2020-12-24 13:14:19
Φωτογραφία για Αυτή είναι η γυναίκα στην οποία υποκλίνεται η Σίλικον Βάλεϊ – Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό


Οταν ξεκίνησε την καριέρα της το 1988, η ΙΒΜ ήταν η μεγαλύτερη τεχνολογική δύναμη του πλανήτη. Η Apple, χωρίς τον Στιβ Τζόμπς τότε, προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα, ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν είχε καν τελειώσει το νηπιαγωγείο.Ο χαρακτηρισμός «πρωτοπόρος» για την Κο Σου Μπουν στο χώρο των venture capitals προφανώς την αδικεί. Οταν ξεκίνησε την καριέρα της το 1988, η ΙΒΜ ήταν η μεγαλύτερη τεχνολογική δύναμη του πλανήτη. Η Apple, χωρίς τον Στιβ Τζόμπς τότε, προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα, ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δεν είχε καν τελειώσει το νηπιαγωγείο.

Η Κο ήταν η επιλογή της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης ως μάνατζερ μιας επιχείρησης της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία θα μετατρεπόταν στην Vertex Venture Holdings Ltd. και θα εξελίσσονταν σε μια εταιρεία με παγκόσμιο εκτόπισμα και $3 δισ. στα ταμεία της. Η Κο ακολούθησε τα βήματα άλλων πρωτοπόρων όπως ο Πολ Χάουνγκ, συνιδρυτής της Cadence Design Systems Inc. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις της στις ξένες γλώσσες και το networking για να ανακαλύψει «διαμάντια» της Ταϊβάν και της Κίνας που κατασκεύαζαν τεχνολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ.


Μέχρι το 1999, η εταιρεία της Κο εξελίχθηκε σε μία από τις πρώτες εταιρείες που έσπασαν το «φράγμα» του Ειρηνικού. Ενα εκ των funds, η iGlobe Platinum, είχε αποδόσεις 22,9% μέχρι τον περασμένο Ιούνιο μετά την ίδρυσή του το 2010, σύμφωνα με την Cambridge Associates, ξεπερνώντας τον μέσο όρο αντίστοιχων επιχειρήσεων ο οποίος βρίσκεται στο 20.2%. Μέχρι το Δεκέμβριο, το fund είχε απόδοση 43%, σύμφωνα με την iGlobe, μετά από διάφορες και πολύ επιτυχημένες επενδύσεις στην τεχνολογία.

Στα 21 έτη πορείας της, η Κο έχει δημιουργήσει επίσης μια επιχείρηση με στελέχη γυναίκες. Η ομάδα αυτή συστήνει ένα νέο, τέταρτο fund, με επενδύσεις $100 εκατ. στη βιολογία, την οικονομική τεχνολογία και την ανάπτυξη εφαρμογών που θα προωθήσουν τη μεταμόρφωση των πόλεων. «Είμαστε μια ομάδα από επαγγελματίες γυναίκες», ανέφερε η Κο από το γραφείο της στη Σιγκαπούρη, προσθέτοντας πως «μιλάμε τη γλώσσα των αγορών και φτάνουμε τους στόχους μας».

Η στρατηγική της Κο είναι απλή. Επενδύει σε startups οι οποίες επιφέρουν κέρδη, και έχουν ιδρυτές που μπορούν να κατανοήσουν τις οδηγίες της. Ακόμη και μετά την αρχική επένδυση η Κο συνεχίζει να υποστηρίζει τις startups, πέραν ακόμη και της ΙΡΟ. Η στρατηγική της αυτή, βέβαια, δεν είναι για όλους, αφού έχει ήδη διακόψει τη συνεργασία της με αρκετούς ιδρυτές τους οποίους χαρακτηρίζει ως αλαζόνες χωρίς ίχνος κοινής λογικής.

Ο συνιδρυτής της Swat Mobility Pte της Σιγκαπούρης, Αρθουρ Τσουά, όμως, δεν είναι ένας εξ αυτών. Αναφέρει πως η Κο τον παίρνει τηλέφωνο συνήθως μετά τα μεσάνυχτα για να μιλήσουν για την επιχείρηση. Μια φορά, μάλιστα, τον πήρε τηλέφωνο και τον ρώτησε γιατί δεν είχε απαντήσει σε μια επιστολή με στοιχεία της επιχείρησης που του είχε στείλει νωρίτερα. Ο ίδιος της απάντησε «συγγνώμη» και της εξήγησε πως παντρεύεται και το μυστήριο σχεδόν είχε αρχίσει. Η Κο απλά του απάντησε «ΟΚ. Στείλε μου την απάντησή σου αύριο το πρωί». Ο Τσουά ανέφερε πως μετά από χρόνια, έχει καταλάβει τη στρατηγική της Κο. «Καταλαβαίνει την κατάσταση ενστικτωδώς, τόσο όσον αφορά τις ανθρώπινες όσο και τις επιχειρηματικές σχέσεις».

Ο πατέρας της Κο πάντα υποστήριζε τις κινήσεις της. Η μητέρα της πάντα ήθελε η κόρη της να γίνει μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα. Και τα δύο μηνύματα φαίνεται πως πέτυχαν το σκοπό τους. Η Κο αποφοίτησε με πτυχία στα μαθηματικά από το King’s College του Λονδίνου, και επέστρεψε στη Σιγκαπούρη, όπου και εισήλθε στην DBS Group Holdings Ltd.

Το 1986 έφυγε από την εταιρεία, ακολουθώντας το σύζυγό της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης την πλησίασε και της προσέφερε το ρόλο της εκπροσώπου της Singapore Technologies στην Καλιφόρνια. Εισήλθε στην εταιρεία το 1987 και ίδρυσε τον τομέα venture capital της εταιρείας ένα χρόνο αργότερα. Oι σχέσεις της επεκτάθηκαν γρήγορα στη Σίλικον Βάλεϊ, οδηγώντας τη στην Telenav Inc., με έδρα το Sunnyvale της Καλιφόρνια το 2000. Ακολούθησε το κραχ των dot-com μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά η Κο δεν απέσυρε τις επενδύσεις της. «Σκέφτηκα πως η κατάσταση ήταν σαν να υπάρχει φωτιά. Δεν μπορώ να τρέξω μακριά της, αλλά να τρέξω προς τη φωτιά, προσπαθώντας να σώσω όσους ανθρώπους μπορώ». H Ko συνεργάστηκε με τους συνιδρυτές της Telenav οι οποίοι δεν έλαβαν μισθούς κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επίσης, κατάφερε και κέρδισε την υποστήριξη ενός πλούσιου ασιάτη επενδυτή για την ενδυνάμωση της εταιρείας, σώζoντάς τη από την πτώχευση. To 2009, η Telenav προχώρησε σε ΙΡΟ, με εκτιμώμενη αξία $335 εκατομμυρίων. Στο τέλος, η Κο υπερεξαπλασίασε την αρχική της επένδυση. 20 επενδυτές της εταιρείας έγιναν κι αυτοί εκατομμυριούχοι.

Η Κο επένδυσε και στην εταιρεία video games, Unity Software Inc., βοηθώντας τον δεύτερο κύκλο επενδύσεων για μια εταιρεία με αξιολόγηση στα $147 εκατομμύρια το 2011. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Unity προχώρησε σε ΙΡΟ, με συνολική αποτίμηση $14 δισεκατομμυρίων. Οι μετοχές της εταιρείας από το Σεπτέμβριο κι ύστερα, έχουν τριπλασιαστεί. Η Κο, σύμφωνα με την CEO της Twist Bioscience Corp, είναι πολύ καλή επενδυτής, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς πως οι μετοχές της Twist η οποία υποστηρίζεται από την iGlobe, έχουν επιδείξει άνοδο κατά 600% φέτος, με συνολική αποτίμηση στα $7,1 δισ.

Το 2009, η Κο μετέφερε την iGlobe στη Σιγκαπούρη και προσηλώθηκε σε διεθνείς επενδύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της νοτιοανατολικής Ασίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επενδύσεις της Κο αποδείχθηκαν σοφότατες. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας της συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή πληρωμών της Hoolah Holdings Pte και τη Swat Mobility, εφαρμογή μετακίνησης επιβατών (σαν την Uber). Είπαμε, ο χαρακτηρισμός «πρωτοπόρος» την αδικεί. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ