2020-12-23 12:37:20
Φωτογραφία για Εκδίκηση όπως στο σινεμά: Η συγκλονιστική ιστορία της Μύριαμ
  Η άκρως επικίνδυνη αποστολή μιας μητέρας

Μια μητέρα, η κόρη της οποίας έπεσε θύμα απαγωγής και τελικά δολοφονήθηκε από ένα μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών, πέρασε χρόνια παρακολουθώντας και κυνηγώντας τους απαγωγείς του παιδιού της σε μια επικίνδυνη -και τελικά μοιραία- αποστολή που μοιάζει δραματικά με την πλοκή της ταινίας «Taken» του 2008. Οι λεπτομέρειες της συγκλονιστικής αυτής ιστορίας βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας Στη θρυλική ταινία «Taken», ο Λίαμ Νίσον από παροπλισμένος πρώην μυστικός πράκτορας μετατρέπεται σε αμείλικτο διώκτη των απαγωγέων της κόρης του, που ειδικεύονται στο εμπόριο νεαρών κοριτσιών στα σκλαβοπάζαρα της πορνείας. Στην πραγματική ζωή η Μύριαμ Ελίζαμπεθ Ροντρίγκεζ Μαρτίνεζ, από το Σαν Φερνάντο στην πολιτεία Ταμαουλίπας, έγινε μια από τις πιο ατρόμητες ακτιβίστριες του Μεξικού για αγνοούμενα παιδιά μετά την εξαφάνιση της κόρης της, Κάρεν Αλεχάντρα Σαλίνας Ροντρίγκεζ, το 2012. Η ακούραστη καταδίωξή της είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 10 εγκληματιών, προτού δολοφονηθεί έξω από το σπίτι της το 2017.


Η Kάρεν ήταν είκοσι ετών όταν απήχθη στη βορειοανατολική πόλη του Μεξικού στις 23 Ιανουαρίου του 2012, από μία ομάδα ένοπλων ανδρών, του καρτέλ Los Zeta. Οι εγκληματίες την έβαλαν με τη βία στο αυτοκίνητό τους και εξαφανίστηκαν παίρνοντάς την μαζί τους. Οι απαγωγείς της ζήτησαν χιλιάδες δολάρια σε λύτρα σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της, αλλά παρά τη συμφωνία της οικογένειας, η Κάρεν δολοφονήθηκε και το πτώμα της βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα το 2014. Στα χρόνια που ακολούθησαν την απαγωγή και τη δολοφονία της Κάρεν, η μητέρα της, Mύριαμ, πήρε τα πράγματα στα χέρια της, κάνοντας τεράστιο αγώνα για να κυνηγήσει τους δολοφόνους της κόρης της σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Τέξας. Χρησιμοποιώντας διάφορες μεταμφιέσεις, ένα ψεύτικο πιστόλι και μία ψευδή ταυτότητα, η μητέρα κατάφερε να εντοπίσει και να ανακρίνει πολλά μέλη του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Los Zetas, ένα από τα πιο επικίνδυνα και βίαια στη χώρα. «Μεταξύ των στόχων της ήταν και ένας νεαρός ανθοπώλης, τον οποίο κυνηγούσε επί έναν ολόκληρο χρόνο και παρακολουθούσε στο διαδίκτυο, αφού έμαθε ότι πουλούσε λουλούδια στο δρόμο πριν ενταχθεί στο καρτέλ», ανέφεραν οι The New York Times. Αφού έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν πληροφοριοδότη σχετικά με το πού βρίσκεται, η Μύριαμ, οπλισμένη με πιστόλι, εντόπισε τον άνδρα να πουλά γυαλιά ηλίου, ανάμεσα σε μια ομάδα πωλητών κοντά στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ. Ο άντρας την αναγνώρισε και το έβαλε στα πόδια, αλλά η 56χρονη κατάφερε να τον πιάσει και να τον ακινητοποιήσει. «Αν κινηθείς, θα σου ρίξω» του είπε, σημαδεύοντάς τον με το όπλο. Τον κράτησε για σχεδόν μία ώρα έως ότου έφθασε η Αστυνομία και τον συνέλαβαν. Η Μύριαμ ήταν υπεύθυνη για τη σύλληψη τουλάχιστον δέκα εγκληματιών κατά τη διάρκεια της αδιάκοπης καταδίωξής της -ένα κατόρθωμα που ακόμη και οι τοπικές Αρχές θεωρούσαν εξαιρετικά τρομακτικό. Η έρευνά της οδήγησε στις συλλήψεις αρκετών ανδρών που εμπλέκονται στο καρτέλ, συμπεριλαμβανομένου του Κριστιάν Χοσέ Ζαπάτα Γκονζάλεζ, ο οποίος ήταν μόνο 18 ετών εκείνη την περίοδο.

Κάποια στιγμή μάλιστα, κάθισε ακόμη και με έναν από τους άντρες, ο οποίος επέμενε ότι το καρτέλ δεν είχε την κόρη της, αλλά προσφέρθηκε να τον βοηθήσει να την εντοπίσουν για 2.000 δολάρια. Καθώς τον παρακαλούσε για την απελευθέρωση της Κάρεν, άκουσε κάποιον στον ασύρματό του, να καλεί. Το όνομα του, «Sama». Έχοντας στη διάθεσή της αυτό το νέο στοιχείο, η Mύριαμ σάρωσε τα social media για ώρες όπου βρήκε τελικά μια φωτογραφία του Σάμα δίπλα σε μια γυναίκα που φορούσε τη στολή ενός καταστήματος με παγωτά στο Ciudad Victoria, δύο ώρες μακριά. Στη συνέχεια, παρακολουθούσε το κατάστημα για εβδομάδες, μαθαίνοντας το πρόγραμμα της γυναίκας και περίμενε να εμφανιστεί ο Σάμα. Όταν αυτός πήγε εκεί, η Μύριαμ ακολούθησε το ζευγάρι στο σπίτι τους, σημειώνοντας τη διεύθυνσή τους.

Ο Σάμα (δεξιά)

Έβαψε τα μαλλιά της κόκκινα, για να μην την αναγνωρίσουν, και τριγυρνούσε στη γειτονιά φορώντας μια στολή, που είχε κρατήσει από την παλιά της δουλειά στο Υπουργείο Υγείας, προφασιζόμενη ότι κάνει μια δημοσκόπηση για λογαριασμό της υπηρεσίας της προκειμένου να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον στόχο της. Βρήκε τελικά έναν αστυνομικό πρόθυμο να την βοηθήσει στην αποστολή της, αλλά όταν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, ο Σάμα είχε ήδη φύγει από την πόλη. Μέχρι που τον Σεπτέμβριο του 2014 ο γιος της Μύριαμ, Λούις, ο οποίος είχε ένα κατάστημα στο Ciudad Victoria, είδε τον Σάμα μέσα στο κατάστημά του να ψάχνει να αγοράσει καπέλο. Η αστυνομία κλήθηκε και συνέλαβε τον Σάμα, ο οποίος τελικά έσπασε αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες σχετικά με τη δολοφονία της Karen, τα ονόματα των συνεργών του και τα μέρη όπου εκείνη κρατήθηκε όμηρος μέχρι την στιγμή της δολοφονίας της.

Ο Λουίς επισκέπτεται το σημείο όπου βρέθηκε η σωρός της Κάρεν.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Μύριαμ να εκδικηθεί για τον θάνατο της κόρης της οδήγησαν τελικά στον δικό της. Η ίδια, δολοφονήθηκε την Ημέρα της Μητέρας, το 2017, όταν την πυροβόλησαν 12 φορές έξω από το σπίτι της. Ο σύζυγός της βρήκε το σώμα της στο δρόμο, με το χέρι μέσα στην τσάντα της, δίπλα ακριβώς στο πιστόλι της -δεν είχε προλάβει να το αρπάξει και να το χρησιμοποιήσει. Η Μύριαμ θεωρείται πλέον ηρωίδα στην πόλη της, εκεί όπου το οργανωμένο έγκλημα είναι συχνά εκτός ελέγχου. Η ίδια είχε προλάβει να συστήσει μία μη κυβερνητική ομάδα 600 οικογενειών που εργάζονται για να βρουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους, η οποία διευθύνεται σήμερα από τον γιο της, Λούις.

Ο Λούις.

Ενδεικτικά της επίπονης και επίμονης έρευνάς της Μύριαμ είναι τέλος τα λόγια ενός αξιωματικού, ο οποίος είχε σταθεί δίπλα της στην αρχή της μεγάλης της μάχης: «Σε όλη μου την καριέρα, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε αυτή η γυναίκα, δουλεύοντας ολομόναχή, ήταν απίστευτες. Είχε πάει σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης και της είχαν κλείσει την πόρτα στα μούτρα… Το ότι την βοήθησα να κυνηγήσει τους ανθρώπους που της στέρησαν την κόρη της, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της καριέρας μου».

Το σημείο όπου απήχθη η Κάρεν. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ