2020-11-13 13:31:25
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Σε εφαρμογή έκτακτος μηχανισμός για τη διαχείριση των κρουσμάτων
Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και το νέο τριπλό αρνητικό ρεκόρ στην καταγραφή του ΕΟΔΥ σε κρούσματα, ΜΕΘ και θανάτους από τον κορονοϊό ενεργοποιεί τον έκτακτο μηχανισμό για τη διαχείριση των περιστατικών στα νοσοκομεία. Στο "μάτι του κυκλώνα" συνεχίζει να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη που μόνο χθες μέτρησε 828 νέα κρούσματα από τα 3.289 συνολικά. Ακολούθησε η Αττική με 756. Λάρισα, Πέλλα, Πιερία και Ημαθία βρίσκονται επίσης στο κόκκινο.

Το βάρος πέφτει στη Βόρεια Ελλάδα. Το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο ρίχτηκε ήδη στη "μάχη", δεχόμενο περιστατικά σε κλινική Covid και περιστατικά στη ΜΕΘ του. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, στην εφημερία του Ιπποκράτειου στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό. Επίσης, είναι στη διάθεση του δημοσίου συστήματος ο "Κυανούς Σταυρός" και ο "Άγιος Λουκάς". 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας αν χρειαστεί, θα μπορούν να γίνουν και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Νότια Ελλάδα. υπάρχουν ακόμα σκέψεις να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας Covid το Βελλίδειο.


Πεπερασμένος ο αριθμός των εντατικολόγων

"Θα δείξουμε αλληλεγγύη και θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα. Όλη η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια. Έχω δώσει ήδη την έγκριση στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, εάν και εφόσον χρειαστεί, να μεταφέρονται περιστατικά. Και γίνεται αυτή τη στιγμή από άλλα δορυφόρα νοσοκομεία εκτός του νομού Θεσσαλονίκης" ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία εάν τα κρούσματα συνεχίζουν την εκρηκτική τους πορεία.

"Είναι πεπερασμένος ο αριθμός εντατικολόγων, αναισθησιολόγων και ειδικών γιατρών που έχει η χώρα. Οι ειδικοί μάς λένε ότι εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα τότε κάποια στιγμή στις επόμενες ημέρες, υπάρχουν και συγκεκριμένες επιδημιολογικές μελέτες και διαγράμματα, θα έρθει μία επιπέδωση αυτής της καμπύλης. Δεν είμαστε ακόμα εκεί" συμπλήρωσε. 

Μακραίνει η λίστα

Όπως έδειξε η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 50 νέους καταγεγραμμένους θανάτους.

Νέα αύξηση κατέγραψε επίσης ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων, με 310 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Σημειώνεται τέλος πως συνολικά στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.028.196 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 102.369 δείγματα.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ