2012-06-25 11:36:58
Φωτογραφία για Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Εθνικό μορατόριουμ για να πετύχει η χώρα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Εθνικό μορατόριουμ και προσωρινή ανακωχή ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο και τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης καλώντας τους ουσιαστικά σε συνεργασία για να «πετύχει η χώρα».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν η κυβέρνηση δεν πετύχει θα είναι χτύπημα για τον τόπο. Αποκλείεται να αποτύχει η κυβέρνηση και να πετύχει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης για να παραλληλίσει την εποχή αυτή με εκείνη του 1974: «Δίνουμε εθνική μάχη, αντίστοιχη με τη μάχη που έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974».

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης με αφορμή τη συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο πρότεινε και τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας υλοποίησης των αλλαγών που δεν έχουν γίνει και χρειάζονται. Σε αυτή θα συμμετέχουν τόσο η κυβέρνηση όσο και επιχειρηματίες.


Ο υπουργός έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης: Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ενίσχυση της ρευστότητας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Περιέγραψε τις προτεραιότητες που είναι:

Η πιο ενεργή παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ταχύτερη προώθηση των αυτοκινητοδρόμων και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους που θα ενισχύσει τις επενδύσεις και τη ρευστότητα. Τροποποίηση του επενδυτικού νόμου. Σχεδιάστηκε σε εποχή κερδοφορίας των επιχειρήσεων και χρειάζονται αλλαγές. Ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων. Άρση ρυθμιστικών εμποδίων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επιχερηματικού περιβάλλοντος. Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και καταπολέμηση της διαφθοράς. Έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ό,τι η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας επανήλθε στο υπουργείο Ανάπτυξης από το υπουργείο Παιδείας.Στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ μιλώντας και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης προανήγγειλε με τη σειρά του τη βελτίωση, άμεσα, του επενδυτικού νόμου στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Πρόσκληση προς τον επιχειρηματικό κόσμο για την επίδειξη αισθήματος πατριωτισμού και κοινωνικής ευθύνης απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας μια μάχη από την οποία ή θα βγούμε νικητές ή θα πέσουμε όλοι». Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος πως με τη συνεργασία θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες της δημόσιας διοίκησης και οι παθογένειες της αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι που σήμερα σπαταλούνται ή αξιοποιούνται ανεπαρκώς». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των επιμελητηρίων «το διακύβευμα δεν είναι μια ηπιότερη εφαρμογή της μνημονικής λογικής ή ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων λιτότητας με κάποιες αποσπασματικές αναπτυξιακές 'πινελιές' αλλά η απεξάρτηση της οικονομίας μας από λανθασμένες και αδιέξοδες συνταγές και επιλογές, με την ταυτόχρονη υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και την ενθάρρυνση κάθε ανταγωνιστικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σήμερα απαντά η Τόττεναμ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σήμερα απαντά η Τόττεναμ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ