2021-01-05 22:08:08
Φωτογραφία για Έως τον Φεβρουάριο η ομπρέλα προστασίας των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα
Για δύο ακόμα μήνες θα ισχύσει, με βάση το έως τώρα υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και σχεδιασμό, η "ομπρέλα" προστασίας των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό γιατί ο μηχανισμός "Συν-Εργασία" έχει παραταθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2021, ενώ δεδομένο θεωρείται πως θα δοθεί δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για τον Ιανουάριο του νέου έτους. 

Έτσι, όποιες επιχειρήσεις εντάξουν εργαζομένους τους στη "Συν-Εργασία" για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020, δεν θα μπορούν να τους απολύσουν για όσο διάστημα διαρκεί η ισχύς του εν λόγω μηχανισμού.

Επίσης, όποιες επιχειρήσεις βγάλουν σε αναστολή εργαζομένους τους τον Ιανουάριο, δεν θα μπορούν να απολύσουν κανένα μισθωτό τους για το διάστημα της αναστολής και σε ισόχρονο διάστημα, μετά τη λήξη της αναστολής.

Για παράδειγμα, εφόσον η κυβέρνηση εκδώσει σχετική απόφαση που προβλέπει δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας στις κλειστές -με κρατική εντολή- και ανοιχτές πληττόμενες επιχειρήσεις για όλο τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού μεταξύ 1ης και 31ης Ιανουαρίου 2021, δεν θα μπορούν να απολύσουν κανέναν εργαζόμενο τους (είτε βγήκε, είτε δεν βγήκε σε αναστολή) στο διάστημα αυτό.


Επίσης, θα πρέπει να διατηρήσουν το ίδιο πλήθος εργαζομένων και, μάλιστα, με τις ίδιες συμβάσεις, για το διάστημα από την 1η και έως την 28η Φεβρουαρίου του 2021. Μ΄ άλλα λόγια, αν μία επιχείρηση που έβγαλε σε αναστολή εργαζομένους της μεταξύ 1ης και 31ης Ιανουαρίου 2021, αποφασίσει να απολύσει από την 1η Φεβρουαρίου 2021, μπορεί να το κάνει με την προϋπόθεση, όμως, πως θα προσλάβει άλλον στη θέση του με τον ίδιο τύπο σύμβασης. Π.χ. αν απολύσει κάποιον εργαζόμενο που έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης, θα πρέπει να προσλάβει έναν άλλο, επίσης, με σύμβαση πλήρους απασχόλησης.

Για την ώρα πάντως, δηλαδή για το διάστημα μεταξύ 1ης και 31ης Ιανουαρίου 2021, ισχύει μόνο η ρήτρα διατήρησης του ίδιου αριθμού προσωπικού σε όσες επιχειρήσεις βγάλουν σε αναστολή προσωπικό τους για τον μήνα Δεκέμβριο του 2021 (σ.σ. η προθεσμία δήλωσης αναστολών έχει παραταθεί έως 5/1/2021), καθώς στις 31/12/2020 έληξε η ρήτρα μη απόλυσης προσωπικού.

Όποια επιχείρηση παραβεί τις παραπάνω ρήτρες (μη απόλυσης προσωπικού ενώ είναι σε ισχύ αναστολή σύμβασης και διατήρησης προσωπικού για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής) για τον μήνα Δεκέμβριο, θα κριθούν άκυρες οι ενέργειές της, δηλαδή θα κριθεί άκυρη οποιαδήποτε απόλυση, είτε τον Δεκέμβριο του 2020, είτε τον Ιανουάριο.

Επίσης, όποια κλειστή -με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους- επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου της αναστολής των δόσεων ρυθμίσεών της προς τα ταμεία για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και παραβεί τις ρήτρες μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού, θα ακυρωθεί η αναστολή των δόσεων αυτών.

Πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ