2021-01-28 09:44:11
Φωτογραφία για 16 Διαμορφώσεις και τρόποι για να δημιουργήσετε μια καλαίσθητη και λειτουργική Κουζίνα
Λειτουργικότητα και Αισθητική

στον χώρο της Κουζίνας 

Προτάσεις διάταξης επίπλων και διακοσμητικοί συνδυασμοί για να διαμορφώσετε μια ιδιαίτερη, καλαίσθητη και λειτουργική μοντέρνα Κουζίνα.

Μαζί με το σαλόνι - καθιστικό η κουζίνα  είναι από τους χώρους ενός σύγχρονου σπιτιού που χρησιμοποιείται πολλές ώρες καθημερινά. 

Σε αντίθεση δε με παλαιότερες δεκαετίες η κουζίνα δεν είναι πλέον απολύτως κλειστή και "κρυμμένη" από τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, αντίθετα συχνά διαμορφώνεται στον ίδιο ενιαίο χώρο με το καθιστικό και την τραπεζαρία.

Έτσι εκτός της λειτουργικότητας, που παραμένει ασφαλώς το βασικό στοιχείο στην επιτυχή διαμόρφωση της κουζίνας και η αισθητική - διακόσμησή της συμβάλλει καθοριστικά στην γενική εικόνα του σπιτιού.

"Διακριτικές" επιλογές σε ντουλάπια - πόρτες, αποχρώσεις ίδιες με αυτές που επικρατούν στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, ανοιχτοί χώροι και διακοσμητικά στοιχεία που οπτικά δημιουργούν την αίσθηση ότι η κουζίνα αποτελεί όντως προέκταση του καθιστικού, χρήση vintage ή εντελώς μοντέρνας αισθητικής στοιχείων ανάλογα με το γενικό ύφος του σπιτιού όπως και  η πλήρης εκμετάλλευση του χώρου είναι τα βασικά για την διαμόρφωση μιας κουζίνας πραγματικά λειτουργικής αλλά και καλαίσθητης.  


1. Κλασσική διάταξη Γ με ψηλές ντουλάπες στην μία πλευρά

Ιδανική για ευρύχωρες κλειστές ή ανοιχτές προς το καθιστικό κουζίνες, που μπορεί να διαμορφωθεί με τον ίδιο βασικό σχεδιασμό με ή χωρίς νησίδα στο κέντρο.

 

Τα όχι κλασσικά ντουλάπια αλλά μεγάλου ύψους ντουλάπες-ραφιέρες, με τζαμένια πόρτα στο επάνω μόνο μέρος τους, είναι η βασική ιδιατερότητα σε σχέση με την τυπική διαμόρφωση. 

Οι ντουλάπες αυτής της μορφής σε συνδυασμό με τον εργονομικό σχεδιασμό των ντουλαπιών-συρταριών στο κάτω μέρος της κουζίνας εξασφαλίζουν αθροιστικά πολύ μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους σε σχέση με την κλασσική διαμόρφωση με κρεμαστά ντουλάπια κουζίνας, ενώ και αισθητικά λειτουργούν πολύ πιο εντυπωσιακά. 

2. Λευκό με μια εντονότερη απόχρωση. 

Το λευκό στον χώρο της κουζίνας αποτελεί μια από τις πιο διαχρονικές και "σίγουρες" επιλογές χωρίς να "φορτώνει" τις μεγάλες επιφάνειες των ντουλαπιών με χρώμα και επιτρέποντας έτσι αυτό να χρησιμοποιηθεί στους τοίχους και σε κάποια ακόμη στοιχεία για την δημιουργία ενός μοντέρνου και καλαίσθητου συνόλου. 

Ο ίδιος τόνος γκρι-καφέ που έχει χρησιμοποιηθεί στην συγκεκριμένη κουζίνα στον πάγκο, σε ψηλά σημεία των τοίχων και στον ...μαυροπίνακα, δένει εξαιρετικά με όλα τα inox στοιχεία και δημιουργεί μια πολύ όμορφη αντίθεση με τα απλά κατάλευκα ντουλάπια και τα επίσης άσπρα πλακάκια. 

3. Διάταξη της κουζίνας σε μία ευθεία

Ιδανική επιλογή  για μακρόστενους χώρους που ανάλογα με το μήκος της μεγάλης πλευράς και το πόσα ντουλάπια χωρούν στο κάτω μέρος η επάνω πλευρά μπορεί επίσης να καλυφθεί με κλασσικά κρεμαστά ντουλάπια ή να διαμορφωθεί με μεγαλύτερους ανοιχτούς και ελεύθερους χώρους.  

4. Μια ενιαία έντονη απόχρωση 

Πολύ ιδιαίτερη διακοσμητική επιλογή που ενώ οπτικά σε μεγάλες κουζίνες μπορεί να γίνει "κουραστική", σε μικρότερους χώρους δημιουργεί ένα πολύ ξεχωριστό σύνολο. 

Αποχρώσεις του μπλε, το πράσινο αλλά και το κίτρινο ή το πορτοκαλί δίνουν πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα αν χρησιμοιηθούν τόσο στα πλακάκια όσο και στις πόρτες των ντουλαπιών, σε συνδυασμό με λευκό σε τοίχους και δάπεδο. 

Τα πλακάκια σε γεωμετρικά ethnic και vintage σχέδια είναι τα καταλληλότερα για συνδυασμούς αυτούς του τύπου, ενώ οι πόρτες των ντουλαπιών σε οποιαδήποτε κουζίνα μπορούν φυσικά και να ...μεταμορφωθούν αν τις βάψετε. 

5. Vintage στοιχεία

Ένα ύφος ιδιαίτερα καλαίσθητο για τον χώρο της κουζίνας που με διαβαθμίσεις μπορεί να υιοθετηθεί εξ΄ολοκλήρου ή επιλεκτικά, ανάλογα με το πόσο έντονη vintage ατμόσφαιρα θέλετε να δημιουργήσετε.

Πόρτες ντουλαπιών παλαιωμένης όψης, vintage αισθητικής πόμολα ντουλαπιών, πλακάκια τοίχου ή και δαπέδου αντίστοιχης αισθητικής όπως και ανοιχτοί χώροι αποθήκευσης, υφάσματα όπως δαντέλες κλπ είναι κάποια από τα στοιχεία με τα οποία μια καθ΄όλα σύγχρονη κουζίνα μπορεί να αποκτήσει κάτι από την ατμόσφαιρα του ...χθες.  

6. Το κλασσικό ρουστίκ σε λευκό χρώμα

Η κλασσική διάταξη - διαμόρφωση κουζίνας με τα ξύλινα ντουλάπια πάνω και κάτω και τα επίσης εντελώς κλασσικού σχεδιασμού νταμπλαδωτά πορτάκια.

Η μορφή της κουζίνας που αποτελούσε και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στην απόχρωση φυσικού ξύλου που όμως μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια εντελώς ...νέα κουζίνα αν αντί για το σκούρο του ξύλου επιλεγεί το λευκό ή βεβαίως βαφτεί εξ΄ολοκλήρου. 

7. Χωριάτικο στυλ αλλά σε μοντέρνα εκδοχή

Πολύ ιδιαίτερο και "ζεστό" ύφος που όσο πιο μεγάλος είναι ο χώρος της κουζίνας τόσο πιο εντυπωσιακό το τελικό αποτέλεσμα. 

Απορροφητήρας τύπου καμινάδας, αντικέ πομολάκια σε απλού σχεδιασμού λευκά ντουλάπια, ανοιχτοί αποθηκευτικοί χώρου, ψάθινα και ξύλινα αντικείμενα και στοιχεία συνδυασμένα σε κλασσικά ή και πιο μοντέρνας αλλά λιτής γραμής φωτιστικά, τραπέζι, καρέκλες δημιουργούν μια εξαιρετικής αισθητικής σύγχρονη κουζίνα σε ελαφρά "χωριάτικο" ύφος.  

8. Κλασσική διάταξη Π με νησίδα-τραπέζι στο τελείωμα

Διαμόρφωση το ίδιο λειτουργική τόσο σε μεγάλες όσο και μικρότερες κουζίνες.

Η νησίδα στην εσωτερική της πλευρά μπορεί να περιλαμβάνει ντουλάπια, ενώ όποτε χρειάζεται αποτελεί έναν πρόσθετο πάγκο εργασίας. 

Ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου η επάνω σειρά των ντουλαπιών μπορεί να διαμορφωθεί με λιγότερα ντουλάπια, κάτι που οπτικά "απελευθερώνει" πολύ την γενική όψη της κουζίνας, ενώ ιδιαίτερα λειτουργικά τόσο το ράφι που έχει τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη διαμόρφωση όπως και οι ράγες σε ολόκληρο το μήκος και των δύο πλευρών.  

9. Χωριάτικο - vintage στυλ με νησίδα στο κέντρο

Εξαιρετικής αισθητικής διαμόρφωση, ιδανική για εξοχικά σπίτια, βασισμένη στην απουσία ντουλαπιών στο επάνω μέρος. 

Για τον λόγο αυτό απαιτεί ασφαλώς χώρο ώστε να τοποθετηθούν περισσότερα ντουλάπια στο κάτω μέρος όπως και 1-2 ψηλές κλειστές ντουλάπες. 

Το λευκό-μπεζ και οι παλ αποχρώσεις, τα πλακάκια τερακότας στο δάπεδο όπως φυσικά και οι απορροφητήρες τύπου καμινάδες είναι στοιχεία απόλυτα ταιριαστά με το συκεκριμένο ύφος.  

10. Χωρίς καθόλου ντουλάπια στην επάνω πλευρά

Διαμόρφωση ιδανική για κουζίνες  ανοιχτές προς τον χώρο σαλονιού - τραπεζαρίας και τετραγωνισμένους χώρους, αφού συνήθως υιοθετούν την διάταξη Π με την μία πλευρά να καλύπτεται εξ΄ολοκλήρου με ψηλές κλειστές ντουλάπες έτσι ώστε τελικά ο συνολικός αποθηκευτικός χώρος να είναι ίδιος ή και μεγαλύτερος όπως και αν οι δύο  άλλες πλευρές διέθεταν κρεμαστά ντουλάπια. 

Μια τέτοια διαμόρφωση συνδυαστικά με το ίδιο δάπεδο σε κουζίνα-σαλόνι, την τοποθέτηση τραπεζαρίας με τρόπο που να οριοθετεί τους δύο χώρους και την διακόσμηση των ελεύθερων τοίχων στην κουζίνα όπως και αν επρόκειτο για το καθιστικό σχεδόν "εξαφανίζει" την αίσθηση της κουζίνας. 

11. Εντελώς επίπεδες πόρτες ντουλαπιών χωρίς πόμολα

Ο τρόπος για να μην ξεχωρίζουν καθόλου τα ντουλάπια και να δημιουργούν την εντύπωση ...τοίχου.

Πολύ πετυχημένος διακοσμητικά σε κουζίνες που ολόκληρο το ύψος του τοίχου καλύπτεται με ντουλάπια όπως και σε ανοιχτές προς το σαλόνι κουζίνες και που φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από το μέγεθος και την διάταξη επίπλων του χώρου.  

12. Παράλληλη διάταξη με διαχωριστικό πάσο

Πολύ καλαίσθητη αλλά και λειτουργική διαμόρφωση, ειδικά για στενόμακρους στενούς χώρους και κουζίνες ανοιχτές προς το σαλόνι. 

Στην πλευρά του πάσου που βρίσκεται προς την πλευρά της κουζίνας μπορούν να υπάρχουν ντουλάπια ή ακόμη και ο νεροχύτης ενώ η εξωτερική του πλευρά χρησιμοποιείται ως πρόχειρο τραπέζι με ψηλά σκαμπώ. 

Κάποια μεγάλου μεγέθους διακοσμητικά στοιχείο στο κέντρο της διάταξης, όπως στην συγκεκριμένη κουζίνα ο μαυροπίνακας που έχει δημιουργηθεί σε ένα ψηλό ντουλάπι και το μεγάλο ρολόϊ, όπως και τα φωτιστικά που θα επιλέξετε για το σημείο πάνω από το πάσο και που μπορεί να είναι ακόμη και ίδια με αυτά που υπάρχουν στο σαλόνι - τραπεζαρία είναι στοιχεία που "ενώνουν" αισθητικά τους χώρους, ενώ το λευκό είναι η "πασπαρτού" πιο ενδεδειγμένη απόχρωση για κουζίνες αυτής της μορφής αφού το χρώμα της κουζίνας δεν θα δεσμεύει τις επιλογές σε σαλόνι - τραπεζαρία ούτε κατά την αρχική διαμόρφωση τους ούτε και σε όποια μετάπειτα αλλαγή.  

13. Πολύ ψηλό διαχωριστικό πάσο

Μια επίσης καλαίσθητη και ιδιαίτερα λειτουργική επιλογή για πλήρη εκμετάλλευση της πλευράς μιας ανοιχτής προς το σαλόνι κουζίνας. 

Το ψηλό πάσο, που δεν επιτρέπει την οπτική επαφή του σημείου από τον χώρο του σαλονιού, παρέχει την ευχέρεια στην συγκεκριμένη να τοποθετηθούν όχι απλώς ντουλάπια αλλά και το σημείο του νεροχύτη, απελεθερώντας την μία ή τις άλλες δύο πλευρές της κουζίνας για ηλεκτρικές συσκευές, πάγκο εργασίας κλπ.  

Ο εξωτερικός τοίχος ή το ξύλο του πάσου προς την πλευρά του σαλονιού μπορεί και να βαφτεί σε διαφορετική απόχρωση από αυτή της κουζίνας, αν και το ίδιο χρώμα σε τοίχους-ντουλάπια σε όλους τους χώρους σε συνδυασμό με το ίδιο ακριβώς δάπεδο βοηθά το σύνολο να φαίνεται μεγαλύτερο και απολύτως ενιαίο. 

14. Παράλληλη διάταξη σε μορφή "διαδρόμου"

Ο τρόπος για να αξιοποιήσετε πλήρως τον χώρο και να ενσωματώσετε μια εν μέρει ανοιχτή προς το σαλόνι κουζίνα, όταν ο συνολικός χώρος είναι μακρόστενος και ιδιαίτερα μεγαλύτερου μήκους σε σχέση με το πλάτος του. 

Ο μικρός χώρος ανάμεσα στις δύο παράλληλες σειρές ντουλαπιών-συσκευών κάνει την κουζίνα ιδιαίτερα λειτουργική, ενώ στο τέλος της ανοιχτής προς το σαλόνι πλευράς μπορεί να τοποθετηθεί όχι μόνο τραπέζι-πάσο αλλά και μια κανονική τραπεζαρία κάθε σχήματος. 

paolaribeiro.com.br

15. Μαύρο αντί για λευκό 

Ο συνδυασμός του μαύρου με αποχρώσεις φυσικού ξύλου και λευκές λεπτομέρειες είναι από τους πιο μοντέρνους και εντυπωσιακούς αισθητικά, τόσο για κλειστές όσο και για ανοιχτές προς το σαλόνι κουζίνες. 

Επιλογή ιδανική για μεγάλες κουζίνες, για σπίτια διαμορφωμένα γενικά σε μοντέρνο, Industrial αλλά και Boho ύφος, ενώ ταυτόχρονα και το μαύρο όπως και το λευκό σε χώρους με ενιαίο σαλόνι-κουζίνα συνδυάζεται πολύ εύκολα με κάθε άλλη απόχρωση που θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε στο καθιστικό. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ