2021-01-05 12:35:48
Φωτογραφία για Alibaba, ο Τζακ Μα -που παραμένει άφαντος
Άφαντος είναι ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Ant Group, καθώς όχι μόνο δεν εμφανίστηκε στο δικό του τηλεοπτικό πρόγραμμα, αλλά κανείς δεν τον έχει δει εδώ και δύο μήνες.

Στο διαδίκτυο, μάλιστα, κυκλοφορούν πολλά σενάρια και εικασίες σχετικά με το που βρίσκεται ο επικεφαλής της «ασιατικής Amazon», δεδομένου ότι ο Μα είχε ασκήσει έντονη κριτική στους χειρισμούς του Κινέζου ηγέτη Σι Τσινπίνγκ σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες.

Πριν από δύο περίπου μήνες, επενδυτικές εταιρείες όπως Warburg Pincus, Carlyle, Temasek και GIC προσέβλεπαν σε τεράστια κέρδη μετά τη μεγαλύτερη ΙΡΟ παγκοσμίως. Τώρα πια, όμως, τα εκατοντάδες εκατομμύρια των επενδύσεών τους προς την κινεζική Ant Group Co, βρίσκονται «στον αέρα».

Την περασμένη Κυριακή, η Κίνα επέβαλε στην Αnt τη μεταβολή των fintech θυγατρικών της σε επιχειρήσεις που να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής.


Αν και η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ήταν λακωνική, η απόφαση αποτελεί καίρια απειλή για τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα. Οι ρυθμιστές σταμάτησαν ένα βήμα πριν την επιβολή ολοκληρωτικής διάλυσης του γκρουπ και επέβαλαν τις αποφάσεις στην εταιρεία με απολυταρχικό τρόπο, «αλλιώς…».

Οι αρχές επίσης κατηγόρησαν την Ant για κακοδιαχείριση, για περιφρόνηση των αρχών και κερδοσκοπία. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως η Ant χρησιμοποίησε τη δύναμή της για να παραγκωνίσει τους ανταγωνιστές.

Από την πλευρά της η επιχείρηση υπογράμμισε πως θα δημιουργήσει ειδική ομάδα με σκοπό τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών.

Η εταιρεία θα πρέπει να λανσάρει μια νέα εταιρεία διαχείρισης του χρηματοοικονομικού της χαρτοφυλακίου η οποία θα ελέγχεται από τις αρχές.

Τι αναμένουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο οι ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να προχωρήσουν σε επίδειξη δύναμης, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς άλλες εταιρείες οι οποίες μπορεί να θελήσουν να «σηκώσουν κεφάλι».

Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ρυθμιστικές αρχές να διασπάσουν την Αnt, κάτι που θα επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου και θα πλήξει τις αναπτυσσόμενες θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, ιδιαίτερα τις fintech υπηρεσίες οι οποίες μπορεί να απορροφηθούν από τη νέα ελεγχόμενη από τους ρυθμιστές, θυγατρική.

Ενας πραγματικός εφιάλτης για τους επενδυτές θα ήταν το κλείσιμο των υπηρεσιών της Ant στον κλάδο των fintech. Οι υπηρεσίες αυτές εξυπηρετούν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους.

O ιδιωτικός τομέας στην Κίνα έχει καταφέρει να εξισορροπήσει τις σχέσεις του με την απολυταρχική κινεζική κυβέρνηση και δη με το Κομμουνιστικό Κόμμα εδώ και δεκαετίες. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι πρόσφατες αντιδράσεις και τα νέα μέτρα οφείλονται σε πρόσφατη ομιλία του Μα ο οποίος κατακεραύνωσε την κυβέρνηση της Κίνας.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι πανίσχυρο στην Κίνα. Ελέγχει τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλεξ Κάπρι, αναλυτής του Hinrich Foundation. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ