2021-02-20 00:44:37
Φωτογραφία για Ταμειακές και POS σε απευθείας σύνδεση με την εφορία
Εκτεταμένο σχέδιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και αύξησης της διαφάνειας εκπονεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το οποίο έχει ήδη ενταχθεί μεταξύ των πρώτων έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Πρόκειται για την online διασύνδεση περισσότερων από 600.000 ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές. Το σχέδιο θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο και ο φιλόδοξος στόχος προβλέπει την υλοποίηση του έργου έως το τέλος του έτους υπό την προϋπόθεση ότι οι οικονομίες θα έχουν ξεπεράσει τον σκόπελο της υγειονομικής κρίσης.

Οπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις
. Ο στόχος διττός, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών. Αφενός η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την εφορία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφετέρου η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που θα γλιτώσουν από μία απίστευτη γραφειοκρατία. Επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που λειτουργούσαν ήδη αυτά τα συστήματα, η χορήγηση των επιστρεπτέων προκαταβολών με βάση τους τζίρους κάθε μήνα θα ήταν υπόθεση λίγων λεπτών.  

Η προμήθεια των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα χρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους, καθώς το Ταμείο δίνει τη δυνατότητα αναδρομικής κάλυψης των έργων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα. Αυτή τη στιγμή αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ό,τι αφορά τις ταμειακές μηχανές. Δηλαδή η εφορία γνωρίζει το πότε έγινε μία συναλλαγή. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πώς έγινε η συναλλαγή. Εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Αυτό που θα γίνει είναι να διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Της έκδοσης, της απόδειξης αλλά και της πληρωμής με κάρτα ή με μετρητά. Σημειώνεται ότι ακόμα και σήμερα δεν υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις να έχουν POS, ενώ προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτική και η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με την εφορία. 

Τεχνητή νοημοσύνη

Ενα δεύτερο όπλο στα χέρια της φορολογικής διοίκησης αποτελεί η τεχνητή νοημοσύνη. Με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού θα επιχειρηθεί η περιστολή της φοροδιαφυγής και η αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων. Οπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά πρόκειται για το Data Mining το οποίο αποτελεί την τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς.

Οι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν το 2021 αλλά θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχετικός μηχανισμός, ο οποίος θα μπορέσει να αποδώσει σημαντικά οφέλη στη φορολογική διοίκηση. Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοσθεί στο σύνολο της φορολογίας. Συγκεκριμένα, θα καλύπτει περιπτώσεις απάτης στον φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, σε δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενδοομιλικές απάτες κ.λπ. Σημασία, όπως προαναφέρθηκε, έχει το κατά πόσον το σύστημα θα εξελίσσεται με δεδομένα τα οποία θα προστίθενται στη βάση του, αλλά και πώς θα μάθει να τα χρησιμοποιεί.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ