2021-02-04 23:44:02
Φωτογραφία για «Εμπιστευτικές» συζητήσεις για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη Γερμανία
Η έλλειψη εμβολίων φαίνεται πως οδηγεί τη διεθνή κοινότητα στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών ψυχροπολεμικού τύπου. Μετά την κάμψη πρώτων ενδοιασμών από την πλευρά της ΕΕ και της εκπεφρασμένης δια της καγκελαρίου ετοιμότητας της Γερμανίας να συμπεριλάβει στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα κάθε εμβόλιο που πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, ανοίγει ο δρόμος για συμπράξεις στην παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. 

Αφορμή μελέτη που δημοσίευσε το φημισμένο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό The Lancet, που αποδεικνύει υψηλή αποτελεσματικότητα της τάξης του 91,6% στην τελευταία κλινική δοκιμασία του εμβολίου και καλή ανταπόκριση από τους εθελοντές.

«Εμπιστευτικές συνομιλίες με την IDT Biologika»

Κατόπιν όλων αυτών υπάρχει ενδιαφέρον για συνεργασία της Ρωσίας με γερμανική φαρμακευτική συνεργασία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Υγείας «η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία του Sputnik V ενδιαφέρεται για έναν εταίρο, με τον οποίο να συνεργαστεί για πιθανή κοινή παραγωγή. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε επαφή με την φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την πόλη Ντεσάου». 


Κατά τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν τα δεδομένα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, αλλά θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Σπαν το εμβόλιο έχει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα, γιατί περιέχει διαφορετικό αδενοϊό στην πρώτη και διαφορετικό στη δεύτερη δόση, που κάνει την παραγωγή «πιο πολύπλοκη».

 Πάντως η ρωσική πλευρά «εξέφρασε την παράκληση» για το εάν υπάρχουν στη Γερμανία ή την Ευρώπη δυνατότητες συμπαραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο το Ερευνητικό Κέντρο Γκαμαλέγια και το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF, που συγχρηματοδότησε την παρασκευή, απεύθυνθηκαν στην εταιρεία IDT Biologika. Περιεχόμενο ή λεπτομέρειες από τις «εμπιστευτικού τύπου συνομιλίες» δεν είναι γνωστές, όπως επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Εκείνο όμως που είναι γνωστό είναι ότι η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη ενός άλλου δικού της εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά βρίσκεται μόλις στην πρώτη κλινική φάση, με αποτελέσματα που δεν την ικανοποιούν μέχρι τώρα. Θετικά μηνύματα για το ρωσικό εμβόλιο και από τον επικεφαλής της Μόνιμης Εμβολιαστικής Επιτροπής STIKO του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Μιλώντας στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία ανέφερε ότι θεωρεί πιθανή την έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επί τη βάσει δεδομένων που έχει ήδη καταθέσει σύμφωνα με ρωσικές πηγές. «Θα ήμουν ευτυχής, εάν μέσω του Sputnik V εμπλουτίζαμε το εμβολιαστικό μας portfolio». Μάλιστα στη συνέντευξη υπογράμμισε ότι η έγκριση του εμβολίου από τις ρωσικές αρχές ακολουθεί την ίδια διαδικασία με αυτήν της ΕΕ.

Πώς δρα το Sputnik V

Η Ρωσία ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο να εμβολιάζει ευπαθείς ομάδες με το Sputnik V. Τον Ιανουάριο όμως ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μεγάλης κλίμακας. Η έγκριση δόθηκε ήδη από τον περασμένο Αύγουστο από το Ερευνητικό Κέντρο Γκαμαλάγια, πριν την ολοκλήρωση των τελικών κλινικών μελετών, κάτι που προκάλεσε κύματα αντιδράσεων και επιφυλάξεις στην κοινότητα των επιστημόνων. Ήδη ο αριθμός των εμβολιασθέντων ξεπερνά τα δύο εκατομ.παγκοσμίως.

Αλλά τι ακριβώς είναι το ρωσικό εμβόλιο; Ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων, όπως κι αυτό της AstraZeneca, που έχουν παραχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με εξασθενημένους αδενοϊούς, σε αντίθεση με τα εμβόλια των Biontech/ Pfizer και Moderna, που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA. Οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει δύο τύπους ιών, που είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26 ως ξενιστές. Στους δύο εξασθενημένους ιούς έβαλαν γενετικό υλικό του κορωνοϊό και στη συνέχεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούνται αντισώματα κατά των αδενοϊών, που περιέχουν γενετικό υλικό του κορωνοϊού.

Το ρωσικό εμβόλιο κυκλοφορεί σε πάνω από 15 χώρες στον κόσμο, μεταξύ αυτών στην Αργεντινή, την Τυνησία και το Πακιστάν. Στο Μεξικό, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, εγκρίθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη.

Έμμεσο ενδιαφέρον να κάνουν χρήση του ρωσικού εμβολίου έδειξαν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, στην περίπτωση φυσικά που πληροί τα ευρωπαϊκά στάνταρντ ασφαλείας.

Εν όψει ευρύτερου ενδιαφέροντος η Ρωσία σκοπεύει να εντατικοποιήσει την παραγωγή της. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε την Τετάρτη ότι υπάρχουνε σχέδια «πολύ άμεσου μέλλοντος» για την παραγωγή του Sputnik V στο εξωτερικό. Την τελευταία λέξη έχει η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Σε περίπτωση που εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, ανοίγει ο δρόμος για γερμανική ή ευρωπαϊκή σύμπραξη. Ίσως ανοίξει ο δρόμος και για το κινεζικό εμβόλιο. Για το καλό της διεθνούς κοινότητας.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ