2020-12-20 21:51:06
Φωτογραφία για Μπόρις Τζόρνταν: Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της κάνναβης


Με την νομιμοποίηση της κάνναβης σε Ομοσπονδιακό επίπεδο στα επόμενα χρόνια να φαίνεται δεδομένη, δεκάδες εταιρείες αναμένουν την εκτόξευση της αξίας ολόκληρης της βιομηχανίας της κάνναβης

Στις πρώτες ώρες μετά την πρώτη μέρα των αμερικανικών εκλογών, τα μέσα ενημέρωσης ήταν μπερδεμένα. Ακόμη και ο πιο άπειρος ρεπόρτερ γνώριζε πως τα αποτελέσματα θα αργούσαν να βγουν, μα και πάλι, το αρχικό μεγάλο προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ έφερε ένα κύμα ανησυχίας και αβεβαιότητας.

Όμως ένα από τα λίγα πράγματα που γνωρίζαμε πολύ πριν ανακηρυχτεί ο πραγματικός νικητής της αναμέτρησης, ήταν ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών ήταν η μαριχουάνα.

Αφότου η Αριζόνα, η Μοντάνα, το Νιου Τζέρσεϊ και η Νότια Ντακότα ψήφισαν για την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της Κάνναβης και το Τενεσί για την φαρμακευτική, μένουν μόνο 15 από τις 50 πολιτείες που ακόμη απαγορεύουν την οποιαδήποτε χρήση της ουσίας.


Εκείνο το βράδυ, άσχετα με τις οποιεσδήποτε πολιτικές πεποιθήσεις του, ο Μπόρις Τζόρνταν, ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της μεγαλύτερης εταιρείας κάνναβης στην Βόρεια Αμερική, έτριβε τα χέρια του. Όπως το όνομα του τόσο προφανέστατα μαρτυρά, ο Τζόρνταν είναι ένας Αμερικανός με ρωσική καταγωγή, που με το 30% που κατέχει στην Curaleaf, είναι ο πρώτος (νόμιμος) δισεκατομμυριούχος της μαριχουάνα.

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 60’, σπούδασε Ρωσο-Αμερικανικές οικονομικές σχέσεις στο πανεπιστήμιο της πόλης. Ήξερε από τότε τι ήθελε να κάνει. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα σε μία ανύπαρκτη, πλέον, επενδυτική φίρμα, μετακόμισε στην πατρίδα των παππούδων του. Αρχικά δούλεψε στην First Boston, το παράρτημα της Credit Suisse στην Ρωσία αφιερωμένο στις τραπεζικές επενδύσεις, αλλά δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς.

Ο ίδιος δεν φαίνεται να αναφέρεται συχνά στις μέρες του στη Ρωσία, αλλά υπάρχουν αρκετές πληροφορίες ώστε τα χρόνια του εκεί να μη φαίνονται ιδιαίτερα ύποπτα. Ασχολήθηκε με ασφαλιστικές εταιρείες, την τηλεπικοινωνία και διάφορα είδη επενδύσεων, μα στην ουσία η αποστολή του ήταν να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της νεοσύστατης Ρωσικής οικονομίας.

Το τι ακριβώς τον έκανε να γυρίσει στις ΗΠΑ δεν είναι σίγουρο, αλλά το γεγονός πως το net worth του (δύο δισεκατομμύρια σύμφωνα με το forbes) έχει πλέον 9 μηδενικά δικαιολογεί την απόφαση. Όπως επίσης και οποιαδήποτε πρόβλεψη γίνεται για το μελλοντικό μέγεθος της βιομηχανίας της κάνναβης.

Ο Τζόρνταν αγόρασε το 35% της Curaleaf το 2013, όταν αυτή ακόμη λεγόταν Pallia Tech, μέσω του επενδυτικού group Sputnik, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1998. Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία είναι ακόμη στην φάση της ανάπτυξης, όπως, άλλωστε και ολόκληρη η βιομηχανία στην οποία δραστηριοποιείται.

Αυτήν την στιγμή, η Curaleaf λειτουργεί 96 «καταστήματα» ή επίσημα κλινικές και έχει 23 καλλιέργειες σε αρκετές διαφορετικές πολιτείες. Πλέον, η Curaleaf θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της σε ολόκληρη την Βόρεια Αμερική, μα για να φτάσει σε αυτή τη θέση χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μόνο το 2019, αγόρασε δύο εταιρείες έναντι συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια. Αυτό, φυσικά, σημαίνει πως η επιχείρηση δεν είναι ακόμη κερδοφόρα, μα αν οι αμερικανοί ψηφοφόροι συνεχίσουν να έχουν τόσο θετική στάση απέναντι στην μαριχουάνα, τότε το μέλλον είναι λαμπρό για την Curaleaf.

Αυτή την στιγμή, μόνο το 5-7% των αμερικανικών νοικοκυριών καταναλώνουν προϊόντα κάνναβης, όμως αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, με τις τωρινές προβλέψεις να αναμένουν την νόμιμη βιομηχανία της μαριχουάνα να αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2030.

Φυσικά, ο Τζόρνταν κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει την παραπάνω πρόβλεψη πραγματικότητα. Στόχος του δεν είναι ο καταναλωτής που θέλει να κάνει ένα στριφτό, αλλά το υπόλοιπο 95%. Δεν θέλει η εταιρεία του να πουλά σχεδόν αποκλειστικά ανθούς, όπως έκανε το 2013, αλλά μία πληθώρα ασφαλών, νόστιμων προϊόντων, συσκευασμένα σε κομψά πακέτα. «Κάνουμε τα προϊόντα μας πολύ πιο mainstream για την καταναλωτική βάση μας, θα είμαστε σαν την Coca-Cola» δηλώνει και πράγματι, από το νέο έτος, ο νέος CEO της Curaleaf θα είναι πρώην στέλεχος εταιρειών σαν την Dr. Pepper και την Cadbury.

Στην ουσία, ο Μπόρις Τζόρνταν και οι υπόλοιποι CEO εταιρειών κάνναβης προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για την ημέρα που η κάνναβη θα θεωρείται εντελώς νόμιμη στα μάτια της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η μετάβαση του Νιου Τζέρσεϊ στην μεριά των πολιτειών που επιτρέπουν ψυχαγωγική χρήση άνοιξε τον δρόμο για την νομιμοποίηση στις γειτονικές πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Κονέκτικατ και στην Ανατολική ακτή της χώρας σαν σύνολο.

Όμως το πραγματικό πεδίο της μάχης όχι μόνο για την βιομηχανία της κάνναβης, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη, βρίσκεται στην Τζόρτζια. Εκεί, το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών για δύο θέσεις στην Γερουσία θα αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό το πόση δύναμη θα έχει στα χέρια του ο Τζο Μπάιντεν, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του. Αν και οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι επικρατήσουν, τότε το κόμμα τους θα έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, δίνοντας την δυνατότητα στην νέα κυβέρνηση να φέρει σημαντικές αλλαγές.

Προφανώς, μία νίκη των Ρεπουμπλικάνων θα διατηρούσε την πλειοψηφία του κόμματος στην Γερουσία, κάνοντας την ζωή του 46ου προέδρου πολύ πιο δύσκολη. Αν, πάντως, ο Μπάιντεν δεν αντέξει το αφόρητο αδιέξοδο του διαιρεμένου Κονγκρέσου, ο Μπόρις Τζόρνταν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, ξέροντας πως η εκλεγμένη αντιπρόεδρος έχει δηλώσει δημοσίως πως στο κολλέγιο είχε καλή… σχέση με την μαριχουάνα. Και κάπου τώρα ο Ρόναλντ Ρίγκαν πρέπει να στριφογυρίζει στον τάφο του. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ