2021-02-21 23:41:40
Φωτογραφία για Επιταχυνόμενος εμβολιασμός: Αναδεικνύεται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών

 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί εώς τώρα διεθνώς

Πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, με τον εμβολιασμό να επιταχύνεται, αποκαλύπτοντας ωστόσο τις ανισότητες ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, έως χθες (20/2) το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) είχαν γίνει τουλάχιστον 201.042.149 ενέσεις σε 107 χώρες.

Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα υποτιμημένος: δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα νεότερα δεδομένα τις τελευταίες περίπου δέκα ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες, διπλασιάστηκε ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου παγκοσμίως.

Δέσμευση για δίκαιη μοιρασιά

Αποκαλύπτει όμως την υπερεκπροσώπηση των πλουσίων χωρών: περίπου το 45% των εμβολίων έχει γίνει στις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου, μολονότι αυτές δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.


Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν την Παρασκευή (19/2) να μοιραστούν μέρος των εμβολίων με τις φτωχές χώρες. Ανακοίνωσαν ακόμη ότι θα υπερδιπλασιάσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν για τον παγκόσμιο εμβολιασμό, στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στο πρόγραμμα COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα πάνω από τις εννιά δόσεις στις δέκα (το 92%) έχουν χορηγηθεί σε πολίτες χωρών με εισόδημα είτε «υψηλό» είτε «μέσο προς την υψηλότερη κλίμακα» (κατά την Παγκόσμια Τράπεζα), δηλαδή σε κράτη όπου ζει χονδρικά ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (το 53%).

Η εικόνα παγκοσμίως

Από τις 29 χώρες με «χαμηλό» εισόδημα, μόνο η Γουινέα και η Ρουάντα έχουν αρχίσει εκστρατείες ανοσοποίησης.

Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο, με περίπου το μισό πληθυσμό του (το 49%) να έχει λάβει τουλάχιστον τη μία δόση, ενώ ο ένας Ισραηλινός στους τρεις (33%) έχει λάβει και τη δεύτερη.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι, μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα 95,8% ως προς την αποτροπή της μόλυνσης από το νέο κορονοϊό.

Άλλα κράτη μόλις ξεκινούν τις δικές τους εκστρατείες ανοσοποίησης.

Νωρίτερα σήμερα στην Αυστραλία ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, μια ογδοντάρα και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, την παραμονή της έναρξης της μαζικής πια ανοσοποίησης.

Η Νέα Ζηλανδία άρχισε τη δική της εκστρατεία χθες, Σάββατο.

Η χώρα, που μαζεύει επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, δεν έχει καταγράψει παρά 26 θανάτους εξαιτίας της Covid-19 επί συνολικού πληθυσμού πέντε εκατομμυρίων.

Στη Ρουμανία εμβολιάστηκαν σχεδόν 300 άστεγοι. Η χώρα είναι μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που προχωρούν σε ανοσοποίηση της συγκεκριμένης εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε συμφωνία με το Ισραήλ για τον εμβολιασμό περίπου 100.000 Παλαιστινίων που εργάζονται στην ισραηλινή επικράτεια.

Η Ρωσία, από τη δική της πλευρά, ανακοίνωσε το τρίτο της εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, το Kovivac, οι πρώτες 120.000 δόσεις του οποίου θα κυκλοφορήσουν το Μάρτιο, μετά το Sputnik V (δόθηκε άδεια κατεπείγουσας χρήσης του τον Αύγουστο) και του EpiVacCorona (τον Οκτώβριο).
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ