2020-11-19 23:07:32
Φωτογραφία για +Τη K' του αυτού μηνός, μνήμη του οσίου πατρός ημών Κυπριανού του εν Καλαμιτζίω, του Ρηγίου της Καλαβρίας
 Γεννήθηκε στο Ρήγιο της Καλαβρίας μεταξύ του 1100 και 1120. Ήταν γιος ιατρού και ιατρός ο ίδιος. Νέος ακόμη, έλαβε το μοναχικό σχήμα στην ελληνική μονή του Σωτήρος στο Calomeno έξω από το Ρήγιο. Εκεί, έζησε με μεγάλη άσκηση μέχρι της εκλογής του σε ηγούμενο της μονής Αγίου Νικολάου di Calamizzi στο Ρήγιο.  Ανακαίνισε την εκκλησία και πλούτισε τη μονή με ιερά σκεύη και βιβλία.

  Η φήμη της αγιότητός του είχε υπερβεί την Καλαβρία και τη Σικελία. Πλήθος κόσμου προσέτρεχε κοντά του για πνευματική και σωματική ωφέλεια, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που θεραπεύονταν από τον άγιο. Εκοιμήθη στις 20 Νοεμβρίου του 1190 και ετάφη στην εκκλησία της μονής του . 

Ο «Βίος» του γράφηκε αμέσως μετά το θάνατό του και το 1240 τον αντέγραψε ο μοναχός Λαυρέντιος του Calamizzi σε έναν κώδικα που βρίσκεται σήμερα στη Μονή του Σινά (n. 522 ff. 219-22). Η μονή του Calamizzi υπέφερε πολύ από τους Λατίνους- Νορμανδούς μέχρι το 1562 που καταστράφηκε σχεδόν τελείως. Το 1807 καταργήθηκε από τους Λατίνους. Η μονή βρισκόταν εκεί όπου σήμερα υπάρχει ο σιδηροδρομικός σταθμός του Ρηγίου, ενώ στο μουσείο του Ρηγίου σώζονται μερικές από τις κολώνες της μονής.
πηγή
proskynitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ