2020-12-06 14:01:02
Φωτογραφία για Όταν ο Πατριάρχης Γεωργίας είδε στον ύπνο του τον Άγιο Νικόλαο
Ένα προσωπικό του βίωμα για μια περίοδο της ζωής του κατά την οποία του εμφανίστηκε ο Άγιος Νικόλαος αποκάλυψε σε κήρυγμά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας, κ. Ηλίας, με αφορμή την εορτή της ανακομιδής και μετακομιδής του Ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας.

Το κήρυγμα έγινε στις 22/05/2020 και ακολουθεί ολόκληρο:

«Καλό Πάσχα!

Ο Θεός μεθ’ ημών 

Χρόνια πολλά σε όλους για αυτήν την υπέροχη γιορτή – την ημέρα του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας φιλεύσπλαχνος γονέας για εμάς, ένας ελεήμων πατέρας. Σχεδόν κάθε άνθρωπος στη ζωή του έχει βιώσει τις ευλογίες του Αγίου Νικολάου για πρόοδο. Ο Άγιος πάντα βοηθάει στα αιτήματα των ανθρώπων. Είναι ελεήμων και βοηθά όχι μόνο τους Χριστιανούς αλλά και τους Μουσουλμάνους.

Θυμάμαι τον Μακαριώτατο Εφραίμ τον Β’, στον οποίο ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε ιδιαίτερα ελεήμων. Είχε γίνει μια παρεξήγηση μεταξύ του Πατριάρχη Μελχισεδέκ του III (1952–1960) και του Μητροπολίτη Εφραίμ του II. Ο Εφραίμ ο Β ‘ήταν τότε Μητροπολίτης στο Μπατούμι. Υπάρχει μια εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ο Μητροπολίτης Εφραίμ στάθηκε μπροστά την εικόνα του Αγίου και είπε: «Είστε ο Αρχιεπίσκοπος και είμαι ο Μητροπολίτης. Σας παρακαλώ, ο Πατριάρχης Μελχισεδέκ να μου δείξει έλεος». 


Πράγματι, η στάση του Πατριάρχη απέναντί ​​του άλλαξε άρδην και ο Εφραίμ ο Β ‘αργότερα εξελέγη Πατριάρχης (1960–1972) μετά τον Μελχισεδέκ τον Γ’.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω την περίπτωσή μου: κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Ακαδημία, ο Αρχιδιάκονος Χαρίτων σπούδαζε μαζί μου στο Ντούντοφ, στη δυτική Ουκρανία. Όταν ήμουν στο Μπατούμι, ήρθε σε μένα μια Τετάρτη και μου είπε ότι είχε μεγάλα προβλήματα και μου ζήτησε βοήθεια. Είπα: «Προσευχόμαστε κάθε Τετάρτη στον Άγιο Νικόλαο. Ζητήστε του, θα παρακαλέσω κι εγώ για σας και θα σας βοηθήσει».

Και εκείνες τις μέρες βλέπω σε όνειρο: τον Άγιο Νικόλαο σε έναν θρόνο, με τα χέρια του ενωμένα και απλωμένα, και χαίρομαι σαν μικρό παιδί και του λέω: «Σου είπα για τον Χαρίτωνα; Και το λέω ξανά: για τον Χαρίτωνα; Τον πατέρα Χαρίτωνα;» Και ο Άγιος Νικόλαος μου απαντά: «Πήρα τον Χαρίτωνα από τον λάκκο. Τι άλλο επιθυμείτε;»

Πράγματι, ο Εφραίμ ο Β ‘έλαβε έλεος και το έλαβε στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μπατούμι. Όλα τα χρόνια ο Άγιος Νικόλαος ήταν ελεήμων. Δόξα τον Θεό! Ευχαριστώ τον Κύριο!

Τότε, μετά το όνειρο, είπα στον πατέρα Χαρίτωνα: «Ο Άγιος Νικόλαος σε πήρε και σε έσωσε από το λάκκο. Μετά από αυτό προσευχήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και εκοιμήθη. Θάφτηκε στην αυλή αυτής της εκκλησίας.

Όταν έχετε μια δύσκολη στιγμή, ζητήστε τον Άγιο Νικόλαο με όλη σας την καρδιά. Ο Άγιος δεν θα σας αρνηθεί, και, ακόμη και τώρα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, θέλω να ζητήσω από τον Άγιο Νικόλαο να ελεήσει την Γεωργία και ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα ας ψάλλουμε όλοι μαζί το απολυτίκιον:

«Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών».

Χρόνια πολλά!

Ο Θεός είναι μαζί μας.

Να είστε ευλογημένοι και να χαίρεστε!

Επιβραβεύουμε και συγχαίρουμε επίσης τον δάσκαλο! Ο ιερέας Ιωάννης Σαμκχαράντζε έχει προαχθεί στη θέση του πρύτανη. Άξιος!

Ο Θεός είναι μαζί μας!»

Η ανακομιδή και μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ’ του Κυρδινιάτη (1084 – 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων της Λυκίας και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.

Ευγενία Δίτσα – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Πηγή: orthodoxianewsagency
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ