2021-02-09 14:22:15
Φωτογραφία για Οικογένεια Σπένσερ: Οι «κληρονόμοι» της Νταϊάνας


Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας της Ουαλίας η οικογένεια Σπένσερ συνεχίζει να τροφοδοτεί τη βρετανική κοσμική ζωή με it girls και εργάζεται μεθοδικά για να κρατά ζωντανό το πνεύμα αλλά και τον μύθο της Νταϊάνας Ευλογημένα τα γονίδια της λαίδης Αμέλια και της λαίδης Ελίζα Σπένσερ, ευλογημένη και η απόφαση των μακρινών προγόνων τους, πίσω στον 15ο αιώνα, να εκθρέψουν και να εμπορευτούν πρόβατα, μια μπίζνα που έκανε ξακουστούς και ζάπλουτους τους Σπένσερ και πάνω στην οποία θεμελιώθηκαν γενιές και γενιές της δυναστείας τους. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τις 28χρονες δίδυμες ανιψιές -αμφότερες λογοδοσμένες- της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνας που απολαμβάνουν τη νιότη, το κάλλος και την ανακήρυξή τους σε αδιαφιλονίκητα it girls της κοσμικής βρετανικής ζωής. Οι δύο μικρότερες αδελφές της ναυαρχίδας της οικογένειας, της 30χρονης λαίδης Κίτι Σπένσερ, η οποία προκάλεσε λογιών λογιών σχόλια με την ανακοίνωση του αρραβώνα της πέρυσι τέτοιες μέρες με τον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό της επιχειρηματία Μάικλ Λούις, ιχνηλατούν με θρησκευτική ευλάβεια τα βήματά της. Ασχολούνται με το μόντελινγκ και τις αγαθοεργίες, γεμίζουν γυαλιστερές σελίδες περιοδικών και συγκινούν με τις παιδικές αναμνήσεις που μπορούν να ανακαλέσουν από την αγαπημένη τους θεία.


«Πάντα προσπαθούσε να συνδεθεί μαζί μας και είχε ένα απαράμιλλο ταλέντο να διαβάζει τις παιδικές καρδιές», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Ελίζα Σπένσερ. Η αδελφή της Αμέλια συμπλήρωσε ότι το προσωπικό που εργάζεται στο Αλθορπ, το πατρογονικό κτήμα των Σπένσερ, μοιράζεται μαζί τους ιστορίες και στιγμιότυπα από τη ζωή της θείας τους κάθε φορά που εκείνες επιστρέφουν στη Μεγάλη Βρετανία. Από 3 ετών οι δίδυμες μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή τους και τον 25χρονο σήμερα αδελφό τους Λούις πολιτογραφήθηκαν μόνιμοι κάτοικοι Νότιας Αφρικής. Η απόφαση του πατέρα τους Τσαρλς Σπένσερ δεν ήταν εύκολη, κρίθηκε όμως απαραίτητη ώστε τα παιδιά του να προφυλαχθούν από το μιντιακό σκάνδαλο που είχε προκαλέσει η απόφαση της Νταϊάνας και του Κάρολου να χωρίσουν. Ακόμα βέβαια και όταν η πριγκίπισσα της Ουαλίας επισκέφτηκε τις ανιψιές της στο Κέιπ Τάουν οι νεαρές Σπένσερ δεν έμειναν αλώβητες από την αδηφαγία των φωτογράφων. Η Ελίζα Σπένσερ θυμάται μια βόλτα με τη θεία τους στην παραλία. «Θα μπορούσε να είναι τρομακτικό για μας, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Αλλά εκείνη το έκανε να μοιάζει με παιχνίδι. Μας έβαλε να κάνουμε διαγωνισμό, ποια θα έτρεχε πιο γρήγορα πίσω στο αυτοκίνητο. Ηταν απίστευτο πόσο μας προστάτεψε και μας έκανε να νιώθουμε ασφαλείς. Δεν είχαμε ιδέα τι είχε να αντιμετωπίσει τότε».

1. Οι γονείς της Νταϊάνας, Φράνσις Σαντ Κιντ και Τζον Σπένσερ, λίγο πριν από τον γάμο τους στις 28 Μαΐου του 1955 2. Με τη μητέρα της στον γάμο του αδερφού της Τσαρλς με τη Βικτόρια Λόκγουντ (1989) 3. Ο Τζον Σπένσερ με τη δεύτερη σύζυγό του Ρέινε (1986) 4. Ο βενιαμίν Τσαρλς με τη μικρή Νταϊάνα (1968)

Ο πατέρας των διδύμων Τσαρλς Σπένσερ, 56 ετών σήμερα, είναι ο μικρότερος αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνας ενώ έχει δύο ακόμα μεγαλύτερες αδελφές εν ζωή, την 65χρονη λαίδη Σάρα και την 63χρονη βαρόνη Τζέιν. Μετά τον θάνατο της Νταϊάνας το 1997 μέχρι και σήμερα ο Τσαρλς υπήρξε το πιο δραστήριο και το πιο προβεβλημένο μέλος της δυναστείας - για κάποιους μάλιστα η δημόσια παρουσία του άγγιξε συχνά τις παρυφές του αμφιλεγόμενου. Ηδη από τον επικήδειο λόγο του στο ύστατο χαίρε της αδελφής του στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997 είχε κάνει πρόδηλη την απόφασή του η οποία μετασχηματίστηκε σε δέσμευση ζωής.

Ο Τσαρλς ορκίστηκε να αποδώσει δικαιοσύνη για τον αδόκητο χαμό της αδελφής του. Από τότε έκανε λόγο για περίεργες συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε το δυστύχημα του Παρισιού, το είχε συνδέσει με μια επιστολή της Νταϊάνας που είχε λάβει δέκα μήνες πριν από τον θάνατό της και στην οποία εκείνη εξέφραζε φόβους για τη σωματική ακεραιότητά της. Μάλιστα, ο Τσαρλς άφηνε ακόμα και αιχμές τόσο για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας όσο και για τα media που ακάματα και ακόρεστα κυνηγούσαν κάθε σημαντική ή επουσιώδη πληροφορία για την ιδιωτική ζωή της αδελφής του. Η αλήθεια είναι ότι η σχέση του Τσαρλς, βαφτισιμιού της βασίλισσας Ελισάβετ, με την Νταϊάνα δεν ήταν πάντα ρόδινη και αρμονική. Οι δυο τους διαφωνούσαν συχνά και έντονα -λέγεται, για παράδειγμα, πως τα μέσα των 90s ο Τσαρλς είχε αρνηθεί να παραχωρήσει ένα σπίτι στην Νταϊάνα στην πατρογονική έδρα της οικογένειας Αλθορπ-, όμως εν τέλει οι δεσμοί αίματος υπερίσχυαν οποιασδήποτε μικρής ή μεγάλης έριδας.

Το φθινόπωρο που μας πέρασε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος -εργάστηκε από το 1986 έως το 1995 στο NBC ενώ κατόπιν αρθρογραφούσε και δημοσίευε κριτικές βιβλίων στις εφημερίδες «Independent», «Guardian» και «Telegraph»- αποκάλυψε ότι η Νταϊάνα στην πραγματικότητα χειραγωγήθηκε για να παραχωρήσει τη θρυλική σήμερα συνέντευξή της στην εκπομπή «Panorama» του BBC τον Νοέμβριο του 1995. Κατηγόρησε μάλιστα τον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ ότι εξαπάτησε την αδελφή του, αποκαλύπτοντας ότι χρησιμοποίησε ως δόλωμα τον ίδιο προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε εκείνη. Ακόμη, ο Τσαρλς επισήμανε μέσω επιστολής του στον Τύπο ότι, παρόλο που ο ίδιος αντιλήφθηκε τα δόλια μέσα που απεργαζόταν ο Μπασίρ και προσπάθησε να αποτρέψει την Νταϊάνα από το να παραχωρήσει τη συνέντευξη, εκείνη ήταν τόσο πλανεμένη από τα ψεύδη του δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα να μιλήσει, να απογυμνώσει το δράμα του γάμου της σε κοινή θέα, να υπενθυμίσει στο Παλάτι και να ενημερώσει τον βρετανικό λαό και την οικουμένη ότι στον γάμο της με τον Κάρολο υπήρχαν τρεις άνθρωποι: εκείνη, εκείνος και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Οι μεσοβέζικες και καθόλου πειστικές απαντήσεις του BBC αλλά και η εκκωφαντική σιωπή του Μπασίρ φαίνεται να δικαιώνουν τον αγώνα του Τσαρλς να αποκαταστήσει την υστεροφημία της πολυαγαπημένης του αδελφής.

1. Τσαρλς Σπένσερ 2. Αμέλια και Ελίζα Σπένσερ 3. Κίτι Σπένσερ 4. Λούις Σπένσερ, Βικτόρια Λόκγουντ 5. Βαρόνη Τζέιν 6. Λαίδη Σάρα Εκτός από τον ανένδοτο αγώνα για την αποκατάσταση της μνήμης και τη διατήρηση της υστεροφημίας της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, ο Τσαρλς έχει αναλάβει και τη συντήρηση του κτήματος Αλθορπ, που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της οικογένειας εδώ και μισή χιλιετία. Ηρθε στην κατοχή του κληρονομικώ δικαίω μετά τον θάνατο του πατέρα του Εντουαρντ-Τζον Σπένσερ το 1992. Ο Τσαρλς, ως ο μοναδικός γιος της οικογένειας, είχε προτεραιότητα έναντι των τριών αδελφών του. Στην πραγματικότητα οι γονείς του Τζον και Φράνσις Σπένσερ είχαν αποκτήσει έναν ακόμα γιο το 1960, ο οποίος πέθανε δέκα ώρες μετά τη γέννησή του. Την επόμενη χρονιά ήρθε στον κόσμο η Νταϊάνα και το 1964 ο κύκλος των γεννήσεων ολοκληρώθηκε με τον ερχομό στη ζωή του Τσαρλς. Το Αλθορπ επελέγη και ως τελευταία κατοικία της πριγκίπισσας της Ουαλίας. Για τον Σπένσερ η συντήρηση του πατρογονικού κτήματος είναι έργο ζωής - έχει καταγράψει την ιστορία του σε βιβλίο ενώ από το 2003 διοργανώνει εκεί ένα αξιόλογο λογοτεχνικό φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι. Ο ίδιος κατοικεί εκεί μαζί με την τρίτη σύζυγό του, την Καναδή Κάρεν Γκόρντον. Συνολικά ο Σπένσερ έχει αποκτήσει επτά παιδιά: τέσσερα με την πρώτη σύζυγό του, το παλαίμαχο μοντέλο Βικτόρια Λόκγουντ, με την οποία χώρισαν τρεις μήνες μετά τον θάνατο της Νταϊάνας, τον Δεκέμβρη του 1997, άλλα δύο -τον 17χρονο Εντμουντ και τη 14χρονη Λάρα Σπένσερ - με τη δεύτερη σύζυγό του Κάρολιν Φρόιντ και μία κόρη με τη νυν σύζυγό του, την 8χρονη λαίδη Σάρλοτ Νταϊάνα Σπένσερ. Ο μικρότερος αδελφός της Νταϊάνας ήθελε να συνεχιστεί όχι μόνο η κληρονομιά, αλλά και το όνομα της αδελφής του. «Ακόμα μου λείπει, κάθε ημέρα το ίδιο, και ήθελα να τη θυμόμαστε και μέσα από το όνομα της κόρης μας».

Λογικά, ο Τσαρλς Σπένσερ θα πρέπει να νιώθει, αν μη τι άλλο, δικαιωμένος που η ιστορία της αδελφής του, αν και τραγική στην κατάληξή της, συνεχίζει να ερεθίζει και να εμπνέει τους σύγχρονους δημιουργούς που ακόμα προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο «Νταϊάνα» και κρατούν το πνεύμα της σταθερά στον αφρό της επικαιρότητας. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος αρνήθηκε στους παραγωγούς του Netflix να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στο Αλθορπ και έχει πολλάκις επισημάνει ότι η τηλεοπτική μυθοπλασία δεν θα πρέπει να καταναλώνεται ως μάθημα Ιστορίας.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα στην παραλία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων με τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, την αδερφή της λαίδη Σάρα, τη μητέρα της Φράνσις και τα ανίψια της

Σε κάθε περίπτωση, τον Νοέμβριο ήταν η τέταρτη σεζόν της σειράς «The Crown» που καταπιάστηκε με την είσοδο της λαίδης Σπένσερ στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, τον γάμο της με τον Κάρολο και τις απαρχές της κρίσης στη σχέση τους. Τώρα είναι οι πρώτες φωτογραφίες της Κρίστεν Στιούαρτ ως Νταϊάνα από την ταινία «Spencer» που αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για την πριγκίπισσα της Ουαλίας. Και δεν φταίνε μόνο οι αυταπόδεικτες εξωτερικές ομοιότητες μεταξύ των δύο. Το φιλμ του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν, που γυρίζεται αυτή την περίοδο στη Γερμανία, δεν θα είναι μία ακόμα βιογραφία σε στυλ αγιογραφίας της αείμνηστης πριγκίπισσας, αλλά μάλλον μια βουτιά στα τρίσβαθα της ψυχής της. Σε σενάριο του Στίβεν Νάιτ (βλ. «Peaky Blinders»), η ταινία θα παρακολουθεί τρεις ημέρες από τη ζωή της Νταϊάνας, όταν τα Χριστούγεννα του 1992 πήρε την καθοριστική για τη ζωή της απόφαση να χωρίσει με τον πρίγκιπα Κάρολο. Ή αλλιώς να μη γίνει ποτέ η επόμενη βασίλισσα. «Θέλαμε να κάνουμε μια ιστορία για την ταυτότητα και για τον τρόπο που μια γυναίκα φτάνει στην απόφαση να μη γίνει η βασίλισσα. Είναι μια ηρωίδα που στη διάρκεια της ταινίας συνειδητοποιεί πως θέλει να γίνει η γυναίκα που ήταν πριν γνωρίσει τον Κάρολο», έχει πει σχετικά με την οπτική του ο 44χρονος Λαρέν, ο οποίος φαίνεται ότι επέλεξε να αφήσει κατά μέρος το προφανές, δηλαδή τον μύθο της Νταϊάνας, και να κοιτάξει κατάματα τον άνθρωπο. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ