2021-02-01 21:19:05
Φωτογραφία για Συναγερμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - Αγώνας δρόμου για ιχνηλάτηση των επαφών του Ιερέα
Τρομάζουν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του ιού, καθώς αποδεικνύονται εξαιρετικά επιθετικές. Μετά την Βρετανική μετάλλαξη ο εντοπισμός στην Ελλάδα και του νοτιοαφρικανικού στελέχους χτύπησε συναγερμό. Κάποιοι μάλιστα από τους λοιμωξιολόγους εκτιμούν ότι η μετάλλαξη μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένας νέος ιός και να προκαλέσει μια νέα πανδημία.

Η διασπορά μεταλλαγμένων τύπων του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής σε ιερωμένο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιδιάκονος της Μητρόπολης Νεαπόλεως, που είχε νοσήσει μόλις πριν από δύο μήνες από κορονοϊό μετείχε σε θεία λειτουργία, αλλά και στο μυστήριο της θείας μετάληψης.

Τι λέει o επίτροπος του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, ο αρχιδιάκονος είναι σε καραντίνα. Κατάφερε να ξεπεράσει το πρώτο "χτύπημα" του κορονοϊού και να επιστρέψει στην εργασία του. Ωστόσο, νόσησε για δεύτερη φορά και είναι ο πρώτος Έλληνας που μολύνθηκε από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του φονικού ιού.


Χθες, Κυριακή (31.01.2021), στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στον ΕΟΔΥ σήμανε κόκκινος συναγερμός. Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας μετέβησαν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό, γιατί ένας αρχιδιάκονος του Iερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, βρέθηκε θετικός στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού.

Ο 36χρονος κληρικός που είναι πατέρας δύο παιδιών που φοιτούν στον νηπιαγωγείο, εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας voria.gr, ο αρχιδιάκονος παρίστατο στα συσσίτια που γίνονται στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, στην Ξηροκρήνη. Εξετάζεται, λοιπόν, η πιθανότητα να κόλλησε το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάποιο από αυτά, καθώς εκεί, μεταξύ άλλων, σιτίζονται και μετανάστες από την Αφρική. Βέβαια, ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του στελέχους και το ενδεχόμενο διασποράς του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προκύψουν από την ιχνηλάτηση που διενεργεί τις τελευταίες ώρες ο ΕΟΔΥ.

Από νωρίς σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιούνταν μοριακά τεστ, ενώ αρκετοί από τους πιστούς που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν επισκεφτεί την εκκλησία, εσπευσαν στα αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ, προκειμένου να ελεγχθούν.

Ακόμη ένας ιερέας αντιμετωπίζεται ως πιθανό κρούσμα μεταλλαγμένου στελέχους.

Συναγερμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Ο εντοπισμός της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης στη χώρα μας προκαλεί ακόμη έναν πονοκέφαλο στους επιστήμονες, καθώς ήδη εξαπλώνεται ραγδαία η βρετανική μετάλλαξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 29 Ιανουαρίου είχαμε 66 κρούσματα του συγκεκριμένου τύπου και την Κυριακή φτάσαμε τα 107. Δηλαδή 162% αύξηση μέσα σε 72 ώρες!

Η βρετανική μετάλλαξη εκτιμάται ότι είναι από 50 έως 70% πιο μεταδοτική. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Λέσβο, Αττική, Πάτρα και Κρήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σαν να μιλάμε για έναν καινούργιο ιό, ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα στον πληθυσμό.

Κλινικές μελέτες σε προκαταρκτικό στάδιο δείχνουν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna καλύπτουν σε ικανοποιητικό ποσοστό τα μεταλλαγμένα στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νοτίου Αφρικής.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα με τα εμβόλια των Johnson & Johnson και Novamax που ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση, πέφτει περίπου στο 50%. Ωστόσο, όλες οι εταιρίες έχουν ανακοινώσει ότι βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής ενισχυτικών εμβολίων ή άλλων μεθόδων για να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Τσιντόνια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Τσιντόνια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ