2021-02-25 07:57:18
Φωτογραφία για Οι συστάσεις Βρυξελλών για συντάξεις, κατώτατο μισθό και πρόνοια
Τον Μάρτιο ξεκινά η διαδικασία αναθεώρησης του κατώτατου μισθού. Επιμένει στις προειδοποιήσεις για το θέμα της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, όπου παρατηρεί «ολίσθηση».

Τον Μάρτιο αναμένεται, σύμφωνα με την Κομισιόν, να κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει το νέο κατώτατο μισθό.

Όπως προκύπτει από την 9η έκθεση μετα-μνημονιακής αξιολόγησης, η διαδικασία καθορισμού του νόμιμου κατώτατου μισθού πάγωσε 3 φορές, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021. Η Κομισιόν επισημαίνει μάλιστα ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα πρέπει κατ' αρχήν να αναθεωρείται ετησίως. Λόγω βέβαια των εξαιρετικών περιστάσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, η διαδικασία διαβούλευσης για τον καθορισμό του, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, είχε διακοπεί (αρχικά για περίοδο 6 μηνών, στη συνέχεια παρατάθηκε δύο φορές, για επιπλέον 3 μήνες). Το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού αναμένεται τώρα να καθοριστεί έως τα τέλη Ιουλίου του 2021.


Νωρίτερα, ακόμη κι εντός του Μαρτίου, επισημαίνει η Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική παρέμβαση για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για το εργατικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των «εξαιρετικά περιοριστικών» κανόνων που ισχύουν για τις υπερωρίες.

Μεταξύ άλλων, στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα σταλεί στην Ε.Ε. προκειμένου να γνωμοδοτήσει, περιλαμβάνει την κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών (περιττή διαφοροποίηση κανόνων λευκού γιακά/μπλε γιακά, την αναφέρει η Κομισιόν), καθώς και μέτρα για την «ευέλικτη και οικιακή εργασία».

Η έκθεση αναφέρει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έπρεπε να έχει περάσει από τη Βουλή έως τον Σεπτέμβριο του 2020, όμως με δεδομένη την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου έχει καθυστερήσει. Προς το παρόν αναμένεται ότι ο νόμος για την εργατική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο και θα νομοθετηθεί τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, θα ζητηθεί η γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σχετικά με το σχέδιο νόμου, καταλήγει η Ε.Ε..

Οι συντάξεις

Η εκκαθάριση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων υπέστη «ολίσθηση», επισημαίνει η Ε.Ε. στην 9η μεταμνημονιακή της αξιολόγηση, εκτιμώντας βέβαια ότι αυτή σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλει το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ποσό που παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Η Ε.Ε. αναφέρει πως ήδη τροποποιήθηκε και το σχέδιο εκκαθάρισης του Νοεμβρίου 2020, με τη δέσμευση όμως για εκκαθάριση του «στοκ» έως το τέλος του 2021 να παραμένει.

Η έκθεση δεν αναφέρεται καθόλου στην επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων. Γίνεται μόνο αναφορά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της ενιαίας λειτουργίας του ΕΦΚΑ και επισημαίνεται ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, η ελληνική πλευρά ολοκληρώνει την οργανωτική και θεσμική σύσταση του e-ΕΦΚΑ. Ήδη ο ΟΓΑ εντάχθηκε στις διαδικασίες του ΙΚΑ και απομένει η ένταξη του ΟΑΕΕ. Πρόσφατα, επισημαίνεται, ξεκίνησαν εκπαιδεύσεις προσωπικού για να επιταχύνουν τη διαδικασία των συνταξιοδοτικών αιτήσεων ενώ ξεκίνησε και η άρση των εμποδίων στα πληροφοριακά συστήματα. Ωστόσο, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος για την πλήρη ολοκλήρωση της οργανωτικής λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σε μια ακόμη έκθεση, επισημαίνεται ο πιθανός κίνδυνος των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Η Πρόνοια

Τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας, το τρίτο και τελευταίο στάδιο υλοποίησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, προκειμένου να υπάρξει συστηματική παροχή υπηρεσιών επανένταξης στην αγορά εργασίας στους δικαιούχους του επιδόματος.

Στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ε.Ε. γίνεται επίσης ιδιαίτερα αναφορά στην υποχρέωση της χώρας να εφαρμόσει μια εντελώς νέα προσέγγιση όσον αφορά τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση. Και επισημαίνεται ότι, λόγω καθυστερήσεων που οφείλονται στην πανδημία, το πιλοτικό έργο για τη νέα διαδικασία αξιολόγησης αναπηρίας βάσει λειτουργικότητας έχει καθυστερήσει από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2021. Βέβαια, από το τέλος του 2020 η ελληνική πλευρά έχει περιγράψει λεπτομερώς στους Ευρωπαίους αξιωματούχους την προετοιμασία για τη νέα διαδικασία αξιολόγησης αναπηρίας, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Η καθυστερημένη έναρξη του πιλοτικού έργου οφείλεται, όπως αναφέρει η Κομισιόν, ιδιαίτερα στη σοβαρή καθυστέρηση που έχει αναπτυχθεί στις αξιολογήσεις αναπηρίας και την τρέχουσα μη διαθεσιμότητα του απαιτούμενου ιατρικού προσωπικού. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευθεί ότι θα ολοκληρωθούν οι αρχικές προετοιμασίες έως τον Μάρτιο του 2021, συμπεριλαμβανομένης της νομοθέτησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων, της δημιουργίας οδικών χαρτών, ερωτηματολογίων, εντύπων και προδιαγραφών πληροφορικής.

Ρούλα Σαλούρου

euro2day.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ