2021-01-24 21:08:22
Φωτογραφία για Μύκονος - «Πανδημία» αυθαιρεσιών: Με άδειες μικρής κλίμακας φτιάχνουν βίλες-«τέρατα»


Παρά το lockdown, οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων οικοδομών τρέχουν να τις ολοκληρώσουν εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, φοβούμενοι το ενδεχόμενο αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων μέσα στον επόμενο μήνα, αδιαφορώντας για πιθανά πρόστιμα και κυρώσεις από Αστυνομία και Πολεοδομία

Από τη μια οι φήμες για πιθανά κρούσματα στην περιοχή της Άνω Μεράς και από την άλλη η αγωνία να τελειώσουν οι κατασκευές το συντομότερο δυνατό εν οψει της φετινης σεζον, έχουν μετατρέψει τη Μύκονο σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες εργάτες παράνομους και μη να δουλεύουν νυχθημερόν για να χτισουν καταστήματα, βιλες και ξενοδοχεια.

Κατασκευές που μόνο Μύκονο δεν θυμίζουν, στην παραλία της Ελιάς.

Αν και το κυνηγητό με τις Αρχές είναι ανελέητο, οι αυθαιρετούχοι δεν κάμπτονται, ούτε από συλλήψεις, ούτε από πρόστιμα και εντολές για διακοπή εργασιών που στέλνει σωρηδόν η πολεοδομία της Σύρου. Και μπορεί στα τέλη του φετινού καλοκαιριού να είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η “σάρωση” του νησιού απ' άκρου εις άκρον, προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν κραυγαλέες πολεοδομικές παρανομίες, να υπάρξουν δε και κατεδαφίσεις προκειμένου να σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ωστόσο έξι μήνες μετά σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει.


Τα παράνομα μπετά συνεχίζουν να πέφτουν αργά το βράδυ με τους εργάτες να δουλεύουν κάνοντας χρήση των φακών τους ενω το ξημέρωμα το απαραίτητο δίχτυ παραλλαγήςκαλυπτει τα υπο κατασκευή ακινητα για να μην διακρίνονται οι εργασίες.

Οι γνωστοί – άγνωστοι του νησιού χτίζουν δίχως αύριο και αυτο διαπιστωνεται με μια βολτα στο νησι. Ξερουν ότι είτε θα το νοικιάσουν και θα βγάλουν ένα σκασμό λεφτά, είτε θα το μοσχοπουλήσουν σε κάποιον Άραβα ή Ευρωπαίο πελάτη, οπότε η επιβολη προστιμων για πολεοδομικές παραβάσεις είναι το τελευταίο που τους απασχολεί.

2. Οικοδομή στην περιοχή Πετεινάρο. Οι εργασίες σταμάτησαν με εντολή της Πολεοδομίας Σύρου

Συνέλαβαν τους εργάτες; Ε και, θα βρουν άλλους αν όχι τους ίδιους και μαλιστα την αμέσως επόμενη μέρα.

Η οικοδομή δουλεύει non stop 24ώρες το 24ωρο σαν καλοκουρδισμένο εργοστάσιο με εργάτες-ρομπότ στη δούλεψη του.

Ένας από τους πιο παλιούς και γνωστούς Μυκονιάτες σχολιάζει στη σελίδα του στο Facebook, κάτω από μια φωτογραφία που έχει ποστάρει: “Καλημέρα από Μύκονο. Αριστερά όπως βλέπετε στη φωτογραφία είναι ο Άγιος Σώστης, δεξιά τα μαρμαρονήσια. Στην κορφή ο Άι Λιας ο Βορνιστής. Σιγά, σιγά θα κτίσουν μέχρι πάνω εκεί, σιγά μην τους σταματήσουν οι ζώνες οι καφέ”.

3. Περιοχή Βρύση: Κατά τον πολεοδομικό έλεγχο εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές με αποτέλεσμα να επιβληθεί από την Πολεοδομία, διακοπή εργασιών.

Για να του απαντήσει ένας άλλος: “ Εδώ χτίζουν στον περιφερειακό μπροστά στα μάτια όλων”.

“ Η Μύκονος είναι άλλο κράτος. Εδώ παίρνουν άδεια οικοδομής για 200 τ.μ και χτίζουν 2.000 τ.μ” σχολιάζει ξανα ο πρώτος.

Το κόλπο με τις άδειες μικρής κλίμακας

4. Περιοχή Μαού. Και εδώ η Πολεοδομία έστειλε διακοπή εργασιών κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας.

Αρκετές παρανομίες πραγματοποιούνται με άδειες μικρής κλίμακας, λέει στο protothema.gr πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο. Οι άδειες μικρής κλίμακας βγαίνουν με ευθύνη των πολιτικών μηχανικών με προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ και με προϋποθέσεις για επισκευές, διαρρυθμίσεις, μικρές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και περιτοίχιση. Με αυτές τις άδειες λοιπόν καταλήγουν να σηκώνουν “τέρατα” αδιαφορώντας και για τις συνέπειες, αν και στη Μύκονο όλοι ξέρουν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν και προκαλούν σε μας τους κοινούς θνητούς έκπληξη, είναι μιλημένα πριν καν πέσει το πρώτο τούβλο. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ