2021-03-11 10:45:05
Φωτογραφία για 7 τρόποι για να προλάβουμε το εγκεφαλικό
Όσο μεγαλώνουμε, οι πιθανότητες εμφάνισης ενός τέτοιου επεισοδίου αυξάνονται, ειδικά αν υπάρχει σχετικό ιστορικό σε κάποιο οικογενειακό πρόσωπο. Προφανώς, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μεγαλώνουμε ή να αλλάξουμε το οικογενειακό μας ιστορικό, υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε και πρέπει να έχουμε υπόψιν.

«Η γνώση είναι δύναμη» τονίζει η Dr Natalia Rost, καθηγήτρια νευρολογίας στο Harvard Medical School. «Αν γνωρίζουμε κάποιον παράγοντα που μας θέτει σε κίνδυνο, είναι πιο εύκολο να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο».

Υπάρχουν 7 απλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού:

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή πίεση αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικού, ειδικά αν δεν βρίσκεται υπό έλεγχο και παρακολούθηση. «Η υψηλή πίεση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες» επισημαίνει η Dr. Rost. «Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγχουμε και να παρακολουθούμε την πίεσή μας και αν χρειάζεται να λαμβάνουμε κατάλληλη αγωγή».


Πώς μπορούμε όμως να διατηρήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα την πίεσή μας;

Ελάττωση της κατανάλωσης αλατιούΑποφυγή τροφών, που είναι πλούσιες σε χοληστερόληΚαθημερινή κατανάλωση 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικώνΆσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίωςΔιακοπή του καπνίσματοςΑπώλεια περιττού βάρουςΗ παχυσαρκία, καθώς και οι επιπλοκές που την συνοδεύουν, όπως είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τις πιθανότητες για εγκεφαλικό. Συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας για το κατάλληλο βάρος για εμάς, αποκτούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ασκούμαστε τακτικά.

Άσκηση

Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, επομένως μειώνει έτσι σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Συστήνεται καθημερινά η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μερικοί τρόποι να ασκηθούμε ευχάριστα, είναι:

Πρωινός περίπατος, πριν την δουλειάΡουτίνα άσκησης με κάποιον φίλοΧρησιμοποιούμε σκάλες και όχι ανελκυστήραΑν ο χρόνος δεν επιτρέπει να ασκηθούμε καθημερινά από 30 λεπτά, μοιράζουμε την άσκηση μέσα στην ημέραΕλάττωση κατανάλωσης αλκοόλΣύμφωνα με μελέτες, ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού. Αυξάνοντας όμως την ποσότητα κατανάλωσης, ο κίνδυνος εμφάνισης του επεισοδίου αυξάνεται κάθετα.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε;

Δεν ξεπερνάμε το ένα ποτήρι την ημέραΠροτιμούμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, που θεωρείται πως έχει οφέλη για τον εγκέφαλο και την καρδιάΈλεγχος διαβήτηΕίναι κρίσιμο, σε περίπτωση που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για τον έλεγχο του, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού.

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις βλαβερές του συνέπειες στην υγεία. Η διακοπή του είναι κρίσιμη για την ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού, ειδικά αν συνδυαστεί με σωστή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τακτική άσκηση. Αναζητούμε βοήθεια για την διακοπή του καπνίσματος και δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια ενός εγκεφαλικού γρήγορα

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα συμπτώματα που παρουσιάζονται πριν το εγκεφαλικό. Είτε πράγματι πρόκειται για εγκεφαλικό, είτε τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με κάποια άλλη κατάσταση, δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Το National Stroke Association έχει δημοσιεύσει έναν πίνακα αναγνώρισης των κοινών σημαδιών που πρέπει να υποψιάσουν για εμφάνιση εγκεφαλικού και επισημαίνουν απλούς τρόπους να τα θυμόμαστε, αλλά και τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος, είτε πρόκειται για τον ίδιο είτε για κάποιον άλλο άνθρωπο.

Τα σημάδια που «χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου» για εμφάνιση εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:

Αδυναμία στην μία πλευρά του σώματοςΜούδιασμα του προσώπουΑσυνήθιστος και ισχυρός πονοκέφαλοςΑπώλεια όρασηςΜούδιασμα και αίσθημα «γαργαλήματος»Αστάθεια στην βάδισηΘυμόμαστε, πως σε μια τέτοια κατάσταση αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Πηγή
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ