2021-03-15 17:24:46
Φωτογραφία για Τι εννοούμε με τη λέξη «Κούλουμα»

Διαφορετικά θα γιορταστούν τα Κούλουμα φέτος σε ολόκληρη της Ελλάδα, αφού λόγω της πανδημίας, σε ισχύ βρίσκονται περιοριστικά μέτρα με στόχο την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού που δοκιμάζει εδώ και έναν χρόνο τον πλανήτη.

Χαρταετός αποκλειστικά στις γειτονιές μας και με χιλιομετρικούς περιορισμούς και οικογενειακά τραπέζια σε στενό κύκλο είναι μεταξύ των μέτρων που ισχύουν για την φετινή διαφορετική Καθαρά Δευτέρα.

Τι εννοούμε με την λέξη «Κούλουμα»

Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα Κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με πληθώρα εκδηλώσεων. Παντού, όμως, επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι και καλό φαγητό.

Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της αποκριάς. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.





Περισσότερα: iefimerida

doriforosnews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ