2020-11-12 22:50:13
Φωτογραφία για «Με ξυπνάνε κάθε δύο ώρες»: Σε Γκουλάγκ του Β' ΠΠ


Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Ουίλαν, ο οποίος συνελήφθη σε δωμάτιο ξενοδοχείου προ διετίας στη Μόσχα και κρίθηκε, τελικά, τον περασμένο Ιούνιο ένοχος για κατασκοπεία από ρωσικό δικαστήριο, εκτίει την ποινή του, των 16 ετών κάθειρξης, σε πρώην Γκουλάγκ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τις συνθήκες να παραμένουν, όπως λέει, το ίδιο απάνθρωπες!

Η υπόθεσή του συντάραξε -και συνεχίζει- την αμερικανική κοινή γνώμη και όχι μόνο, προκαλώντας περαιτέρω ψυχρότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Ουίλαν, ο οποίος συνελήφθη σε δωμάτιο ξενοδοχείου προ διετίας στη Μόσχα, κρίθηκε, τελικά, τον περασμένο Ιούνιο ένοχος για κατασκοπεία από ρωσικό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών. Κρατικοί εισαγγελείς, που κατηγόρησαν τον Ουίλαν ότι είναι το λιγότερο ένας βαθμοφόρος συνταγματάρχης των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών, κάλεσαν, μάλιστα, το δικαστήριο να τον καταδικάσει σε κάθειρξη 18 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.


Η δίκη του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, επειδή οι αρχές είπαν ότι περιελάμβανε τη συζήτηση κρατικών μυστικών. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο έκανε λόγο για μια «μυστική δίκη, με τεκμήρια που κρατήθηκαν μυστικά, και χωρίς τα κατάλληλα δικαιώματα για την υπεράσπιση».

«Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε πως ο κ. Ουίλαν στερήθηκε των εγγυήσεων που συνδέονται με μια δίκαιη δίκη, τις οποίες η Ρωσία υποτίθεται ότι θα του εξασφάλιζε, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είχε δηλώσει.

 

«Τρομερή η μεταχείρισή του από τις ρωσικές αρχές»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η μεταχείριση του Πολ Ουίλαν από τις ρωσικές αρχές ήταν τρομερή. Η Ρωσία δεν εξασφάλισε στον κ. Ουίλαν μια δίκαιη ακρόαση ενώπιον ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου δικαστηρίου και στη διάρκεια της κράτησής του έθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο, παραβλέποντας τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, τα οποία ήταν, ωστόσο, παλαιά, και τον κράτησε απομονωμένο από την οικογένειά του και τους φίλους του, με τρόπο απαράδεκτο».

Επίσης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ως «σκανδαλώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα πλήξει τις διμερείς σχέσεις» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Σε... Γκουλάγκ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!

Παρ' όλα αυτά, ο Ουίλαν παραμένει, σχεδόν πέντε μήνες μετά, σε ρωσική φυλακή, εκτίοντας την ποινή του και περιμένοντας ότι θα συμπεριληφθεί, ίσως, σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων Ρώσων πολιτών, που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλωστε, πολλοί ισχυρίζονται πως ο λόγος της σύλληψης και εντέλει καταδίκης του ήταν για να έχει και η Ρωσία ένα ισχυρό «όπλο» στις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς...

Φαίνεται, όμως, πως ο εφιάλτης τώρα ξεκινάει για τον πρώην πεζοναύτη.

Για πρώτη φορά μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον Ιούνιο, ο Πολ Ουίλαν μίλησε στο ABC News για τις συνθήκες κράτησής του σε πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα από τα περίφημα Γκουλάγκ της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο, ναι μεν έχει μετατραπεί σε φυλακή, αλλά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παραμένει... κόλαση! Οι συνθήκες, όπως λέει, παραμένουν εξαντλητικές και οι κρατούμενοι εξακολουθούν να υφίστανται καταναγκαστική εργασία!

Πρόκειται για το Correctional Colony-17, όπως λέγεται πλέον, που λειτουργούσε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης από τη δεκαετία του 1920 έως και λίγο μετά τον θάνατο του Στάλιν (1953). «Είναι απαίσιο. Ερειπωμένο. Είμαστε 50-60 άνθρωποι εδώ, ο ένας πάνω στον άλλον», τόνισε αρχικά ο Ουίλαν και συνέχισε: «Δεν μας έχουν χωρίσει. Βρίσκομαι μαζί με καταδικασμένους δολοφόνους και βιαστές. Κοιμόμαστε όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον, σε μια σειρά από κουκέτες».

Όπως λέει, δε, οι φυλακισμένοι ξυπνούν κάθε μέρα στις 6 το πρωί και κάνουν γυμναστική για ένα τέταρτο, πριν ξεκινήσουν οκτώ ώρες συνεχούς και σκληρής εργασίας.

Τη νύχτα, καθώς έχει τοποθετηθεί στη λεγόμενη λίστα «παρακολούθησης διαφυγής», οι φρουροί τον ξυπνούν κάθε δύο ώρες! Οι φρουροί, βέβαια, οι οποίοι, τονίζει... δεν υπάρχουν πουθενά. «Κουμάντο» στη φυλακή κάνουν οι κρατούμενοι... anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ