2021-03-29 13:34:53
Φωτογραφία για Έως 31 Μαρτίου οι αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης - Τα SOS της τελευταίας στιγμής



Τρεις μέρες έχουν στη διάθεσή τους όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης έως 15 Μαρτίου, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη προκαταβολής σύνταξης. Συγκεκριμένα, η προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου.

Παράλληλα, από τον e- ΕΦΚΑ έχει ανακοινωθεί πως σε περιπτώσεις αιτήσεων που στοιχεία όπως ο αριθμός Πρωτοκόλλου Κατατεθείσας Αίτησης Συνταξιοδότησης, η ημερομηνία Υποβολής/Κατάθεσης Αίτησης Συνταξιοδότησης ή o τ. Φορέας Υποβολής/Κατάθεσης Αίτησης Συνταξιοδότησης είναι διαφορετικά από αυτά που έχει στη διάθεση του ο αιτών, τότε δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης και αντικατάστασής τους από τον ίδιο.  

Υπενθυμίζεται πως, έως την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαρτίου αίτηση για προκαταβολή ''έναντι'' σύνταξης μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν υποβάλει έως 15 Μαρτίου αίτηση για οριστική σύνταξη, αλλά δεν έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη, δεν απασχολούνταν στο δημόσιο, δεν περιμένουν διεθνή σύνταξη (σ.σ. ήταν κάτοικοι-ασφαλισμένοι εξωτερικού) και δεν χρωστάνε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια (20.000 ευρώ για τον τέως ΟΑΕΕ, 15.000 για το τέως ΕΤΑΑ και 4.000 ευρώ για τον τέως ΟΓΑ).



Στόχος του Υπουργείου Εργασίας, είναι η πληρωμή των προκαταβολών συντάξεων (για όσους τις αιτηθούν έως 31 Μαρτίου) μαζί με τα αναδρομικά τους, να συντελεστεί πριν το Πάσχα.

Να σημειωθεί πως η πλατφόρμα υποβολής αίτησης για προκαταβολή σύνταξης θα παραμείνει ανοιχτή για όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 15 Μαρτίου. Έτσι όποιος υποβάλει (από τις 15 Μαρτίου και έπειτα) αίτηση συνταξιοδότησης, μπορεί προαιρετικά να υποβάλει ταυτόχρονα και αίτηση προκαταβολής σύνταξης.

Τονίζεται πως η διαδικασία πληρωμής προκαταβολής σύνταξης ''τρέχει'' παράλληλα με τη διαδικασία ψηφιοποίησης της διαδικασίας αίτησης και απονομής οριστικής σύνταξης, με στόχο τη μείωση του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία αυτή θα περάσει από τις ακόλουθες φάσεις: Σε παραγωγική λειτουργία θα βρίσκονται οι συντάξεις Αναπηρίας και Γήρατος υγειονομικών κατά τον τρέχοντα μήνα, οι συντάξεις γήρατος μισθωτών, δημοσίου και μηχανικών από τον Ιούλιο του 2021 και οι συντάξεις Γήρατος ελεύθερων επαγγελματιών, νομικών και εργαζομένων στον τύπο από τον Νοέμβριο του 2021.

Σημειώνεται πως οι προκαταβολές, αν και ανακουφίζουν οικονομικά τους συνταξιούχους και μειώνουν το κόστος των αναδρομικών που θα καταβληθούν μαζί με την οριστική σύνταξη, δεν οδηγούν -προφανώς- στη μείωση του γιγάντιου όγκου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς όπως τονίζεται από πλευράς e-ΕΦΚΑ η χορήγηση του ποσού δεν συνεπάγεται τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η απόφαση χορήγησής του δεν συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανήλθαν πλέον στις 160.241. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πέρσι καταβλήθηκαν 161.771 νέες συντάξεις έναντι 13.324 το 2019. Ωστόσο, ακόμα και η αισθητή αυτή βελτίωση (+23%) απέχει σημαντικά από τα επίπεδα καταβολής συνταξιοδότησης του 2018 (206.099) ή ακόμα και του 2017 (175.049). Την ίδια περίοδο, σημειώθηκε συνεχής αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς από τις 145.555 το 2017, ανήλθαν στις 156.102 το 2018, τις 166.562 ενώ μόλις πέρσι έπεσαν ελαφρά ανερχόμενες στις 159.389.

(ΔΕ 29/3/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ