2020-12-30 20:31:29
Φωτογραφία για Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος (✝) - Το Ευαγγέλιο της κρίσεως
Έλεγε ο π. Γεράσιμος:

Αδελφοί μου, αύριο στη Ζυγαριά τη Μεγάλη θα ακούσουμε πού θα πάνε οι μεν και πού θα πάνε οι δε. Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο οι μεν δίκαιοι εις "ζωήν αιώνιον, οι δε αμαρτωλοί εις κόλασιν αιώνιον".

Δεν υπάρχουν εδώ ούτε αστεία, ούτε ανακωχές, εδώ υπάρχει αιωνιότης. Στήνει ο Θεός το κριτήριο το μεγάλο. Θα το ακούσουμε την Κυριακή. Και ποιο είναι το κριτήριο; Λέει ένας άγιος σύγχρονος, ο πατήρ Πορφύριος, τον άκουσα κι εγώ: 

“Να γράψετε παντού, στα σπίτια σας, στους κοινόχρηστους χώρους, στους τοίχους, 'ἀνήλεος ο Θεός τῷ μὴ ποιήσαντι ἔλεος'”.

Δηλαδή, αδελφοί μου, το κριτήριο με το οποίο θα κριθούμε είναι αν έχουμε ελεημοσύνη, ή αν είμαστε ανήλεοι. Και λέει εκεί ο Χριστός, το λέει ξεκάθαρα. "Δεύτε οι δίκαιοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε" ... και η κληρονομία σημαίνει συγγένεια. Κληρονομώ τον πατέρα μου, κληρονομία σημαίνει ότι είναι δικός μας ο Παράδεισος, δηλαδή είμαστε εμείς διάδοχοι, παιδιά του Θεού και έχει την κληρονομιά έτοιμη, για μας είναι ο Παράδεισος. 


Για τους αμαρτωλούς, να μας λυπηθεί ο Θεός όλους, λέει: “υπάγετε οι κατηραμένοι του Πατρός μου”. Η κόλαση είναι του διαβόλου, είναι για το διάβολο, δεν είναι για το παιδί του Θεού. Όσοι όμως είναι σκληροκάρδιοι, ανελεήμονες, όσοι δεν έχουν αγάπη με τον αδελφό τους, όσοι δεν ξέρουν να ζητήσουν συγγνώμη, αυτοί όλοι είναι με το διάβολο, και γι αυτό πάνε μαζί του στη κόλαση. Δεν ετοίμασε την κόλαση για τον άνθρωπο ο Θεός.

Θα απορήσουν λέει οι άνθρωποι γιατί οι άγιοι, οι άνθρωποι του Θεού, είναι ταπεινοί μέχρι να πεθάνουν, είναι όμως ταπεινοί και μετά θάνατον και θα πουν, ενώ ξέρουν ότι έκαναν ελεημοσύνες, έσωσαν κόσμο, τάισαν πεινασμένους, έντυσαν γυμνούς, επεσκέφθησαν ασθενείς, θα πουν, επειδή ακριβώς είναι ταπεινοί, "πότε Σε είδαμε πεινώντα, διψώντα, ή εν φυλακή και ήλθομεν προς Σε"; Και θα πει ο Χριστός, μακάρι να το ακούσουμε κι εμείς, αδελφοί μου, θα πει ο Χριστός:"Εάν εποιήσατε τούτο τω αδελφώ μου τω ελαχίστω, εμοί εποιήσατε".

Πηγή: apantaortodoxias
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ