2020-12-16 22:28:26
Φωτογραφία για H «Washington Post» για τις θέσεις του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη

medlabnews.gr iatrikanea 

Ένα ως επί το πλείστον επικριτικό άρθρο για τον διεθνούς φήμης καθηγητή επιδημιολόγο Δρα Ιωάννη Π.Α. Ιωαννίδη, δημοσίευσε η εφημερίδα «Washington Post», με αιχμή του δόρατος τον σκεπτικισμό του για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας αλλά και την εν γένει «αιρετική» άποψή του για την επικινδυνότητα της Covid-19.

Ειδικότερα, ο Δρ Ιωαννίδης, ο οποίος είναι Διευθυντής του Κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ - και καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας Επιστημονικών Δεδομένων και Στατιστικής, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του εναντίον της παύσης της κοινωνικο-οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα οι θέσεις του να έχουν αξιοποιηθεί ακόμη και στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Τραμπ είχε έναν ανοικτό πόλεμο με τους υγειονομικούς επιστημονικούς συμβούλους της ίδιας του της κυβέρνησης, οι αμφιβολίες του Ιωαννίδη για την ορθότητα των λοκντάουν έγινε κομμάτι μιας εχθρικής αντιπαράθεσης για το πώς η χώρα θα έπρεπε να απαντήσει στην απειλή της Covid-19. Οι αντιρρήσεις του σε μια σειρά από εμφανίσεις στο ‘Fox News’, το CNN και άλλα ειδησεογραφικά δίκτυα προωθήθηκαν από δεξιόστροφες επιθετικές ρητορικές που είχαν ως στόχο να αποδομήσουν θεσμικούς υγειονομικούς αξιωματούχους και να ανοίξουν ξανά την οικονομία. Ήταν μια αξιοσημείωτη στροφή για τον Ιωαννίδη, έναν πάγιο θιασώτη των επιστημονικά καθοδηγούμενων υγειονομικών πολιτικών, ο οποίος έχει εκφραστεί ενάντια στα ακραία μέτρα οπλοκατοχής, και υπέρ της κατάργησης της βιομηχανίας καπνού», αναφέρει η «Washington Post».

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται η πρώτη ανοικτή αποστασιοποίηση του Δρα Ιωαννίδη για τα μέτρα, κατά τις πρώτες ημέρες της επιβολής των περιοριστικών μέτρων, τον περασμένο Μάρτιο, με το άρθρο του στο επιστημονικό έντυπο «Stat», για την εμφάνισή του στην εκπομπή της Λόρα Ινγκραμ (Laura Ingraham) στο «Fox News», η οποία απευθύνεται στο συντηρητικό ακροατήριο, αλλά και για την επιτελική συμμετοχή του στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της περίφημης έρευνας της Σάντα Κλάρα, από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, για την οποία ο ιστότοπος BuzzFeed είχε παρουσιάσει καταγγελίες ότι χρηματοδοτήθηκε -και ενδεχομένως επηρεάστηκε- από τον ιδρυτή της Jet Blue Airways, Ντέιβιντ Νίλεμαν (David Neeleman).

«Διοικητικά στελέχη στης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ δημοσιοποίησαν έναν έλεγχο διασταύρωσης στοιχείων, αποκαλύπτοντας ότι ‘δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι χρηματοδότες της έρευνας επηρέασαν τον σχεδιασμό, την εκτέλεση ή τη δημοσιοποίηση της μελέτης’, σύμφωνα με έγγραφα που έλεγξε η ‘Washington Post’ (Ουάσιγκτον Ποστ). Αλλά η αναφορά κατέληγε πως η εμπλοκή των χρηματοδοτών θα μπορούσε να εκληφθεί από την Κοινή Γνώμη ως μια φαινομενική ‘σύγκρουση συμφερόντων’», τονίζει επίσης το δημοσίευμα, που παρουσιάζει την απάντηση του Δρα Ιωαννίδη.

«Ο Ιωαννίδης, 55 ετών, επιμένει ότι κάνει αυτό που πάντα έκανε: Ακολουθεί τα δεδομένα και μερικές φορές έρχεται αντιμέτωπος με το κυρίαρχο αφήγημα ή την πιο δημοφιλή άποψη. Λέει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην προστασία των ασθενών και των ηλικιωμένων από τη μόλυνση, διατηρώντας όμως τις επιχειρήσεις και τα σχολεία ανοικτά για τους λιγότερο ευάλωτους», τονίζει ο συντάκτης, παραθέτοντας τη σχετική δήλωση του Ελληνοαμερικανού επιστήμονα.

«Υπάρχει ένας θανατηφόρος ιός εκεί έξω. Όλοι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να τον απομονώσουμε στο μέγιστο δυνατόν. Δεν είναι αστείο. Δεν είναι ψεύτικος. Αλλά δεν πανικοβαλλόμαστε. Δεν καταστρέφουμε τον κόσμο μας. Δεν παγώνουμε τα πάντα», καταλήγει ο Δρ Ιωαννίδης

Πηγή εθνικός κήρυκας

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ