2020-12-02 00:32:10
Φωτογραφία για Kορωνοϊό: Εξαπλωνόταν στις ΗΠΑ πολύ πριν η Κίνα αναφέρει τη νόσο


Στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκεται η πολιτική της Κίνας απέναντι στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, με τις επικρίσεις περί ολιγωρίας και απόκρυψης στοιχείων να ανακύπτουν από τις αποκαλύψεις του CNN.

Μετά τις 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, νέα έρευνα, την οποία δημοσιεύει η Wall Street Journal, διατείνεται ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες προτού η Κίνα παραδεχτεί ότι πλήττεται από τη νόσο Covid-19.

Συγκεκριμένα επιστήμονες του CDC ανακάλυψαν αντισώματα κορωνοϊού σε 106 δείγματα που συνέλεξε ο Ερυθρός Σταυρός και ελήφθησαν από το αίμα πάνω από 7.300 Αμερικανών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Στο διάστημα μεταξύ 13-16 Δεκεμβρίου ελήφθησαν δείγματα από τις πολιτείες Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον και Όρεγκον. Από αυτά, τα 39 ήταν θετικά.


Άλλα 67 δείγματα εξετάστηκαν από τις 30 Δεκεμβρίου μέχρι τις 17 Ιανουαρίου και διαγνώστηκαν θετικά.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί ότι η Κίνα δεν είχε αναφέρει το θέμα στο CDC μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στις ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 8 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Ορεγανισμός Υγείας έκανε γνωστό ότι μια ασυνήθιστη πνευμονία έχει προσβάλλει πλήθος κόσμου.

Οι κινεζικές αρχές ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για μια ανεξήγητη ασθένεια στις 31 Δεκεμβρίου.

Την περίοδο εκείνη τόσο η Κίνα όσο και ο ΠΟΥ συνιστούσαν ψυχραιμία καθώς επέμεναν ότι κορωνοϊός μεταδίδεται από όσους παρουσιάζουν συμπτώματα και δεν απειλεί εκείνους που ζουν έξω από την επαρχία Χουμπέι.

Διέρρευσαν κινεζικά έγγραφα που δείχνουν ότι το Πεκίνο είπε ψέματα για τα κρούσματα

Έγγραφα που διέρρευσαν από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN.

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που εργαζόταν στο κινεζικό σύστημα υγείας, διέρρευσε στο CNN 117 σελίδες εσωτερικών εγγράφων από το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, η πόλη από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία covid-19.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία το CNN έδωσε για επιβεβαίωση σε έξι ειδικούς, δείχνουν ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα απέκρυπτε ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κορωνοϊό από τον Οκτώβριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2020, μια κρίσιμη περίοδο στη διάρκεια της οποίας ο SARS- CoV-2 εξαπλώθηκε από την Κίνα σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πανδημία.

Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορωνοϊό.

Το CNN επισήμανε ότι τα έγγραφα αυτά δεν δείχνουν σκόπιμη απόκρυψη πληροφοριών, αλλά καταδεικνύουν ότι υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων πίστευαν οι αξιωματούχοι και αυτών που ανακοίνωναν στο κοινό.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ