2020-11-03 23:50:10
Φωτογραφία για Τουρκία: Ένα θαύμα που λέγεται Αϊντά
Ρίγη συγκίνησης έχουν προκαλέσει οι εικόνες της μικρής Αϊντά, του τρίχρονου κοριτσιού που διασώθηκε σήμερα στη Σμύρνη, 91 ώρες μετά τον σεισμό. Το κοριτσάκι είχε θαφτεί ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια κτιρίου από τα συντρίμμια κτιρίου στο προάστιο Μπαϊρακλί, το οποίο υπέστη το βαρύτερο πλήγμα από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε και τη δυτική Τουρκία εκτός από τη Σάμο την περασμένη Παρασκευή: «Ζήσαμε ένα θαύμα την 91η ώρα. Μέλη σωστικών συνεργείων έβγαλαν την Αϊντά (…) ζωντανή» από τα συντρίμμια, τόνισε ο δήμαρχος της Σμύρνης, ο Τουντς Σογέρ, μέσω Twitter.

Οι εικόνες τη στιγμή που οι διασώστες έβγαζαν έξω το παιδί ήταν συγκλονιστικές. Η φωτογραφία με τον άντρα που σκύβει να τη φιλήσει στα χαλάσματα αλλά και τα βίντεο με τα χειροκροτήματα μας κάνουν να πιστεύουμε ξανά στα θαύματα.

Η στιγμή που βγάζουν την Αϊντά από τα χαλάσματα

Ο δήμαρχος είχε δηλώσει αρχικά πως το κοριτσάκι, η Αϊντά Γκεζγκίν, ήταν ηλικίας τεσσάρων ετών, όμως ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά είπε πως είναι τριών.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε στο Twitter «ένα θαύμα που λέγεται Αϊντά». «Τα χαμογελαστά σου μάτια μας έδωσαν μια νέα ελπίδα», έγραψε.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αργότερα πως η μητέρα της Αϊντά βρέθηκε νεκρή από τους διασώστες λίγο μετά τη διάσωση του παιδιού της.

Σκεπασμένο με μια αλουμινένια κουβέρτα, το κοριτσάκι απομακρύνθηκε με φορείο προς το νοσοκομείο από τα συνεργεία της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (AFAD), σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μουχάμετ Γκιουβέν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε η Αϊντά πως το παιδί είναι καλά στην υγεία του και λαμβάνει θεραπεία.

Κάποιοι διασώστες απαθανάτισαν τη διάσωση της μικρής με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σε ένα βίντεο που διανεμήθηκε από τον υπουργό Υγείας το κοριτσάκι ακούγεται να ζητάει από τους διασώστες να φάει. «Κεφτέδες και αϊράνι», το ρόφημα με βάση το γιαούρτι που είναι πολύ αγαπητό στην Τουρκία, ακούγεται να λέει.

«Η χαρά που αισθανθήκαμε δεν περιγράφεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμπραχίμ Τοπάλ, ένας από τους διασώστες που συμμετείχαν στη διάσωση.

«Ακούσαμε μια φωνή και αρχίσαμε να σκάβουμε. Μέσα από μια μικρή τρύπα, ο συνάδελφός μου ο Αχμέτ είδε ένα χέρι, και όταν μεγάλωσε η τρύπα είδαμε το πρόσωπο της Αϊντά», πρόσθεσε.

Ένας άλλος διασώστης, ο Αχμέτ Τσελίκ, εκτιμά πως το κοριτσάκι επέζησε επειδή βρέθηκε ανάμεσα σε οικιακές συσκευές, κάτι που της επέτρεψε να μην θαφτεί εντελώς κάτω από τα ερείπια.

«Δεν χτυπήθηκε, ήταν στον χώρο αυτό ανάμεσα σε οικιακές συσκευές», εξήγησε. «Όταν τη ρώτησα αν είναι καλά, μου ζήτησε αϊράνι. Λατρεύει το αϊράνι».

Οι στιγμές κάτω από τα χαλάσματα

Τη Δευτέρα οι διασώστες ανέσυραν ζωντανά άλλα δύο κορίτσια ηλικίας 3 και 14 ετών, από τα ερείπια των δύο κτιρίων που κατέρρευσαν στην επαρχία της Σμύρνης.

Ο απολογισμός από τον σεισμό έφθασε σήμερα τους 105 νεκρούς, σύμφωνα με την AFAD. Ο σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 994 ανθρώπων, εκ των οποίων 144 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ