει την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν».

«Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμπεριφορά του, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας –μίας συμμάχου του στο ΝΑΤΟ- και απειλεί τη βασική αρχή επί της οποίας βασίζεται η περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας, εκείνη του απαραβίαστου του ευρωπαϊκού εδάφους», συνεχίζει και προσθέτει: «Με την απόφασή του να στείλει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πίσω, παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση, καθιστώντας την επιβολή κυρώσεων μονόδρομο, καθώς κάθε άλλη επιλογή θα τον αφήσει να πιστεύει ότι μπορεί να κουρελιάζει την ασφάλεια της Ευρώπης, ατιμώρητος
.

Επιπλέον, αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει, τότε και άλλοι - όπως για παράδειγμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν - θα θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, υπονομεύοντας τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Με βλέψεις για τη δημιουργία μίας νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που θα εδράζεται στο σουνιτικό ισλαμικό λαϊκισμό, ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τη δημόσια καθυπόταξη των ανταγωνιστών του ως κληρονομία για την υστεροφημία του. Η Ελλάδα, την οποία μισούν οι εθνικιστές, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη έλξη σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Ερντογάν, μέχρι τώρα, έχει χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης μόνο για να κάνει την Ελλάδα και την ΕΕ να εμφανισθούν ως απελπισμένοι για ένα συμβιβασμό και αδύναμοι. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρέπει να αφεθεί να πετύχει σε αυτό τον ελιγμό. Η ΕΕ, πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα και να επιβάλλει κυρώσεις στον Ερντογάν. Θα πρέπει να υποστηριχθεί σε αυτό, ανοικτά, από τις ΗΠΑ.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικής σημασίας συμφέρον να διατηρήσουν τη συμμαχία τους με την Τουρκία, αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ούτε μπορεί να γίνει με τη θυσία ενός άλλου συμμάχου της Αμερικής, την Ελλάδα.

Σίγουρα υπάρχουν θέματα διχογνωμίας, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αλλά όπως με την Κίνα και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πρέπει να διατηρηθεί η θαλάσσια σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στον Ερντογάν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Εάν κλιμακώσει την κατάσταση περαιτέρω, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να κλιμακώσουν άμεσα και αυτές». anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ