2021-02-23 14:37:09
Φωτογραφία για Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021 στο Παπαγεωργίου



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση κερατοειδούς για το 2021 στη Β' Οφθαλμολογική Κλινική ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, χάρη σε δωρεά οργάνων 64χρονου που έχασε τη ζωή του από εγκεφαλική αιμορραγία στο νοσοκομείο. Λήπτρια του μοσχεύματος είναι μια 66χρονη, η οποία υπέφερε από φυσαλιδώδη κερατοπάθεια στο αριστερό μάτι, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλή όραση. Η μεταμόσχευση στον οφθαλμό, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, στέφθηκε με επιτυχία και πλέον η ασθενής έχει ήδη καλύτερη όραση.

Πρόκειται για μια από τις περιορισμένες μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, καθώς η δραματική έλλειψη μοσχευμάτων και μεταμοσχεύσεων παρατηρείται παγκοσμίως εν καιρώ πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ καθηγητής Νικόλαος Ζιάκας, οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς τα μοσχεύματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα και λαμβάνονται αυξημένα προστατευτικά μέτρα, ώστε να αξιοποιούνται στον μέγιστο βαθμό. Λόγω της Covid-19, δότες και λήπτες μοσχευμάτων υποβάλλονται σε τεστ και εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό προχωρά με ασφάλεια η μεταμόσχευση.


Η ομάδα της Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, εκπαιδευμένη στη λήψη, τη μεταφορά μοσχευμάτων και τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και μεταβαίνει σε κάθε περιοχή της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, όταν ειδοποιηθεί ότι υπάρχει δότης.

Στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς του Νοσοκομείου οι πρώτες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2018. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν 29 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς. Λόγω της μειωμένης προσφοράς μοσχευμάτων εν μέσω πανδημίας, η μεταμοσχευτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, με τους γιατρούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να στηρίξουν τις μεταμοσχεύσεις και να δώσουν έτσι την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γιώργος μάγος Λούκος:
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γιώργος μάγος Λούκος:
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ