2021-02-16 18:07:02
Φωτογραφία για Κοινωνικά επιδόματα με βάση τα πραγματικά εισοδήματα
Με 600 εκατ. ευρώ, που έχουν εγγραφεί ήδη ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο να χρηματοδοτήσει την αυξημένη «ζήτηση» που θα υπάρξει φέτος για κοινωνικά επιδόματα λόγω της μείωσης των εισοδημάτων. Εξαιτίας των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, του «κουρέματος» των ενοικίων αλλά και των υποχρεωτικών λουκέτων στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες (ειδικά σε εστίαση, λιανεμπόριο, γυμναστήρια, ψυχαγωγία, θεάματα) αναμένεται κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των φορολογουμένων που θα εμφανίσουν ετήσιο εισόδημα για το 2020 χαμηλότερο των 12.000 ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη θα καταστήσει αυτομάτως δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους δικαιούχους επιδομάτων όπως των τέκνων και της στέγασης (σ.σ. καταβάλλεται σε όσους ενοικιάζουν κύρια κατοικία) αλλά και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (σ.σ. για πιο ακραίες περιπτώσεις μείωσης εισοδήματος, καθώς το ΕΕΕ-ΚΕΑ αφορά σε αυτούς που πέφτουν και κάτω από τις 3.000-4.000 ευρώ τον χρόνο)
. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει ανεξέλεγκτη αύξηση των επιδομάτων, ήδη σχεδιάζεται ένας «κόφτης»: το ποσό των 534 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους μισθωτούς μπήκαν σε καθεστώς αναστολής (ή τα 800άρια που δόθηκαν τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο) ναι μεν δεν θα προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα για να υπαχθούν σε φόρο εισοδήματος, ωστόσο, θα λαμβάνονται υπόψη στα πραγματικά εισοδήματα προκειμένου να προκύπτει αν κάποιος είναι δικαιούχος επιδόματος ή όχι αλλά και ποιο θα είναι το ύψος αυτού του επιδόματος.

Δεδομένου ότι τα ποσά που δόθηκαν ως αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέσα στο 2020 ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι το να συμπεριληφθούν στα εισοδήματα βάσει των οποίων θα κρίνεται το ύψος του κάθε επιδόματος, θα περιορίσει αρκετά τη δημοσιονομική δαπάνη και μάλιστα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο (σ.σ. να επιδοτούνται όλοι με βάση τα ποσά που πραγματικά εισέπραξαν μέσα στο 2020).

Πηγή: Καθημερινή (ΤΡ 16/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ