2021-03-21 20:06:41
Φωτογραφία για Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο - Αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σχετικά με την επερχόμενη επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να στελεχωθούν τα δημόσια νοσοκομεία στη «μάχη» κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα κάνει λόγο «για αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκαν από τη στάση του υπουργείου Υγείας», ενώ στην ανακοίνωση γίνεται έντονη κριτική στον, υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια «αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ» αναφέρεται, θέτοντας ωστόσο όρους, ενώ ζητούν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο ΠΙΣ: 

«Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.


Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε.

Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης. Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Πατούλης στο παρά 1′ της επιστράτευσης. Μόλις 61 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν

Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, στις 10π.μ. της Δευτέρας (22.03.2021). Θέμα της σύσκεψης, η περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Με ενότητα και ομοψυχία θα δώσουμε τη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα», τονίζει ο Γιώργος Πατούλης. «Καλούμε τον ιατρικό κόσμο σε συσπείρωση. Όλοι μαζί ενωμένοι θα συμβάλλουμε στην αναχαίτιση της πανδημίας και θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή την ώρα η σκέψη όλων μας είναι στους ασθενείς που αγωνίζονται για τη ζωή τους», σημειώνει.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης στέλνει μήνυμα ομοψυχίας: «Η κριτική και η εσωστρέφεια είναι για την επόμενη ημέρα. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί το κρίσιμο αυτό διάστημα έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία τους και στηρίζοντας την ΠΦΥ, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση ενάντια στην πανδημία», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε τονίσει την ανάγκη να συμπληρωθούν οι 200 γιατροί που χρειάζεται το ΕΣΥ για να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Μέχρι αυτή την ώρα (σ.σ. 16:30 της Κυριακής 21.03.2021) 61 ιδιώτες γιατροί – μέλη του ΙΣΑ έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές.

Πρέπει τέλος, να επισημανθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ τίθενται σύσσωμα στη διάθεση του Υπουργείου για να συνδράμουν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ