2021-01-03 20:27:34
Φωτογραφία για Δυσκολεύουν τα πράγματα. Ο ιδιαίτερα μεταδοτικός μεταλλαγμένος κοροναϊός βρέθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο

 medlabnews.gr iatrikanea

Συναγερμός σήμανε και στην Ελλάδα, αφού -σύμφωνα με τις πληροφορίες- το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού, εντοπίστηκε και στη χώρα μας.

Πρόκειται για το νέο, μεταλλαγμένο, στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία και έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη, αφού θεωρείται τουλάχιστον 70% πιο μεταδοτικό. Ήδη έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Μάλιστα, σήμερα εντοπίστηκε και στην Κύπρο, οπότε θεωρούνταν θέμα χρόνου να έρθει στη χώρα μας, αν μάλιστα δεν είχε γίνει ήδη.

Στην Ελλάδα το νέο στέλεχος

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει ήδη εμφανιστεί και στη χώρα μας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί στη Βρετανία. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ακόμα δύο κρούσματα, στα οποία εντοπίστηκε η μετάλλαξη από την Ταϊλάνδη.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα κρούσματα με τη μετάλλαξη του ιού, είναι Έλληνας.

Άπαντες βρίσκονται σε ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό το στέλεχος του ιού είναι πιο μεταδοτικό στα παιδιά.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε σε δείγματα που δόθηκαν στο Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους να οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για πιο αυστηρό lockdown τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να σταματήσει τυχόν μεγάλη διασπορά του στη χώρα.

Γώγος: Προφανώς και θα υπάρξει στέλεχος του μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα

Μιλώντας στον Alpha, ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ερωτηθείς σχετικά δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα μας, ωστόσο υπογράμμισε πως είναι αναμενόμενο να φτάσει και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος.

«Ο μεταλλαγμένος ιός δεν πρόκειται να έχει σύνορα, με τις μετακινήσεις που γίνονται από τη μια χώρα στην άλλη θα έχουμε σίγουρα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού σε όλη την Ευρώπη και προφανώς θα υπάρξουν και στη χώρα μας και φαίνεται πως έχουν ήδη ανιχνευτεί τέτοιου είδους στελέχη» είπε.

«Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει γενικώς αυτή η επιφυλακτικότητα σε σχέση με την μεταδοτικότητα και λόγω των εορτών και λόγω της παρουσίας αυτού του ιού και στη Βρετανία υπήρχε αυτό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και είναι πολύ φυσικό να υπάρχει και στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Δεν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία μετάλλαξης στη χώρα μας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Φυσικά δεν ξέρουμε την έκταση που έχει λάβει. Εμείς πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δηλαδή ποια είναι η διασπορά και ποια ήταν η επίδραση της κινητικότητας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στις καταγραφές των παραμέτρων της επιδημιολογικές» κατέληξε.

Και στην Κύπρο το μεταλλαγμένο στέλεχος

Νωρίτερα και η Κύπρος είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κοροναϊού VOC 202012/01 και στην Κύπρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου δειγμάτων ατόμων από το Ηνωμένο Βασίλειο για την ύπαρξη του νέου στελέχους του ιού έγινε γνωστό ότι:

«Ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) σχετικά με το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο είχε αρχικά ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Συγκεκριμένα, απεστάλησαν στο ΙΝΓΚ όλα τα θετικά δείγματα των αφικνούντων από το Ηνωμένο Βασίλειο από τη μέρα που οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ύπαρξη του νέου στελέχους στη χώρα τους, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου 2020, και μέχρι 15 μέρες πριν. Πιο συγκεκριμένα, από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%. Το νέο στέλεχος του ιού θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των νοσηλευόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συστάσεις του ECDC επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και την εντατικοποίηση του επιδημιολογικού και μοριακού ελέγχου μέσω εργαστηριακών εξετάσεων».


medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ