2020-11-04 01:03:56
Φωτογραφία για COVID-19: Δεύτεροι στον κόσμο οι Έλληνες επιστήμονες όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης επειδή η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τις συμβουλές των ειδικών
Μιχάλης Θερμόπουλος - IATROPEDIA

Οι Έλληνες επιστήμονες είναι δεύτεροι στον κόσμο -μετά τους Νεοζηλανδούς και πριν τους Κινέζους- όσον αφορά τα ποσοστά που δηλώνουν ότι οι κυβερνήσεις τους άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με την αντιμετώπιση του πρώτου πανδημικού κύματος της Covid-19.

Αυτό προκύπτει από διεθνή δειγματοληπτική έρευνα, που πραγματοποίησε ο οργανισμός επιστημονικών εκδόσεων Frontiers σε περισσότερους από 25.000 επιστήμονες 152 χωρών, μεταξύ των οποίων οι 126 προέρχονταν από την Ελλάδα. Η έρευνα αφορούσε την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου φέτος, με αιχμή τις αντιλήψεις των επιστημόνων σχετικά με τα επιστημονικά «αντανακλαστικά» των πολιτικά υπεύθυνων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο ερώτημα «συμφωνείτε ότι οι αρμόδιες Αρχές χάραξης πολιτικών έχουν λάβει υπόψη τους τις επιστημονικές συμβουλές» απάντησε θετικά το 77% των Ζεοζηλανδών επιστημόνων, το 76% των Ελλήνων και το 71% των Κινέζων, που αποτελούν την πρώτη τριάδα. Το 10% των Ελλήνων επιστημόνων του δείγματος απάντησε ότι διαφωνεί, ενώ το υπόλοιπο 14% ότι ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.


Στο τέλος του καταλόγου -κάτι που δείχνει ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους κώφευσαν στις συμβουλές των ειδικών- βρίσκονται οι ΗΠΑ με μόλις 18% θετικών απαντήσεων (προφανώς έπαιξε ρόλο ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχανε ευκαιρία να λοιδορεί τους επιστήμονες της χώρας του), ενώ χαμηλά, επίσης, ήταν τα ποσοστά σε Χιλή (22%), Βραζιλία (23%) και Βρετανία (24%). Η ικανοποίηση των επιστημόνων στην Τουρκία για τον χειρισμό του πρώτου κύματος βρέθηκε στο 51% και στην Ιταλία στο 49%.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ